ANNONSE
ANNONSE
Nordre Aker Budstikke

Stor økning i julehandelen

For Storo Storsenter og resten av varehandelen ble også 2021 et utfordrende år. Senterdirektør Unni Merethe Aasgaard kan likevel vise til en sterk julehandel. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

Storo Storsenter holdt stengt i vel tre måneder i starten av 2021, og det ga negative utslag for årsomsetningen, som samlet sett gikk tilbake, sammenliknet med året før. Men julehandelen ble en stor opptur. – Nå er det nytt år og «blanke ark», sier senterdirektør Unni Merethe Aasgaard.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.01.2022 kl 09:16

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

STORO: Olav Thon Gruppen eier og forvalter 84 kjøpesentre i Norge, og disse omsatte for noe over 72 milliarder kroner i 2021. Ifølge en pressemelding fra konsernet er det en økning på 3,8 prosent sammenlignet med 2020.

Der skriver de også at 2021 var på nytt et unormalt år med store svingninger i omsetningen grunnet koronapandemien. Perioden fra januar til april var vanskelig for norsk varehandel med mye nedstengninger og restriksjoner spesielt i Oslo, Viken og Bergen. Flere av Olav Thon Gruppens kjøpesentre var med bakgrunn i dette delvis stengt i store deler av første halvår. Fra midten av april bedret det seg, og de fleste bransjer har vist en fin omsetningsutvikling fra våren og til og med julehandelen.

Det trekkes frem som særlig gledelig at klesbutikker, skobutikker, kafeer og underholdningsaktører – det vil si bransjene som ble hardest rammet i starten av pandemien – nå har positiv omsetningsvekst og kan se tilbake på et godt år i 2021. Omsetningen for disse bransjene er noe lavere sammenlignet med 2019.

Lettelser i smitteverntiltak og adferdsendringer utover høsten og julen 2021 bidro til en total omsetningsvekst på 3,8 prosent i 2021 sammenlignet med 2020, og 5,8 prosent bare i desember. Det er er imidlertid økningen innen enkeltbransjer som hus og hjem, samt elektronikk, som trakk dette opp. I andre bransjer har omsetningen falt.

Konkurransen fra netthandel har økt kraftig i koronaperioden, står det også i pressemeldingen.

ANNONSE

Storo Storsenter

På Storo Storsenter endte 2021-omsetningen på i overkant av 2,6 milliarder kroner, en nedgang på nesten 2,9 prosent fra 2020. Men julehandelen skjøt i været og bedret resultatet betraktelig. Tall fra senteret viser at det ble handlet for nesten 405 millioner kroner bare i desember. En økning på 16 prosent fra desember 2020.

Senterdirektør ved Storo Storsenter, Unni Merethe Aasgaard, er storfornøyd med avslutningen på det andre «koronaåret».

– Årets juleomsetning ble helt fantastisk med en økning på 16 prosent. Dette er knallbra når vi tar utgangspunkt i den store konkurransesituasjonen som er i Oslo, sier Aasgaard til lokalavisa.

Hun påpeker også at 2021 på nytt var et unormalt år med store svingninger i omsetningen grunnet koronapandemien. Det kan blant annet sees på at det er kategorien "servering" som har hatt den største veksten på Storo i 2021, men en øking på 12 prosent fra 2020. Samtidig gikk omsetning i kategorien "spesialbutikker" ned med over 9 prosent gjennom året. Isolert for desember økte imidlertid denne kategorien med 21,4 prosent. Og "klær, sko og reiseeffekter", som gjennom hele året omsatte for 3,8 prosent mindre enn i 2020, hadde en vekst på 12,3 prosent isolert i desember.

ANNONSE

– Perioden fra januar til april var vanskelig for norsk varehandel med mye nedstengninger og restriksjoner spesielt i Oslo. Vi var faktisk nedstengt i vel tre måneder. Vi hadde noen fantastiske uker og måneder fra sommeren og utover høsten, men måtte etter hvert erkjenne at vi ikke klarte å ta igjen det tapte, så vi gikk ut av 2021 med en tilbakegang på 2,89 prosent. Men, nå er det nytt år og «blanke ark» som står for tur, sier Aasgaard.

Det andre Thon-tilknyttede senteret i Nordre Aker, Amfi Ullevaal, kan vise til en omsetningsøkning på 1,1 prosent i 2021, sammenliknet med 2020. Her endte omsetningen på 764 millioner i fjor, mot 756 millioner i 2021.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE

Nøkkelord

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE