Nordre Aker Budstikke

Statusrapport fra vaksinesenteret i Nordre Aker

Liten tilgang på vaksiner gjør at vaksinering i Nordre Aker går tregt. Foto: Berit Roald / NTB

102 nye personer er vaksinert i Nordre Aker denne uka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2021 kl 14:52

ULLEVÅL: Det opplyser Bydel Nordre Aker fredag ettermiddag. Vaksinene settes i vaksinesenteret i Domus Athletica i Trimveien 4 på Ullevål.

Status etter uke 8 er at totalt 2610 personer er vaksinert ved vaksinesenteret. Tallet etter uke 7 var 2508. Av de som nå er vaksinerte har 1486 personer fått begge doser og betegnes som fullvaksinert. Dette tallet inkluderer helsepersonell som har fått vaksine i tillegg til personer i aldersgruppen 75-84 år og 85+.

– Vi vaksinerer fortsatt i aldergruppen 75-84 år og helsepersonell. Dette gjør vi samtidig som vi vaksinerer de siste i aldersgruppen 85+ og gir dose 2 i samme gruppe, skriver bydelen.

Advarer mot svindelforsøk

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og flere av landets kommuner har advart mot vaksinesvindel den siste tiden. I januar skal en person fra Nannestad ha blitt oppringt av en kvinnelig svindler, som utga seg for å være ansatt i kommunen, skrev Abc Nyheter denne uka. Også i Lørenskog skal det ha vært tilfeller av svindelforsøk.


Ifølge NSM bruke svindlerne flere forskjellige kommunikasjonskanaler for å nå frem til ofrene. Telefonoppringninger, tekstmeldinger, e-poster og meldinger via sosiale medier er blant metodene som er brukt for å nå ofrene, ifølge NSM. De viser til metoder de mener svindlere kan komme til å benytte:

  • Svindlere vil trolig tilby tidlig vaksinasjon hvis du betaler på forhånd, kanskje forklart med at pasienten selv må dekke en egenandel.
  • Man må regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus.
  • Mer tradisjonelle motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm), blant annet for å kunne drive utpressing av offeret senere.

Bydel Nordre Aker skriver at de aldri ber om kontoopplysninger når de ringer for å informere om vaksinering. Vaksinen er gratis, understreker de. Vaksinesenteret ringer fra telefonnummer 404 10 251.

– Du trenger ikke kontakte oss eller fastlege for å få time, vi kontakter deg når det er din tur, skriver bydelen.

FHI: Ny vaksinestrategi er under vurdering

Folkehelseinstituttet (FHI) har drøftet en endret vaksinestrategi for smitteutsatte områder. Regjeringen bestemmer seg neste uke.

– Vi har vurdert spørsmålet rundt smittesituasjonen og geografisk skjevfordeling av vaksiner. Våre vurderinger er oversendt til Helse- og omsorgsdepartementet, sier fagdirektør Frode Forland i FHI til NTB.


Forland vil imidlertid ikke si noe om hvilke vurderinger FHI har gjort, eller om deres konklusjon er at smitteutsatte områder bør få flere vaksiner.

TV 2 meldte fredag at FHI har foreslått en helomvending i vaksinestrategien, der Oslo kan få flere vaksinedoser. Forland uttalte til kanalen at FHI foreslår «å vurdere strategiendring med tanke på at risikobildet nå er endret med muterte virus, og utbrudd i ulike deler av Norge og primært i Oslo».

– Det er riktig at vi drøfter spørsmålet om skjevfordeling, som for eksempel fordeling av vaksiner til utsatte områder, og det er det vi har fått oppdrag om, og det er dette vi har sagt til TV 2. Men det stemmer ikke at vi foreslår helomvending i strategien, presiserer Forland.

Det FHI har gjort er å drøfte spørsmålet om hvorvidt geografisk skjevfordeling er formålstjenlig eller ikke i forhold til formålene med vaksinasjonsprogrammet, framholder han.

– Det er snakk om å vurdere om det kan være relevant å gi mer vaksine til dem i områder hvor smitten er høyest, sa han.

– Blir lettet

Det siste døgnet er det registrert 231 nye koronasmittede i Oslo, det høyeste smittetallet på over tre måneder. Flere andre steder på Østlandet har også opplevd økt smitte.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier han vil bli lettet dersom vaksinestrategien blir endret.

– Oslo har gjennom hele pandemien hatt det høyeste smittetrykket i landet, og de strengeste tiltakene. Derfor har det føltes ulogisk at vi ikke har fått flere vaksiner enn områder uten smitte og med få inngripende tiltak.

– Vi ser hvordan importerte muterte varianter av viruset nå har fått fotfeste. Derfor begynner det å haste med å få på plass en endret vaksinestrategi, sier Johansen, som påpeker at Oslo nå har kapasitet til å sette 110.000 vaksiner i uken.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...