
Knut Arild og Lisa Maria Hareide, med barna Knut Olav (4) og lille Nora i vognen, ved gangfeltet hvor den skremmende hendelsen skjedde i forrige uke. De peker også på at det nesten ikke er hvite striper igjen i første del av gangfeltet. Foto: Kristin Tufte Haga
Tord Olav (4) nær ved å bli påkjørt i fotgjengerfeltet
– Et livsfarlig kryss, sier pappa Knut Arild Hareide.
Storokrysset skal bygges om, men det er mange år til det står ferdig. I mellomtiden er det svært skummelt å ferdes her som fotgjenger, mener Knut Arild og Lisa Maria Hareide. De opplevde at sønnen på fire år nesten ble kjørt ned i fotgjengerfeltet.
Publisert: 20.11.2019 kl 14:55
STORO: Grefsen-beboer og tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide, og kona Lisa Maria, opplevde marerittet i trafikken i Storokrysset i forrige uke. Sønnen Tord Olav på 4 år skulle sammen med mor og lillesøster Nora som lå i vognen, krysse veien i gangfeltet, fra fortauet ved Comfort-butikken og over mot Storo.
Tord Olav, som de andre fotgjengerne, gikk intuitivt over på grønt. De forteller at det var like før fireåringen ble truffet av en lastebil da han skulle krysse veien.
Lastebil fra Grefsenveien
– En lastebilsjåfør, som kom sørfra opp Grefsenveien, svingte over krysset. Muligens på grønt lys han også, og feide over gangfeltet her. Det var veldig nær at Tord Olav ble kjørt rett ned. Bilisten i bilen etter, kjørte også bare rett over gangfeltet her, selv om det var grønt lys for fotgjengerne som skulle krysse veien, forteller foreldrene.
– Vi opplever dette som et livsfarlig kryss, dette er absolutt ikke første gangen vi opplever aggressive sjåfører i trafikken her. Vi som bor i nærområdet opplever også økt trafikk over krysset. Siden Grefsenveien er stengt for biler oppover fra Storokrysset mot Disen, er det nok mange som svinger til venstre i krysset og i stedet kjører opp for eksempel Betzy Kjelsbergs vei lenger vest, for å komme til Grefsen og Kjelsås.

– Livsfarlig, mener familien Hareide om Storokrysset. Her på vei over gangfeltet mellom Storo og starten på Grefsenveien i retning Disen. De hvite stripene i veien er borte. Foto: Kristin Tufte Haga
Det er heller ikke uvanlig at bilister velger å ta en u-sving ved gangfeltet. Det skjedde flere ganger bare på den korte tiden Nordre Aker Budstikke var ved krysset med familien onsdag morgen.
– Jeg tror neppe vi er alene om å oppleve nestenulykker ved gangfeltet i Storokrysset, legger Lisa Maria til.
SE OGSÅ: Storo, fra lite veikryss til et av byens mest trafikerte
Ønsker strakstiltak
Knut Arild Hareide peker også på gangfeltet, og mangelen på hvite striper, over første del av overgangen.
– Hvem har ansvaret for å male på hvite striper her? Det kan da ikke koste all verden å holde i hvert fall malingen vedlike. Dette er vel i tillegg ett av Norges mest travle veikryss. Hvite striper synes jo bedre en ingen striper, sier Hareide.
Til dette svarer Statens Vegvesen:
– Slik skal ikke et gangfelt se ut. Vi skal sørge for at vår entreprenør utbedrer dette så raskt som det lar seg gjøre, slik at gangfeltet igjen blir godt synlig. Når det gjelder kjøremønster, så er det bilisten i dette tilfellet som ikke har tatt hensyn til fotgjengere, svarer pressevakt Øystein Skotte i Statens Vegvesen.
Hareide foreslår også et eget trafikklys for bilister som kommer opp Grefsenveien sørfra og som skal til venstre i Storokrysset:
– Kanskje med rødt lys når det er grønt for overgangen her? Det er lang avstand fra der bilene skal svinge til venstre over krysset og vestover på Ring 3, til denne overgangen, og jeg tror det også kan være med på at noen bilister ikke helt henger med på at det faktisk er et lysregulert gangfelt på vei ut av krysset.
Dette innspillet ønsker ikke Statens Vegvesen å kommentere.

Knut Arild Hareide, kona Lisa Maria, og sønnen Tord Olav (4) i Storkrysset. Foto: Kristin Tufte Haga
Krysset skal bygges om
Storokrysset stod ferdig som toplans veikryss i 1994. Siden har trafikkmengden økt ytterligere, og planene om nok en oppdatering av krysset har pågått lenge. I 2015 avsluttet Statens vegvesen sin prosjektering, etter seks år og 4,5 millioner kroner (ifølge Aftenposten), fordi daværende byråd mente planene ikke tok godt nok hensyn til syklistene.
Nå er det Oslo kommune, ved Bymiljøetaten, som står for arbeidet som skal resultere i nytt Storokryss – etter planen i 2025. Med et nytt Storokryss må hele området omreguleres. Bare anleggsarbeidet vil kunne ta to år. Høsten 2018 stilte Bymiljøetaten i et nettmøte med Nordre Aker Budstikkes lesere. Her kan du lese alle innspillene og svarene fra nettmøtet.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!