Tar vannprøve etter meldinger om «grusom lukt» i området

Vann- og avløpsetaten drar på befaring og tar vannprøve i området Osmarka, etter meldinger om veldig vond lukt. Foto: JULIE LYNGSTØL
Vann- og avløpsetaten drar på befaring etter at camper fortalte om en veldig vond lukt i området.
Publisert: 08.08.2019 kl 10:00
Sist oppdatert: 09.08.2019 kl 13:45
NORDMARKA: Julie Lyngstøl delte nylig en opplevelse i Nordmarka, i facebookgruppe om opplevelser i marka, og delte det videre i Nordre Aker Budstikke tidligere denne uka. Hun skriver blant annet:
«Vi var på telttur i Osmarka fra lørdag til søndag. Sov på Damtangen ved Østre Fyllingen. Stedet er fint, og teltet holdt stand i uværet som brått kom. Men: Det lukta helt grusomt i området. Blaff med regelrett drittlukt som seg inn over plassen i bølger. Først trodde vi den vemmelige lukta skyldtes restene etter bæsj vi fant rundt omkring - folk har rett og slett ikke giddet å gå litt vekk fra leiren når de har måttet gjøre sitt fornødne og har satt seg ned i busker og kratt, og latt papiret ligge. Dette er selvsagt ikke trivelig. Men lukta var mye kraftigere enn fra en og annen halvtørr bæsj i en busk. Det lukta gammal utedo - rett og slett skikkelig dass. Og verst var det hvis vinden, om enn svak, trakk fra dammen og nordvestover.
Vi drakk av vannet på lørdagen og kokte kaffe på søndagen, men da var lukta tidvis så sterk at vi begynte å tenke at dette potensielt var farlig - tenk om vannet var forurensa? I og med at Fyllingen renner over i Bjørnsjøen som igjen renner ned i Skjærsjøen og Maridalsvannet og dermed er drikkevann, er denne tanken spesielt urovekkende. Etter siste kaffe drakk vi ikke mer før vi kom til Sørkedalen og kunne fylle vann der...»
Skriver blant annet Julie i innlegget sitt.
Nedbrytningsprosess
Biolog Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet uttalte seg i forrige sak, og mener lukta skyldes følgende:
– Lukta kan nok ha noe med de store nedbørsmengder å gjøre og at mye humus og myrvann er kommet til overflata. Det kan også oppstå sterk lukt fra naturlige kjemiske prosesser, noe man ofte lukter sterkt langs Akerselva særlig om våren. Det skyldes nedbrytningsprosessen som foregår uten oksygen, såkalt anaerob nedbryting.
– Det kan også skje om sommeren når mye vegetasjon blir satt under vann etter flom, nedbryting starter og så frigjøres lukta når vannet trekker seg tilbake. Rett og slett lukt fra råtnende gress og busker. Jeg vil tippe at de har kommet dit rett etter at vannet har trukket seg tilbake og antar at det er årsaken. Det betyr naturlig nedbryting og fortegnelse. Dette høres for voldsomt ut til å skyldes bæsj eller menneskelig forurensing i marka, legger Håpnes til.
Drar på befaring
Vann- og avløpsetaten forteller torsdag denne uken, at de drar på befaring til området:
– Vi støtter forklaringen til Håpnes. Dette dreier seg etter all sannsynlighet om lukt fra naturlige nedbrytningsprosesser. Vann- og avløpsetaten drar likevel ut for å ta en befaring og en vannprøve i dag. Vann fra Fyllingen skal langt og gjennom flere innsjøer i området før det når Maridalsvannet. Deretter blir vannet renset før det når innbyggerne. Det er ingen fare for at dette skal berøre drikkevannet, sier Frode Hult, seksjonsleder vannmiljø, Vann- og avløpsetaten.
OPPDATERT: Fredag foreligger prøveresultet: Vann- og avløpsetaten har vært ute og tatt en vannprøve i det aktuelle området. Resultatene er normale og det ikke er noen fare for bading eller drikkevannskvalitet, ifølge Vann- og avløpsetaten.
LES OGSÅ: Nei, det er ikke spy som forårsaker lukta på Voldsløkka
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!