Nordre Aker Budstikke

Stor streikevilje i Nordre Aker: – Vi gjør det for dine barn

STREIKENDE PÅ BRUA: Liesbeth Bøe, Magnus Sander, Therese Larsen og Pål Slagsvold. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Over 500 personer ansatt på skoler, i barnehager, i hjemmetjenesten og på sykehjem i Nordre Aker er tatt ut i streik. De slåss mot Oslo kommune for høyere lønn blant annet for å sikre fremtidig rekruttering av kvalifiserte til yrkene sine.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.06.2021 kl 19:19

NORDRE AKER: Med armene i være og gule vester på hilser om lag 100 streikende barnehagelærere og andre organiserte i Unio-forbundet Utdanningsforbundet trafikken på Ring 3 fredag ettermiddag. Bilene svarer med en nesten sammenhengende tutekonsert i støtte.

Streikemarkering ved Ullevaal stadion. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Streiken blant lærere og sykepleiere i kommunene er over etter at regjeringen fredag ettermiddag grep inn med tvungen lønnsnemnd, bekrefter Unio. Dette gjelder imidlertid ikke Oslo, som er eget tariffområde. Her fortsetter streiken inntil videre.

Nordre Aker er tungt berørt av Unio-streiken i Oslo, med i alt 514 av de 1891 uttatte i de to første streikerundene. Dette er ansatte i Bydel Nordre Aker (bl.a. barnehager og hjemmetjeneste), Utdanningsetaten (skolene) og Sykehjemsetaten (Se hele streikeuttaket under).

Synliggjøre budskapet

– Hvorfor står dere her på brua i dag?


– Det handler om å gjøre oss synlige og spre budskapet. På grunn av korona er det begrenset hvor mange vi kan samles foran rådhuset og i tog, så dette blir et alternativt tog der vi kan møtes, sier Liesbeth Bøe, som jobber i Langmyrgrenda barnehage.

Streikemarkering ved Ullevaal stadion. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Elisabeth Kirkenær. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Hvorfor er det viktig å streike akkurat nå?

– Det handler om at det mangler både lærere og barnehagelærer i skolen og i barnehagene, og sykepleiere på sykehusene. Men de har dårlige muligheter til å streike nå, så vi er her for dem også. Vi trenger kvalifisert personale for å levere kvalitet. Det er store rekrutteringsproblemer til både skole og barnehage. Antallet som søker disse utdanningene synker. Selv om det er mange lærer og barnehagelærere i Oslo og Norge i dag, så er det mange som ikke jobber i barnehage og skole, samtidig som barna trenger flere av oss.

Pandemien har vist viktigheten

– Vi streiker for bedre lønn. Vi streiker for kunnskap og trygghet, bedre vilkår for fremtiden. Og for å sikre rekruttering av kvalifisert personell til helse, omsorg, barnehage og skole, sier Jasmin Skogly. Hun er pedagogisk leder i Sognsveien barnehage.


I STREIK: Jasmin Skogly er pedagogisk leder i Sognsveien barnehage. Foto: Privat

De Unio-organiserte streiker for barnehage-, skole-, sykehjemsansatte og ansatte i andre omsorgsyrker i Oslo kommune.

– Etter flere år hvor vi henger bak på lønnsvekst med 14,1 prosent fra andre yrker er det på tide at vi får et lønnshopp! Pandemien har vist hvor viktig vår sektor er for at personer i alle aldre skal bli møtt på en god måte. Om det er en sårbar 2-åring, en syk 40-åring, eller en døende pasient på sykehjem, sier Skogly.

Hun understreker at det krever kunnskap og kompetanse for å bli møtt på en god måte i alle faser og for å skape trygge hverdager for de minste samfunnsborgerne.

STREIKEMARKERING: Fysio- og ergoterapeuter, fagkonsulenter, ledere og spesialkonsulenter fra mestringslagene i Bydel Nordre Aker støtter streiken, og viste dette ved bydelsadministrasjonen i Nydalen torsdag. Foto: Privat

Lønn som virkemiddel

For å øke rekrutteringen og anseelsen for yrkene deres, mener de Unio-organiserte at høyere lønn er et viktig virkemiddel.

– Jeg tenker at lønn er en av tingene som er utslagsgivende, og som er et virkemiddel som brukes i andre sektorer, sier lærer Rut Telhaug, som vi møter i streikevest utenfor Tåsen skole.

– Dette er jo en verdistreik. Vi streiker for å øke verdien på yrket vi har, så vi får flere kvalifiserte personer til å velge lærerutdanning og til å jobbe i skolen, sier kollega Kristina Simensen.

TÅSEN SKOLE: Besfort Metaj, Marit Prestegard, Kristina Simensen og Rut Telhaug. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nok er nok

På Nordberg skole er streikeviljen like sterk, der streikevaktene står utplassert mot Sognsveien.

– Det er stort rekrutteringsbehov i skole og helseektoren, noe som på sikt er en kjempeutfordring, sier Nordberg-lærerne Dina Riis Kallman og Birgitte Solberg.

Foto: Karl Andreas Kjelstrup

De er bekymret for at mange i deres yrke sier at de tenker å søke seg til andre yrker, at mange lærerutdannede ikke jobber i skolen, og at andelen ukvalifiserte er for høy.

– Hvordan er det å være i streik nå, etter et koronaår med mye fjernundervisning?

– Det trist at vi ikke får sett elevene like mye som vi ellers ville ha gjort, samtidig har pandemien gitt oppmerksomhet til hvor viktig læreryrket er, sier Nordberg-lærerne, som har inntrykk av at både elever og foreldre skjønner denne kampen.

NORDBERG SKOLE: Dina Riis Kallman, Tormod Tvare, Ane Gilje, Patrick Pettersen, Sigurd Ofstad og Birgitte Solberg. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

De har fått tommel opp, lykkeønsker og heiarop fra foresatte på skolen, sier de.

– Vi vil vise at nå er nok nok, sier lærer Karsten Gundersen, som står streikevakt sammen med kollegaer utenfor Berg skole.

BERG SKOLE: Øyvind Yttervik og Karsten Gundersen (foran), Lill Aulie, Ranveig Sugustad, Cathrine Amundsen, Karina Tingstad og Tor Riber. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Det å få betalt mer er viktig for for rekrutteringen til yrket. Og når så mange som er utdannet lærere ikke jobber i skolen, betyr at vi må gjøre noe med stoltheten til yrket. For det er ikke sånn at vi vil stå her og streike. Vi vil jo tilbake til klasserommene, hvor vi har vårt virke. Men vi gjør det for at elevene, nå og i fremtiden, skal få gode og kvalifiserte lærere.

Og budskapet fra både lærere og barnehagepedagoger er krystallklar: – Vi gjør det for dine barn.

Disse er tatt ut i streik i Nordre Aker:

Hjemmetjenesten, Lavterskel og Omsorg+:

 • Norsk Ergoterapeutforbund: 7
 • Norsk Fysioterapeutforbund: 7
 • Norsk sykepleierforbund: 23

Bydelsadministrasjonen:

 • Utdanningsforbundet: 5

Barnehager:
Tatt ut av Utdanningsforbundet:

 • Badebakken barnehage: 3
 • Bergtunet barnehage: 7
 • Bråtenaleen barnehage: 7
 • Disengrenda barnehage: 7
 • Engebråten barnehage: 8
 • Grefsentunet barnehage: 6
 • Gulldalen barnehage: 5
 • Haugensjordet barnehage: 4
 • Kjelsås skole barnehage: 4
 • Korsvolltoppen barnehage: 5
 • Langmyrgrenda barnehage: 3
 • Nordberg barnehage: 7
 • Sanatoriet barnehage: 3
 • Sognsveien barnehage: 12
 • Tåsen barnehage: 11
 • Tåsenløkka barnehage: 3
 • Voldsløkka barnehage for hørselshemmede: 4
 • Tverrfaglig ressursteam: 9

Tatt ut av Norsk Ergoterapeutforbund:

 • Gulldalen: 1

Sykehjem:
Tatt ut av Norsk sykepleierforbund

 • Lillo sykehjem: 16

Helsestasjon og skolehelsetjenesten:

 • Norsk Sykepleierforbund: 10

Skole:
Tatt ut av Utdanningsforbundet:

 • Berg skole: 28
 • Disenskole: 40
 • Engebråten skole: 35
 • Grefsen skole: 38
 • Kjelsås skole 47
 • Maridalen skole: 7
 • Nordberg skole: 34
 • Nydalen vgs.: 64
 • Tåsen skole: 43

Tatt ut av bibliotekarforbundet:

 • Kjelsås skole: 1

Totalt er 514 ansatte med arbeidssted i Nordre Aker tatt ut i de to første streikeuttakene. Arbeidsgivere i Oslo kommune er i disse tilfellene Bydel Nordre Aker, Utdanningsetaten og Sykehjemsetaten.

(Kilde: Unio)

Streikemarkering ved Ullevaal stadion. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Streikemarkering ved Ullevaal stadion. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Streikemarkering ved Ullevaal stadion. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

STREIKEMARKERING: Fysio- og ergoterapeuter, fagkonsulenter, ledere og spesialkonsulenter fra mestringslagene i Bydel Nordre Aker støtter streiken, og viste dette ved bydelsadministrasjonen i Nydalen torsdag. Foto: Privat

Streikende på Nordberg skole. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...