Nordre Aker Budstikke

Støre lover at ideen fra Nordre Aker skal komme ut i hele landet

De rosa bussene startet i Nordre Aker i 2017. Ap-leder Jonas Gahr Støre og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fikk mandag rulle med dem i bydel Bjerke, som er siste bydel som ble innlemmet i ordningen. Foto: Torstein Bøe/NTB

I seks bydeler i Oslo har befolkningen på 67+ fått «rosa busser» som tilbyr transport til eldre. Arbeiderpartiet vil spre ordningen til hele landet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.09.2021 kl 16:40

OSLO: – Det er en russebuss for eldre! sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Sammen med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og et kobbel journalister fikk opposisjonslederen mandag rulle med en av de rosa bussene i bydel Bjerke i Oslo.

Raymond Johansen og Jonas Gahr Støre. Foto: Torstein Bøe/NTB

De rosa bussene er en ordning som tilbyr transport for eldre på 67 år og eldre i hovedstaden. Siden oppstart i 2017 er det kjørt mer enn 140.000 turer med de rosa bussene, og ordningen har nå godt over 4000 kunder i åtte bydeler.

Det var i Nordre Aker ideen om rosa busser, eller Ruter Aldersvennlig transport som det egentlig heter, ble født da bydelen var pilot for Alders- og demensvennlig by. Den første turen ble kjørt i september 2017, for nesten nøyaktig fire år siden.

I dag kjører de rosa bussene også i – og på tvers av – bydelene Sagene, Ullern, Vestre Aker, Bjerke og Alna. I tillegg er ordningen utvidet til å gjelde alle eldre som bor i Maridalen, Sørkedalen og Solemskogen.


– Det å ha et tilbud som gjør det mulig for mange å komme ut av isolasjon og få tilbud om å bli kjørt, om det er til frisøren, til gravlunden eller til venner, det er veldig populært. Det oppleves som trygt og godt, og sjåførene blir også veldig godt kjent med de som bruker tilbudet, sier Johansen til NTB.

Nå går Støre til valg på å løfte ordningen til nasjonalt nivå.

– Vi ønsker rosa busser i hele landet. Det er ambisjonen. Men da må vi ha en kommuneøkonomi som gjør det mulig, sier han.

Byrådsleder Raymond Johansen og Ap-leder Jonas Gahr Støre i rosa buss på Årvoll. Foto: Torstein Bøe/NTB

Flere kommuner er interessert

Støre innrømmer at rosa busser nok ikke kommer til å dukke opp i alle landets kommuner. Men flere har vist interesse, som Kristiansand, Stavanger og Lørenskog.


Altfor mange eldre blir i dag sittende hjemme, advarer Ap-lederen. Hans håp er at rosa busser skal gjøre det lettere for eldre å komme seg ut.

Støre tillater seg også å komme med et stikk til Høyre:

– Høyresiden snakker ofte om valgfrihet. Da handler det om å kunne velge hvem som skal komme med hjemmetjenester. Men når jeg møter eldre, så sier de at valgfrihet for oss er å kunne velge å gjøre ting i løpet av dagen. Komme seg ut, møte andre, ha et tilbud, sier han.

– Hvor mye penger vil dere sette av til å gjøre dette nasjonalt?

– Det må være innenfor rammen av en romsligere kommuneøkonomi, sier Støre.


Veteraner på Årvoll

På den rosa bussen på Årvoll har Ap-toppene med seg 85 år gamle Randi Fuglesang, som er mor til Lars Erik Fuglesang (Ap), leder i Bjerke bydelsutvalg. Hun har ikke brukt de rosa bussene så mye selv og sier hun pleier å ty til sønnene for transport.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) fikk mandag rulle med en av de rosa bussene i bydel Bjerke i Oslo. Om bord i bussen er 85 år gamle Randi Fuglesang. Foto: Torstein Bøe/NTB

– Men det er veldig hyggelig for alle de andre som er enslige. Jeg ser det er mange som bruker de rosa bussene hos oss, sier Fuglesang, som bor på Årvoll omsorgssenter i bydel Bjerke.

Fuglesang legger til at hun ikke er veldig politisk interessert, men at hun heier på Støre i valget.


Det samme gjør Anne Jensen, en annen av beboerne på Årvoll omsorgssenter. Hun kunne skilte med diplom for 70 års medlemskap i Arbeiderpartiet da Støre og Johansen kom på besøk.

Under et besøk ved Årvoll omsorgssenter i bydel Bjerke i Oslo mandag fikk Ap-leder Jonas Gahr Støre møte Anne Jensen, som har vært medlem i Ap i 70 år. Foto: Torstein Bøe/NTB

– Jeg har tro på Jonas. Jeg tror at folk våkner, sier Jensen til NTB.

Hun forteller at hun selv ble født inn i arbeiderbevegelsen og vokste opp med en far som var fagforeningsmann og måtte streike i månedsvis. Selv ble hun aktiv i Arbeidernes ungdomslag, og hun var ofte på Utøya.

Nå håper hun politikerne vil kjempe for å bevare sykehjemmene og bygge flere omsorgsboliger.

– Det er løsningen, for jeg stortrives med det.

Fakta: Rosa buss

Slik fungerer tilbudet
En minibuss henter deg hjemme og kjører deg frem og tilbake dit du ønsker innenfor de seks bydelene Alna, Bjerke, Sagene, Nordre Aker, Vestre Aker og Ullern, sam Marka (Sørkedalen, Maridalen, Solemskogen). Bussene kjører mandag til lørdag mellom kl. 10.00 og 18.00, og kan bestilles via appen RuterBestilling eller telefon. Telefonmottaket er åpent mellom klokken 09.00 og klokken 17.00.

Minibussen er tilrettelagt for rullator og rullestol. Om du trenger hjelp eller veiledning hjelper sjåføren deg med dette. Du kan ta med deg en venn om du ønsker det.

Første gang:
Første gang du bestiller reise trenger vi noen personopplysninger for å få levert tjenesten til deg. Dette er kontaktdata som navn, adresse og fødselsdato.

Maridalen, Sørkedalen eller Solemskogen:
På grunn av lange kjøreavstander inn og ut av Nordmarka er åpningstidene til disse områdene mellom kl. 11 til 17 mandag til lørdag. Dersom du bor bak en bom til privat vei, vil du bli hentet og levert på nærmeste stoppested.

Billett og betaling:
Du betaler det samme per reise som for en vanlig honnørbillett hos Ruter. Om du allerede har månedskort kan du bruke dette som betaling.

Vær oppmerksom på at det ikke er mulig å kjøpe billett om bord på minibussen. Billetter må kjøpes på forhånd med RuterBillettappen, reisekort eller impulskort. Har du med en venn gjelder Ruters ordinære billettpriser. TT-kort gjelder dessverre ikke.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...