Nordre Aker Budstikke

Statsforvalteren etter klage:

Opphever tillatelsen til å lage opphøyde sykkelfelt

Grefsenveien 78 til venstre i bildet. Det er sykkelfelt på strekningen opp til Glads vei i dag, men planen er opphøyde sykkelfelt. Foto: Arkivfoto / NAB

Statsforvalteren har opphevet Oslo kommunes vedtak fra 21. mai om å lage opphøyde sykkelfelt i Grefsenveien, og gir seniorene medhold på sin klage. Nå må saken behandles på nytt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.10.2021 kl 20:47

GREFSEN: Grefsen Senior Boligsameie i Grefsenveien 78D, klaget i sommer rammetillatelsen for opphøyde sykkelfelt med mer i Grefsenveien, fra Disen trikkeholdeplass og opp til Myrerskogveien, inn til Statsforvalteren i Oslo og Viken. Og nå har seniorene fått medhold.

«Kommunens vedtak av 21. mai 2021 i sak 202001478 oppheves. Klagen har ført frem», skriver Statsforvalteren 4. oktober, i sitt svar på klagen.

– Saken må nå behandles på nytt, hvor det må tas stilling til om strekningen forbi seniorboligene skal endres i tråd med ønskene fra Grefsen Senior Boligsameie. Ved den nye behandlingen må Plan- og bygningsetaten ta stilling til om beboerne i seniorboligene har adgang til den regulerte kjøreadkomsten fra Ogmunds vei slik det er hevdet. Slik vi ser det er dette uklart, sier Odd Meldal, seksjonssjef hos Statsforvalteren i Oslo og Viken, til Nordre Aker Budstikke.

– Etter ombygningen av Grefsenhjemmet kan det synes som de ikke lenger har tilstrekkelig kjøreadkomst via Ogmunds vei. Dette er ikke avklart, og derfor mener vi at det også er gjort saksbehandlingsfeil.

Seksjonssjefen viser ellers til Statsforvalterens beskrivelse i opphevelsen av Plan- og bygningsetatens vedtak, som du kan lese mer fra lenger ned i saken. Statsforvalterens vedtak kan ikke påklages, opplyser Meldal.

Klaget på feil om kjøreadkomst

I januar 2021 søkte Norconsult AS, på vegne av Bymiljøetaten, om rammetillatelse for etablering av opphøyde sykkelfelt i Grefsenveien fra Grefsen stadion holdeplass i nord til Disen holdeplass i sør. 21. mai i år ga Plan- og bygningsetaten rammetillatelse for tiltaket.

Grefsenveien 78 til venstre i bildet. Det er sykkelfelt på strekningen opp til Glads vei i dag, men planen er opphøyde sykkelfelt.

Grefsen Senior Boligsameie klaget på vedtaket den 3. juni 2021. I klagen er det blant annet anført at beskrivelse av adkomst til deres boliger ikke medfører riktighet og vil innebære betydelige negative konsekvenser for beboerne i Grefsen Senior Boligsameie. Senere samme måned vedtok bystyret at seniorene skal sikres mulighet for av- og påstigning med bil utenfor Grefsenveien 78D.

I klagen til Statsforvalteren skriver seniorene at opprinnelig kjøreadkomsten fra Ogmunds vei er endret, etter at Grefsenhjemmet i år 2000 ble bygget om og de to bygningene – som huser Grefsenhjemmet og seniorboligene – ble knyttet sammen med et nytt bygg:


«Det som ikke fremkommer i brevet fra Plan- og bygningsetaten var at denne ombyggingen medførte at den kjørbare adkomsten til våre boliger ble fysisk sperret av den nye bygningsdelen av Grefsen sykehjem og området der adkomsten var, er nå en del av rømningsvei for demente som oppholder seg i det lukket atriet (Sansehagen)», ifølge seniorene.

Sykkelfeltet i Grefsenveien forbi 78D. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

Klager skriver videre at deres adkomst til leilighetene siden 2000 har vært fra Grefsenveien, og viser også til bystyrevedtaket i juni 2021, som de forutsetter legges til grunn for den videre behandlingen.

«Bystyret ber byrådet sørge for at beboerne i Grefsen Senior Boligsameie får mulighet for av- og påstigning fra og til bil ved boligsameiets hovedinngang i Grefsenveien 78D for eksempel ved å legge til rette for en «drop-off»-sone mellom fortau og selve bygget».

Plan- og bygningsetaten uenig

Plan- og bygningsetaten (PBE) behandlet klagesaken den 13. juli 2021, men fant ikke grunnlag for å endre sitt tidligere vedtak om rammetillatelse, uavhengig av bystyrevedtaket måneden før. Statsforvalteren oppsummerer det slik i sin behandling av klagesaken:


«PBE presiserer at det må skilles mellom inngang og kjøreadkomst. Inngang til boligene er fra Grefsenveien, men kjøreadkomst er fra Ogmunds vei. Når det gjelder anførsel fra klager om at de siden år 2000 har brukt Grefsenveien som av- og påstigningspunkt, har dette ikke vært en regulert rett, men en praktisert bruk. Inngangen til seniorboligene ved Grefsenveien har kun vært regulert for gangadkomst, noe som også fremgikk av søknaden om å bygge seniorboligene i 1991. PBE viser til at det ikke er ønskelig å benytte Grefsenveien som kjøreadkomst av trafikkhensyn.

Grefsenveien 78D ligger i en sving, det er mye trafikk, herunder trikk og annen kollektivtrafikk. I brev av 24. juli 2021 har klager kommet med ytterligere merknader. Det anføres blant annet at seniorboligene har en regulert rett til av- og påstigning fra Grefsenveien, samt at det ikke er en reell løsning at beboerne skal ha adkomst gjennom demensavdelingen ved Grefsenhjemmet. Vedlagt brevet er en uttalelse fra sivilingeniør Anne Underthun Marstein, datert 25. april 2021. I denne uttalelsen redegjør Marstein for historikken, og det påpekes blant annet at vedtak av reguleringsplan S-3720, datert 5. mai 1999, medførte en ombygging av Grefsenhjemmet, med et innelukket atrium. Denne ombyggingen førte til at det ikke lenger er kjøreadkomst til seniorboligene i Grefsenveien 78D fra Ogmunds vei, og at eneste adkomstvei er fra Grefsenveien».

Statsforvalterens konklusjon

Statsforvalteren ser slik på saken:

«I denne saken innebærer omsøkte tiltak at beboerne i eldreboligene i Grefsenveien 78D ikke lenger har mulighet til å bli hentet/levert med bil fra den inngangen som anses å være hovedinngangen til boligene. Statsforvalteren er enig med kommunen i at det ikke er regulert kjøreadkomst fra Grefsenveien til denne inngangen, og at det heller ikke er spesielt tilrettelagt for dette. Vi forstår det likevel slik at den opprinnelige kjøreadkomsten, jf. reguleringsplan S-3308, datert 8. april 1992, ble stengt ved ombygging av Grefsenhjemmet etter vedtak av reguleringsplan S-3720, datert 5. mai 1999, basert på uttalelse fra Marstein, som vist til over. Dette innebærer at beboerne må passere gjennom/over Grefsenhjemmets arealer hvor det befinner seg pasienter. Statsforvalteren kan ikke se at dette forholdet er vurdert av PBE.


Vi finner det sannsynliggjort at tillatelsen vil medføre store vanskeligheter for beboere i seniorboligene, spesielt sett hen til at beboere i seniorboliger må kunne påregnes å ha spesielle behov. Statsforvalteren kan ikke se at det er foretatt en tilstrekkelig vurdering av om beboerne i det hele tatt har adgang til den regulerte kjøreadkomsten fra Ogmunds vei fra sine boliger gjennom Grefsenhjemmets lokaler/lukket hageanlegg.

Statsforvalteren er innforstått med at Bystyrets vedtak av 16. juni 2021 ikke får direkte følger for vedtakets gyldighet. Det bemerkes likevel at det er Bymiljøetaten som er tiltakshaver i denne saken, og at det fremstår lite hensiktsmessig for en kommunal etat ikke å hensynta de politiske føringene fra et overordnet organ som er konkretisert så vidt spesifikt som i denne saken. Bystyrets vedtak er likevel ikke avgjørende for Statsforvalterens vurdering.

Etter en helhetsvurdering har Statsforvalteren kommet til at saken ikke er tilstrekkelig utredet, jf. fvl. § 17. Dette er en saksbehandlingsfeil, og vi kan ikke utelukke at feilen kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold. Kommunen må behandle saken på nytt.

Konklusjon

Kommunens vedtak av 21. mai 2021 i sak 202001478 oppheves. Klagen har ført frem. Vedtaket er fattet med hjemmel i pbl. § 1-9 og forvaltningsloven § 34. Statsforvalteren gjør oppmerksom på retten til å kreve dekning av vesentlige kostnader som har vært nødvendige for å få endret vedtaket til en parts gunst, jf. forvaltningsloven § 36. Kravet må sendes til Statsforvalteren etter tre uker.»

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...