Nordre Aker Budstikke

Sykehjemmet sier blankt nei til bydelens forslag til adkomst for seniorboligene

Grefsen Senior Boligsameie ligger på toppen av Grefsenhjemmet, men har hovedinngang rett ut i Grefsenveien. Etter at det ble anlagt sykkelfelt her, er det ikke lenger tillatt å stoppe ved fortauskanten.

I tillegg mener Grefsenhjemmets ledelse at det er begått grov saksbehandlingsfeil, og at saken må behandles på nytt slik at alle involverte parter får delta.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

GREFSEN: Det kommer frem etter at saken ble styrebehandlet i Grefsenhjemmet 28. oktober. Uttalelsen er sendt fra styreleder ved sykehjemmet, Magne Roland, til Bydel Nordre Aker der saken skal behandles i bydelsutvalget (BU) førstkommende torsdag.

«Grefsen Senior Boligsameie og Grefsenhjemmet er to uavhengige juridiske enheter. Grefsenhjemmet har ikke tidligere vært trukket inn som part i saken og dermed den prosessen som har ledet frem til bydelens anbefaling slik den foreligger i dag. Denne påfører Grefsenhjemmet, beboerne, pårørende, ansatte og naboene i Ogmunds vei vesentlige ulemper. Det må bemerkes at trafikksituasjonen i Ogmunds vei allerede er sprengt. Det er en grov saksbehandlingsfeil at de som får ulemper ikke tidligere er behandlet som parter,» står det i styreprotokollen.

Det vises videre til at boligsameiet disponerer seks garasjeplasser i sykehjemmets garasjeanlegg.

Styreleder ved Grefsenhjemmet, Magne Roland. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

«Brukerne av disse kan ha anledning til å gå gjennom sykehjemmets områder når de skal til og fra sine biler. Utover dette skal de bruke inngangen fra Grefsenveien 78 D som er sameiets hovedinngang. Ansatte ved Grefsenhjemmet eller besøkende til sykehjemmets beboere har på sin side ikke tilgang til denne inngangen. Bydelsadministrasjonens anbefaling betyr at beboerne i Grefsen Senior Boligsameie skal gå over annen manns eiendom for å komme ut og inn av sin bolig,» står det videre i protokollen.


Det vises også til sansehagen for beboere med demens:

«Dette arealet er under stadig utvikling, og vi har besøk av gjester fra inn- og utland som vil se hvordan denne hagen er anlagt. Den representerer de demente pasientenes samlede uteareal der de kan bevege seg fritt og trygt i et område som er deres. En heftelse ved sansehagen er at arealet er i minste laget og tåler ikke begrensninger eller forstyrrelser av noen art. Det er svært viktig at utenforstående som kommer inn i sansehagen begrenses til et minimum. Fremmede personer virker svært forstyrrende på den mentale helsen til demente pasienter. Bydelsadministrasjonens forslag forutsetter nettopp at stadig flere utenforstående skal passere gjennom dette området. Derfor tilsier også hensyn til personvern at forslaget ikke kan aksepteres.»

«Styret for Grefsenhjemmet aksepter ikke den løsning som administrasjonen i bydel Nordre Aker anbefaler. Styret foreslår at saken sendes tilbake til ny behandling der alle involverte parter deltar og andre løsninger utredes,» er vedtaket fra styrebehandlingen.

Startet med sykkelfelt

Grefsen Senior Boligsameie består av 33 seniorleiligheter på toppen av Grefsenhjemmet, og ble bygget på taket av Grefsenhjemmet i 1993.

Beboerne kontaktet bydelen første gang med bekymring for konsekvensene av det skulle legges sykkelfelt i Grefsenveien, og dermed parkeringsforbud langs veien, i 2018. Dette ville etter sameiets mening gjøre det vanskelig å hente og levere personer med behov for rullestol og rullator i boligene. Da sykkelfeltene ble anlagt ble også veien senket, slik at fortauskanten ble for høy til at den kunne forseres med rullestol eller rullator.


Bydelsutvalget i Nordre Aker ba i juni i år Bymiljøetaten om å komme med alternative løsninger for adkomst til Grefsenveien 78d som kan fungere for henting og levering med bil. Etaten har avvist denne muligheten med henvisning til trafikksikkerhet for passerende gående og syklister. Det ble også et forslag om å opprette en parkeringslomme innenfor fortauet i Grefsenveien, på sameiets grunn, fordi Bymiljøetaten har konkludert med at det ikke er plass til slik parkering langs husveggen.

Nå skal også Grefsenveien opgraderes ytterligere med blant annet opphøyde sykkelfelt. Les mer her.

Gjennomgang i Grefsenhjemmet

Mandag i forrge uke var politikerne i bydelens Miljø-, plan- og samferdselskomité (MPS) på befaring i Grefsenveien 78d.

Befaring i Grefsenveien 78d mandag 26. oktober, MPS-lederen Julie Myhre Barkenæs i midten. Foto: Kristin Tufte Haga


Seniorboligene, som ble bygget som et påbygg på sykehjemmet i 1993, deler parkeringskjeller med Grefsenhjemmet med innkjøring fra Ogmunds vei, og har regulert adgang gjennom sykehjemmet, via Ogmunds vei. Hovedinngangen til sameiet er i Grefsenveien 78d.

Beboere i Grefsen Senior Boligsameie mener at adkomsten gjennom sykehjemmet er en lite gunstig løsning. I Bydel Nordre Akers saksbehandling, foreslås det imidlertid flere tiltak for å bedre tilgangen til leilighetene fra Ogmunds vei og gjennom sykehjemmet:

Skille gangveien noe bedre fra atriet enn i dag. Bearbeiding av området for å sikre universell utforming av gangveien gjennom atriet (må avtales mellom Sameiet og Grefsenhjemmet, som grunneier). Veien opp til inngangen kan utvides/utbedres dersom dette er nødvendig for at Rosabussen eller andre større kjøretøyer skal benyttes av beboere. Undersøke mulighetene for å anlegge flere korttidsplasser nær inngangen i Ogmunds vei (i samarbeid med Grefsenhjemmet). Det foreslås også å montere automatiske døråpnere med kodelås.

Lokalpolitikerne er delte i synet på saken

Da saken ble behandlet av MPS-komiteen i møtet etter befaringen i forrige uke, kom det klart fram at lokalpolitikerne er splittet i synet på saken:


Mens Høyre, Venstre og Rødt mener det må finnes en løsning for å tillate midlertidig stans i forbindelse med henting og levering av beboere ved inngangen i Grefsenveien, lener Arbeiderpartiet, MDG og SV seg på de faglige vurderingene fra Bymiljøetaten om at det ikke er mulig på grunn av trafikksikkerhet.

Konstellasjonen Høyre, Venstre og Rødt fremmet følgende vedtaksforslag, som falt i komiteens avstemming:

«Bydelsutvalget mener adkomsten fra Ogmunds vei ikke er en akseptabel løsning selv med de forbedringstiltakene som er foreslått. Covid-19 har gjort det helsemessig uforsvarlig og umulig å benytte et sykehjem som adkomst til egne leiligheter. Det er også prinsipielt galt å regulere Grefsenveien slik at beboere i Grefsenveien, som har lovlig adkomst til egen bolig, må benytte andres eiendom som gang- og kjøreadkomst. Bydelsutvalget mener at beboerne i Grefsenveien 78 d fortsatt må ha tilgang til egen bolig fra Grefsenveien, herunder at det skal være mulig å stoppe med bil utenfor Grefsenveien 78 d.

Dersom man må prioritere mellom eldre med rullator og rullestol og funksjonsfriske syklende som må begrense farten i området når en bil skal stoppe foran eiendommen, vil bydelsutvalget prioritere at de eldre får tilgang til egen bolig. Bydelsutvalget forutsetter derfor at Bymiljøetaten ser på alternative løsninger på nytt og kommer frem med en adkomstmulighet på lik linje med alle andre eiendommer lang Grefsenveien som har direkte adkomst fra Grefsenveien.»

Flertallsvedtaket, som ble støttet av Ap, MDG og SV, og sendes som innstilling til bydelsutvalget, lyder:

«Bydel Nordre Aker ser at bruk av inngangen til Grefsen Senior Boligsameie fra Ogmunds vei er et mulig alternativ for henting og levering med bil når det ikke lenger vil være mulig å stoppe ved inngangen i Grefsenveien. Grefsenhjemmet og Grefsen Senior Boligsameie anmodes om å samarbeide for å finne en god løsning som kan fungere for begge.»

Bydelsutvalget behandler og gjør det endelige vedtaket i saken torsdag 5. november.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...