Nordre Aker Budstikke

«Sparegrisen» på 30 mill. er tømt. Nå trenger bydelen mer penger

Bydelsdirektør Øyvind Henriksen varsler ingen krisestemning, men er klar på at jobben med å bygge opp en ny økonomisk buffer må starte allerede i 2019. Foto/montasje: Karl A. Kjelstrup/geralt/Pixabay

BUDSJETT 2019: Isolert sett er de økonomiske rammene for bydelen i 2019 ikke så verst. Driftsmessig er det imidlertid verre, mener bydelsdirektøren, som nå har brukt opp bufferen på 30 millioner kroner. Det haster å bygge opp en ny reserve.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Etter flere år med betydelig merforbruk, klarte Bydel Nordre Aker fra 2012 å spare seg opp en "buffer", som i 2014 var på over 30 millioner kroner.

De tre siste årene har bydelen igjen brukt mer enn den har fått tildelt, og har måtte spise av denne "bufferen" for å unngå å kutte i tjenester. Dermed var de 30 millionene krympet til under 10 millioner ved slutten av 2017. Prognosene for 2018 viser et merforbruk på cirka 9 millioner kroner, utover den tildelte økonomiske rammen.

Mer-/mindreforbruk i Nordre Aker:

2011: - 4.567.000
2012: +13.244.000
2013: +20.333.000
2014: +30.189.000
2015: +29.614.000
2016: +23.248.000
2017: + 9.614.000
2018: +925.000 (prognose)

Dermed vil "sparegrisen", eller den gjenværende reserven på 9,6 millioner kroner fra 2017, være så godt som tom ved utgangen av 2018.


Det er særlig innen Helse- og mestringsavdelingen, der blant annet eldreomsorgen ligger, at "aktivitetsnivået" nå er for høyt. I 2018 vil forbruket i denne seksjonen alene bli omlag 20 millioner kroner over den tildelte rammen. Det går utover andre poster på bydelsbudsjettet.

Budsjettkonferanse

I byrådets forslag til Oslo-budsjett for 2019, får Nordre Aker en økonomisk ramme på 1.644.811.000 kroner. Dette er en økning fra 2018 på 28.192.000 kroner i faste priser, eller 1,7 prosent, etter at utgifter til pris-, lønns- og pensjonsutvikling er kompensert for, kunne vi lese da byrådet la frem sitt forslag til Oslobudsjett for 2019, 26. september.

11. oktober holdt Bydel Nordre Aker sin andre åpne budsjettkonferanse, etter ti år bak lukkede dører.

Her fikk vi høre en noe mer moderert virkelighet. Realreduksjonen i byrådets budsjettforslag er på totalt 2,9 millioner kroner. Og det skyldes primært endringer i tildelinger til studenbefolkningen:

– Byrådet legger om tilskuddsordningen til studentene, som vi har fått et tilskudd på cirka 3,9 millioner kroner for. Nå har byrådet funnet ut at siden studentene bor over hele byen, er det mest naturlig å spre disse pengene på alle bydeler. Det gir et kutt for oss på 3,1 millioner kroner, sa bydelsdirektør Øyvind Henriksen under budsjettkonferansen.


Og la til at hadde det ikke vært for dette kuttet, ville Bydel Nordre Aker for første gang på lang tid fått et budsjettforslag som ikke medfører rammekutt.

– Så isolert sett ser ikke dette veldig ille ut. Men hvis vi ser på driften så ser det litt verre ut. Vi styrer mot et budsjett i balanse i år. Det innebærer at vi spiser siste rest av mindreforbruket vårt, og vi har en drift som ligger 9 millioner isolert sett over ramma vår.

Siden Helse og mestring alene ligger 20 millioner over driftsrammen, står bydelen foran ganske store omstillingsutfordringer i 2019, sa bydelsdirektøren.

– Vi er nødt til å få til en vridning innen Helse og mestring, for ikke å spise enda mer av oppvekstfeltet, som vi vet at vi bruker mindre penger på enn det kriteriene tilsier. Vi har ikke kommet i mål og vi er nødt til å ta dette ned i 2019, sa Henriksen.

Fakta: Bydelsøkonomi

Disse områdene har bydelen ansvar for:

Med prosentvis andel av budsjettet (fra 2018)

  • FO1 - Administrasjon og fellestjenester - 3%
  • FO2A - Barnehager – 40%
  • FO2B - Oppvekst – 5%
  • FO3 - Helse og omsorg – 46%
  • FO4 - Sosiale tjenester og ytelser - 6%

Omtilling og samskaping

Svaret på dette er en omstilling som bydelen allerede er i gang med. Nordre Aker Budstikke har tidligere omtalt omleggingen i hjemmetjenesten, som skal gjøre at innbyggerne i større grad blir "sjef i eget liv". Flere avgjørelser skal tas nærmere brukerne, og det skal sikre at de kan bo hjemme lenger - noe som for eksempel kan spare bydelen for kjøp av sykehjemsplasser.

– Vi skal skru tjenestene til i enda større grad ha et mestringsperspektiv når vi møter innbyggerne våre, sa Henriksen i budsjettkonferansen, og viste til begrepet de kaller samskaping.

– Samskaping er ikke bare samarbeid, det er noe mer. Vi skal sitte sammen på tvers av fag og skape det tilbudet som er nødvendig for innbyggerne. Det krever litt mer enn at vi bare samarbeider, sa bydelsdirektøren.

De fire overordnede hovedmålene i omleggingen av bydelens tjenestedrift, oppsummerer bydelsdirektøren slik:


Økt grad av tillit - på alle nivåer; bl.a. mellom ansatte og brukere, ansatte i mellom, mellom avdelinger, osv. Det skal tenkes forebyggende «i alt vi gjør» - sørge for hjelp så tidlig som mulig. Samskaping, og innovasjon - blant annet ved økt bruk av teknologiske hjelpemidler.

– Dette er grepene vi må ta neste år, og vi må se litt lenger enn 2019. Med mye øremerkede midler, blant annet til hjemmetjenesten, er det ikke så mange steder vi har spillerom til å ta inn dette, sa direktøren.

Midler til bydelene

Bydelssektoren totalt økes i byrådets budsjettforlag med 277 millioner kroner. Det satses øremerkede midler på flere tiltak som kommer bydelene til gode, slik som for eksempel fullfinansiering av flere årsverk i hjemmetjenesten, rusfeltet, bedre mat i sykehjemmene, utvidelse av aldersvennlig transport, styrking av jordmor- og skolehelsetjenesten, bemanningsøkning i barnehagene, og etablering av 1380 nye barnehageplasser i 2019.

Bydelene tildeles midler etter flere kriterier, blant annet den demografiske sammensetningen i befolkningen. Realendringen til Nordre Aker er en reduksjon på 2,9 millioner kroner, sammenliknet med 2018. For andre bydeler slår det mer uhelding ut, slik som bydelene Søndre Nordstrand, Sagene og Grorud, som får en negativ realendring på hhv. -25,4 millioner, -16,5 millioner og -14 millioner. "Vinnerne" er Alna, St. Hanshaugen og Frogner, med hhv. +15,9 millioner, +6,5 millioner og +6,3 millioner i realendring.

Haster med ny reserve

Selv om Bydel Nordre Aker får beskjedne endringer, og kommer seg noen lunde i balanse i år, økonomisk sett, er bydelen nødt til å bygge opp en reserve igjen. Og det må skje allerede neste år, sa bydelsdirektøren.

– Min anbefaling er at vi trenger 8 millioner på bok i løpet av neste år. Det er en nøktern vurdering av hva vi trenger, for å dekke svingninger og uforutsette hendelser, sa Henriksen, og ga et par eksempler:

Hvis det flytter inn én familie hvor tre barn skal plasseres i barnevernet, så er de oppsparte pengene brukt opp. Eller så vil en ALS-pasient, som trenger brukerstyrt personlig assistanse (BPA), også koste millioner.

– Vi har så mange typer tjenester hvor sånne risikoer kan skje. Det har vi kunnet bruke mindreforbruket vårt på å dekke opp fram til nå. Nå har vi ikke mer igjen av de pengene. Derfor er vi nødt å starte nå. Og det er et fint tidspunkt å omtille oss på. Vi får mye penger til bydelene (øremerkede midler), sa bydelsdirektøren.

Med innstrammingen av merforbruket i 2018, oppsparingen av en ny reserve, og reduksjonen i tildeling, har bydelen en budsjettmessig utfordring neste år på cirka 23 millioner kroner, ifølge bydelsdirektøren. Dette er penger som må "spares inn" gjennom tjenesteendringer.

– 23 millioner på et budsjett på nesten 1,7 milliarder er egentlig en ganske forsiktig justering. Det er ingen krise for noen innbyggere i Nordre Aker. Men vi må gjøre en justering, og vi må gjøre den nå, for hvis ikke blir det mye verre. Da tar vi ikke innbyggerne våre på alvor, og forvalter ikke det ansvaret vi har for at pengene vi har i Nordre Aker spres og brukes på de riktige tingene til en hver tid.

Budsjett klart i november

Bydelspolitkkerne kom i budsjettkonferansen med innspill til saker de ønsker skal prioriteres i bydelsbudsjettet for 2019. Bydelsdirektøren og hans stab vil nå utforme forslaget til bydelsbudsjett, som legges frem i november. Det er bydelsutvalget som til slutt gjør de endelige prioriteringene og skal vedta budsjettet i sitt møte i desember.

I fjor flyttet ikke bydelsutvalget på en eneste krone, da de behandlet og vedtok bydelsdirektørens forslag til budsjett for 2018.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...