Nordre Aker Budstikke

Sykehjemsetaten forlenger Inn på tunet-kontrakt, stikk i strid med bydelens ønske

Anne-Britt Østborg, Anne Karin Næss og Kari Pramm Larsen, konene til de tre brukerne av Inn på tunet på Skjerven gård som mistet plassene da Bydel Nordre Aker måtte si de opp i 2020, har bedt bydelen finne en løsning som gjør at Skjerven igjen kan levere demenstilbud til Oslo kommune. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydel Nordre Aker har bedt Oslo kommune om ikke å forlenge avtalen om demenstilbudet Inn på tunet på Hauger gård i Fetsund. Nå melder Sykehjemsetaten at nytt anbud trolig ikke blir utlyst før i 2023. Det reagerer lederne av bydelsutvalget og Helse- og sosialkomiteen i Nordre Aker, sterkt på.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Det er leder av bydelsutvalget (BU) i Nordre Aker, Bente M. Larsen (Ap), som forteller at bydelen har fått informasjon om at Sykehjemsetaten i Oslo kommune har forlenget avtalen med Hauger gård, i første omgang for ett år.

– Det må være lov å si at vi er skuffet, sider BU-leder Bente M. Larsen (Ap) og leder for bydelens Helse- og sosialkomité, Berit Riise Kåvik (SV).

Kampen for Inn på tunet på Skjerven

Inn på tunet er et aktivt dagtilbud på gård for personer i en tidlig demensfase. Skjerven gård i Maridalen ble sertifisert som Inn på Tunet-gård allerede i 2009, da i samarbeid med Kirkens Bymisjon. Siden har gårdbrukerne Jon Ivar og Tori Bakke tilbudt dagaktiviteter gjennom Oslo kommune, for personer med demens. I 2019 ble kommunens kjøp av slike tilbud anbudsutsatt, og det var Hauger gård i Fetsund som ble tildelt oppdraget.

Jon Ivar og Tori Bakke startet Inn på tunet på Skjerven i 2009. Etter ti år mistet de kontrakten med Oslo kommune, da den gikk til Hauger gård i Fetsund. Bydel Nordre Aker valgte å kjøpe plasser på Skjerven selv, men dette viste seg å være brudd på kommunens anskaffelsesreglement, og de tre plassene ble sagt opp. De tre brukerne bydelen hadde kjøpt plasser til fant seg imidlertid ikke til rette på Hauger, og er nå tilbake på Skjerven – betalt av innsamlede midler fra Lionsklubbene i bydelen ut året. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydel Nordre Aker valgte på eget initiativ å kjøpe tre plasser på Skjerven i 2020, og Inn på tunet fortsatte i Maridalen med totalt fem brukere. På tampen av fjoråret ble det avdekket at et slikt direktekjøp fra bydelens side var brudd med Oslo kommunes anskaffelsesreglement, og Bydel Nordre Aker ble nødt til å si opp sine tre plasser fra 2021.


De tre brukerne som mistet plassene sine fikk tilbud på Hauger i Fetsund. Da Nordre Aker Budstikke møtte konene til de tre brukerne i sommer, kunne to av dem fortelle at mennene deres hadde mistet plassene sine på Hauger. Begrunnelsen var ifølge konene at mennene hadde for dårlig funksjonsnivå. De kunne også fortelle om at mennene deres hadde blitt mer innesluttet og misfornøyde etter å ha mistet tilbudet på Skjerven.

I landlige og trygge omgivelser har mennene til Kari Pramm Larsen, Anne-Britt Østborg og Anne Karin Næss trivdes godt med Inn på tunet på Skjerven gård. Nå kjemper de for at mennene, og andre med behov skal få et tilbud i egen bydel. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Som Nordre Aker Budstikke har skrevet om i flere omganger det siste året, startet Lions-klubbene i bydelen, under ledelse av Grefsen Lions, en kronerulling, som resulterte i at den ene av brukerne kunne returnere til Skjerven i april i år. I høst har også de to siste fått igjen plassene sine, betalt av innsamlede midler fra Lions. Men beløpet dekker kun plassene ut året.

Både Lions og de pårørende har instendig bedt lokalpolitikerne om å finne en løsning som gjør at bydelens innbyggere kan få et Inn på tunet-tilbud på Skjerven – i egen bydel – fra neste år. En av innvendingene mot tilbudet i Fetsund er nemlig den lange reiseveien.

Bydelen ba kommunen om nytt anbud

Et tverrpolitisk bydelsutvalg har derfor bedt Sykehjemsetaten om ikke å utløse opsjon i gjeldende avtale med Hauger gård, og heller starte et arbeid med utlysning av en ny anbudskonkurranse i god tid før den nåværende avtalen utløper.


– Vi hadde et møte med byråd Robert Steen (Ap) i april der vi formidlet problemene knyttet til lang reisevei, og at reisen må sees på som en del av selve tilbudet. Vi ønsker jo at dagaktivitetstilbudet for demente, som heter Inn på tunet, skulle fått en bedre løsning enn dagens ordning der våre beboere har en reisevei på nær tre timer tur-retur til Fetsund, sier BU-leder Larsen til Nordre Aker Budstikke.

– Det å være dement innebærer behov for kjente rutiner for at dagtilbudet skal oppleves trygdt og for å opprettholde mestring. Ved endringer som nytt dagtilbud innebærer, skjer det motsatte og med fare for raskere forverring av demens, sier HS-leder Kåvik.

Leder av Helse- og sosialkomiteen i Nordre Aker, Berit Riise Kåvik (SV), og BU-leder Bente M. Larsen vil torsdag ta opp Inn på tunet-saken i bydelsutvalgets møte. Foto: Privat

Bydelen har på et tidlig stadium, og flere ganger henvendt seg til Sykehjemsetaten og gitt utrykk for at bydelen ønsker seg en ny anbudsrunde så snart som mulig og at opsjonen på to år til på Hauger gård ikke må brukes. Bydelen har også ønsket å få komme med innspill til hva som bør vektes annerledes i en ny anbudsrunde.

– Vi hadde håpet at Skjerven gård – som ligger i egen bydel - kunne få mulighet til å konkurrere i en ny anbudsrunde. Vi vet fra de pårørende at de som bruker Skjerven gård er veldig fornøyde, sier de to lokalpolitikerne.

Deltar i prosjektgruppe

Bydel Nordre Aker deltar med sine fagfolk og leder av bydelens helse- og sosialkomité i en prosjektgruppe som skal utrede hvordan kommuner bedre kan utnytte Inn på tunet-tilbudet i demensomsorgen, slik Nordre Aker Budstikke skrev om tidligere i år.

– En viktig motivasjon til å delta i denne prosjektgruppen var nettopp erfaringene man i årenes løp har høstet gjennom kjøp av dagtilbud på Skjerven gård i Maridalen. I stedet for at denne erfaringen kommer Skjerven gård til gavn, synes det som at Sykehjemetaten bruker dette prosjektet som grunn for å utsette anbudsrunden, sier Kåvik.

– Jeg har bedt bydelsadministrasjonen om å sjekke ut hvilket handlingsrom bydelen har nå som opsjonen er utløst, sier BU-leder Bente M. Larsen, og at bydelsadministrasjonen vil gi informasjon i BU-møtet torsdag.

Sykehjemsetaten: Nytt anbud i 2023

I et referat fra denne arbeidsgruppa i begynnelsen av september, går det frem at Sykehjemsetaten har forlenget avtalen med Hauger gård i ett år i første omgang, og at de mest sannsynlig vil utvide det i to år. Bakgrunnen oppgis å være at anskaffelsesutlysning tar seks til ni måneder, og at etaten vil ta med resultatene og innsikten fra prosjektgruppene til å utvikle «en god og allsidig kravspesifikasjon for konkurransegrunnlaget i nytt anbud.» Ifølge referatet antar Sykehjemsetaten at det kan tegnes ny avtale om Inn på tunet i august 2023, med start 01.01.2024. Det skal også være uttrykt behov for å mobilisere flere gårder i Oslo.


Videre går det frem at tilbakemeldinger på Inn på tunet-tilbudet fra demenskoordinatorer i andre bydeler i Oslo, viser mange fornøyde brukere og pårørende. Lang reisevei går imidlertid igjen som en utfordring, spesielt fra de vestlige bydelene.

Sykehjemsetaten har foreløpig ikke besvart Nordre Aker Budstikkes henvendelse om saken.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...