Nordre Aker Budstikke

Teddy tåler mer enn andre hunder

Nina Haakenstuen driver En labb å holde i, med kompanjong Teddy. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Kongepuddelen Teddy er ikke som alle andre hunder. For Teddy er nemlig utdannet terapihund. Kanskje den eneste i Nordre Aker?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.11.2015 kl 19:22

GREFSEN/OSLO: Det er en veldressert og lykkelig hund Nordre Aker Budstikke møter på Myrerjordet. Han får på seg arbeidsantrekket, den faste vesten. I dag mest til ære for fotografen. For det er stort sett innendørs, i institusjoner, at Teddy jobber til daglig.

Hva er egentlig en terapihund? Eier Nina Haakenstuen fra Grefsen forteller om Teddy.

Sosialterapeutiske oppgaver

– En terapihund, som Teddy, har blitt trent opp til det som heter sosialterapeutiske oppgaver. Slike hunder blir blant annet brukt til å besøke mennesker som er innlagt ved for eksempel sykehus, sykehjem, fengsler og psykiatriske institusjoner. Med mål om å bedre livskvaliteten deres.

Nina forteller videre at Teddy har blitt testet fysisk og mentalt under opptreningen, sammen hundeføreren.

Teddy er en kongepuddel med utdannelse - en ekte terapihund, her i fri utfoldelse på Myrerjordet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA


LES OGSÅ: Etterlyste hundeeier i lokalavisen – nå er saken løst

En terapihund må tåle mye

– En terapihund må tåle å bli tatt på av fremmede både med klapping og at enkelte kan holde hardt rundt hunden for å gi en klem, tåle høye lyder, ikke reagere på rullestoler eller at noen kommer med krykker. Hunden skal heller ikke reagere på at det kan banke hardt på en dør, ringeklokker, eller at det for eksempel ramler noe i gulvet som bråker, forteller Teddys eier.

Teddy på jobb i Sagene Bydel. Foto: LEIF GJERLAND/SAGENE BYDEL

Hunden må tåle uvante lyder, lukter og fremmede. I tillegg skal hundene ikke ta mat fra bord eller mat og annet som kan ha falt på gulvet.

– Det kan jo ligge piller på gulvet på en institusjon og det er viktig at ikke hunden spiser det den kommer over.


LES OGSÅ: Med hund på timeplanen

Teddys triks

Teddy har også blitt lært opp til å legge hode sitt i fanget til mennesker for at han kan bli klappet på.

– Slike terapihunder kan også vise frem forskjellige triks, for å stimulere til smil og latter blant de som er tilstede. Triksene kan være mye forskjellig som feks å gå på to ben, rulle rundt på gulvet og hente ting den får beskjed om. Også på kortere gåturer for å stimulere til aktivitet, forteller Nina.

Diverse triks er også en del av arbeidsdagen til Teddy og Nina Haakenstuen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Og det er nesten ikke grenser for hva en terapihund kan brukes til.

Også i skolen

– Også i skolen, for eksempel i en lesesituasjonen. Da jobber hund og hundefører med terapi sammen med lærer og lager en målrettet fremtidsplan for den enkelte elev. Fordelen med hund kan være at eleven syntes det er lettere å lese for en hund og det føles tryggt med en hund, sier Nina.

Selv har hun bakgrunn som miljøarbeider og fra aldershjem, og er utdannet ved AntroHzoologisenteret på Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

Teddy er også en viktig del av «En labb å holde i», selskapet Nina driver.

Firma med hunden

– Det er fantastisk å kunne jobbe sammen med sin hund. I tillegg til at vi er rundt omkring på sykehjem og andre steder, hvor Teddy jobber som terapihund, så jobber vi også lokalt her i bydelen. Også privat, sier Nina, og fortsetter:


– Det kan være rusleturer, hjelp i huset, kulturelle besøk rundt omkring – eller annet som eldre eller andre trenger hjelp til. Både med og uten Teddy.

LES OGSÅ: Hundeekspert Geir Marring: – Jeg stoler mer på bikkja enn på folk

På jobb i Bydel Sagene

Idunstua er Bydel Sagenes dagaktivitetstilbud for personer med demens, også et sted Teddy jobber.

«Man kommuniserer da ikke gjennom å ha en samtale, men gjennom nærhet, blikkontakt, smil og gode ord til hunden fra dem som er på Idunstua: «Å Teddy, så fin du er. Sååå deilig pels og snille øyne. Kom til meg og så lit kos!» Og Teddy kommer mer enn gjerne, han er en skikkelig kosegutt på fire labber, går fra den ene til den andre; dette er en skikkelig vinn-vinn-situasjon. «Og bare se på den nå. nå danser den...» skriver Bydel Sagene.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...