SV: Barn må slippe pendling til barnehagen

Bare seks av ti får barnehagene de ønsker seg mest

venter: Famlien Steen Turtumøygard med lille Elliot (22 mnd) savner mer informasjon om status i barnehagekøen. Foto: FOTO: Arkiv

SV er slett ikke fornøyd med at bare 6 av 10 søkere får innfridd plass i de barnehagene de ønsker mest.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.10.2012 kl 11:57

OSLO:  SVs Gülay Kutal mener småbarn må slippe å pendle flere timer hver dag for å komme seg til og fra barnehage.

- Når SV spør, så pleier byråden å si at "...de fleste får ønskene sine innfridd." Men 6 av 10 kan neppe kalles "de fleste". Nærhetsprinsippet er viktig ikke bare for barneskoler, men også barnehager, sier Kutal.

I 2011 fikk rundt 7 av 10 plass i de barnehagene de ønsket aller mest, i årets hovedopptak fikk bare 6 av 10 plass, i henhold til 1. eller 2. ønske om barnehage.

Best ut for 2012 kommer Søndre Nordstrand med 72,6 prosent, mens i bydel Østensjø fikk bare 54,2 prosent innfridd 1. eller 2. barnehageønske. Men totalt antall søknader i Oslo har også steget fra 13 714 til 14 227 i årets hovedopptak.

Savner mer info

Avisen skrev også i forrige uke om familien Steen Turtumøygard fra Kjelsås, som på grunn av flytting fra en bydel til en annen, sendte inn søknad til hovedopptaket noen få dager etter fristen.

Familien fikk ingen av barnehageønskene sine oppfylt, men i tillegg opplever familien det som frustrerende å ikke få noen som helst informasjon fra bydel Nordre Akers barnehagekontor, på status i barnehagekøen, ledige plasser som dukker opp og så videre.

Familien har selv tidligere tatt kontakt med barnehagekontoret, men fått lite eller ingen informasjon.

Ikke én kø

Bydel Nordre Aker viser til barnehagekontorets hjemmeside, og at folk må følge med selv der, eventuelt ta kontakt med barnehagekontoret. I tillegg opplyser Preben Winger i bydelsadministrasjonen at det ikke er én felles kø, for de som ikke fikk plass i årets hovedopptak, men at hvis det blir ledige plasser så forholder bydelen seg til "ønskelistene" til de enkelte barnehagene.

En praksis SV vil endre.

- Byråden må jo sørge for at foreldre i barnehagekøen får den oppdaterte informasjonen de trenger., og familiene må få slippe å "mase" på barnehagekontorene! Det må også bli en en automatikk i å tilby ledige plasser i bydelen, hvis disse ikke samsvarer med de fem som man opplister i søknaden som 1. ønske, 2. ønske og så videre. Man har ikke sjans til å vite om sånne ting når man ikke får informasjon om det. Dette er ikke "kvalitet i barnehagen", ifølge Kutal.

Mer info skal det bli

Da avisen var i kontakt med byrådsavdeling for kunnskap og utdanning var ikke byråd Torger Ødegaard (H) selv å treffe, men byrådssekretær Camilla Strandskog har forståelse for kritikken.

- Jeg forstår at foreldrene har behov for å vite mer mens de venter på barnehageplass, og vi bør bli flinkere til å legge ut informasjon fortløpende på bydelens nettsider. Vi skal følge dette opp fremover, svarer Strandskog i byrådens fravær.

Men når det gjelder nedgangen i antall søkere som får innfridd 1. eller 2. ønske, så viser byrådssekretæren til at foreldrene lister opp hele 5 barnehageønsker i søknaden.

- Det er riktig at 63 prosent får innfridd sitt første eller andre ønske, men man kan sette opp fem alternative barnehager. Så andelen som får plass i en barnehage de ønsker blir høyere om man tar med de andre ønskene også!

 

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...