Stor forskjell på maten i skolefritidsordningen

Mette og barna koser seg i sola på AKS i mens de venter på at maten skal bli servert. Foto: Tiril Haga
Der noen barn «bare» får frukt, får andre varm mat flere ganger i uka.
Publisert: 08.09.2020 kl 18:44
Sist oppdatert: 22.10.2020 kl 14:36
NORDRE AKER: – Jeg liker å tenke muligheter rundt matservering i stedet for begrensninger, sier skoleforelder ved en av bydelens skoler, Karin Persson. Hun skulle ønske seg et bedre mattilbud på Aktivitetsskolen (AKS).
Hun reagerer også på at det er stor forskjell i tilbudet.
– Mattilbudet på AKS burde vært likt mellom skolene, i hvert fall innad i bydelen, men egentlig også i hele Oslo, synes Persson.
Varm mat
For der andre serverer frukt i AKS-tiden, så er det varm mat flere ganger i uka ved Aktivitetsskolen i Maridalen. For eksempel: En uke er det tomatsuppe med brød, kjøttbolle og/eller grønnsakstaco, gratinert pølse og grønnsaksform, kylling og pastasalat, og fiskekaker og poteter med råkost.
AKS-leder ved Maridalen skole forteller:
– Elevene får oftest et varmt måltid hver dag, men det er variert og stort sett et sunt og næringsrikt måltid, sier Mette Bjørklund, da avisa var innom forrige uke.
Bjørklund erfarer at matserveringen er noe barna setter stor pris på.
– Elevene lærer nye smaker, prater og koser seg rundt måltidet, samtidig som de lærer gode manerer rundt matbordet.
Hun forteller at 44 elever på 1.-5. trinn – av totalt 75 elever ved skolen – bruker AKS. Bjørklund kan også opplyse at AKS-budsjettet er noe i pluss, så de har muligheten til å sponse hver elev litt ekstra hver måned for å kunne tilby bedre og mer varm og variert mat.
– Dette er en prioritering som vi har valgt å gjøre her ved AKS Maridalen. Når elevene får et godt måltid her, så har vi tro på at de kan lære mer.
Fornøyde barn
Skolevennene Ask, Alba og Julia ved Maridalen skole har også noe å si om maten de får på AKS:
– Det er kjempe god mat på AKS og jeg elsker varm mat, sier Julia (8) fra 3. klasse.
Det byttes på hvem som lager maten, AKS-Fedro er en av favorittene:
– Vi er veldig heldige, mener Ask (6) fra 1. klasse, om AKS-maten.
Barna synes også det er veldig fint å kunne sitte sammen med hverandre og ha en hyggelig tid i mens de spiser.
– Det er veldig hyggelig å spise sammen og snakke om masse forskjellig, sier Alba (6), som også går i 1. klasse. Hun synes det å få mat på AKS er fint for foreldrene hennes også.
– Det er bra for mamma og pappa å slippe å lage to matpakker!
– Hva er den beste maten her?
– Jeg liker godt kyllingsalat og fiskekaker, sier Alba.
– Blomkål og tomatsuppe, synes Ask.
– Jeg er veldig glad i makaronien vi får, legger Julia til.
– Fin start på ettermiddagen
Bjørklund har vært leder for AKS i Maridalen i syv år og trives godt. Hun mener at AKS er en viktig arena for elevene på mange vis og at trivsel og trygghet må ligge i bunn før annen kunnskap skapes.
– Måltidet er en fin start på ettermiddagen for barna, selv om det selvfølgelig tar litt tid, sier AKS-lederen.
Dette serverer AKS ved de andre skolene i bydelen
Nordre Aker Budstikke tok runden med de andre barneskolene i Bydel Nordre Aker: Hva serveres barna på AKS?
Det nevnes i løpet av ringerunden at koronasituasjonen har preget noe av den ordinære serveringen på noen av skolene. Berg, Disen, Korsvoll og Grefsen AKS serverer frukt og grønt.
Kjelsås AKS serverer også nå frukt og grønt, men før pandemien opplyser AKS at det vanligvis ble servert brødmat.
Før skolene stengte som følge av pandemien i mars, opplyser Kringsjå AKS at de serverte varm mat og grøt en gang i uka, samt knekkebrød og pålegg på siden. Og det fortelles at AKS nå jobber mot å komme tilbake til dette.
Ullevål AKS serverer mellommåltid to ganger i uka, som kan bestå av forskjellige supper til fiskekakeburgere og grønnsakswok.
Tåsen AKS venter på at de skal få sitt nye kjøkken godkjent og satser på å kunne servere barna et måltidhver dag etter høstferien.
Uansett hva man betaler for AKS, så er det øremerket 51 kroner til mat per måned. Dette gjelder alle Osloskoler, og som Utdanningsetaten i Oslo kommune skriver på sine hjemmesider, så bestemmer skolene selv hva slags servering de vil bruke pengene på.
– Mat er ikke vanskelig
Skolemor Persson mener at det å få i barna mat på AKS, ikke trenger å være så vanskelig, selv om man for eksempel ikke har skolekjøkken.
– Det er blant annet veldig lett å servere yoghurt med kornblanding, brødskiver med enkle pålegg og grønnsaker eller supper. Barna kan ha med seg eget bestikk og en tom matboks slik at AKS ikke trenger å vaske opp noe heller.
– Hvis man hadde økt matpengene noe, tror jeg likevel familiene sparer penger gjennom å droppe matpakken til AKS. Dessuten kommer barna i større grad hjem mette og mer opplagte til å begynne med lekser og annet, før foreldrene rekker å ha middagen klar, tror Persson.
Vil ha mer bevissthet rundt AKS-maten
Skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har lest om forskjellene i AKS-maten, i Nordre Aker Budstikke, og kommenterer:
– Alle barn har rett til gode matopplevelser. Jeg har forståelse for at det er utfordrende å servere mat mens vi har en pågående pandemi. Men etter en periode med stengte skoler, er det ekstra viktig å prioritere mat i AKS, mener byråden.
– Mat kan være et virkemiddel for å få til gode relasjoner og glede. Ungene blir opplagte og i bedre stand til å leke og lære når de er på AKS. Jeg ønsker meg mer bevissthet rundt mat i AKS. Når matkompetansen blant personalet er lav fører det ofte til at de gjerne velger minste motstands vei.
Digital veileder
– Nå forventer jeg at rektorene tar i bruk den nye veilederen for mat i AKS som både har tips til oppskrifter, aktiviteter, hygiene og økonomi. Vi må sikre et godt mat-tilbud til ungene våre, uansett hvor de bor i byen og hvilken skole de går på, sier byråden.
Veilederen byråden nevner er fra i fjor, men ligger kun tilgjengelig på internt nett, men tilgjengelig for AKS i Oslo.
Den digitale veilederen er laget av Utdanningsetaten, og inneholder oppskrifter, tips og råd om aktiviteter, hygiene og økonomi. Byrådsavdelingen opplyser at alle oppskriftene er laget for å kunne gjennomføres innenfor matbudsjettet som er standard for AKS-ene. I tillegg skal oppskriftene og rådene være i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratets retningslinje for mat og måltider i skole og skolefritidsordning.
https://nab.no/nyheter/dette-har-det-kostet-a-erverve-privat-grunn-til-sykkelfelt-og-fortau/19.21755
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!