Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Teknisk museum sprenger skalaen

Ny rekord - igjen.

REKORDMUSEET: Besøkstallet på Teknisk museum på Kjelsås når stadig nye høyder.

Teknisk museum har nå det høyeste besøkstallet noensinne. Fra 2001, med rundt 120.000, har museet i 2011 sprengt skalaen med 260.889 besøkende.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 16.01.2012 kl 18:43

KJELSÅS: - Det er en glede å konstatere at satsingen på aktuelle utstillinger og økt aktivitet rettet mot flere målgrupper har betalt seg i form av mer besøk, sier museumsdirektør Hans Weinberger.

Han mener at besøksrekorden er en av fruktene av visjonen om å være Norges mest synlige, dristige og mest dialogorienterte museum.

Årets museum

I 2011 ble Teknisk museum tildelt den prestisjetunge prisen Årets museum for å gjøre en særlig god innsats og å være spesielt kreative for å få mye ut av ressursene. Å sette opp utradisjonelle og spennende utstillinger ved å gå nye veier i utstillingskonseptene var en viktig del av begrunnelsen.

Juryen mente at den sterke utviklingen i publikumstallene også kan tilskrives Vitensenterets tilbud der barn og unge får en unik mulighet til å prøve ut nysgjerrighet, kreativitet og eksperimenteringslyst i møte med et vell av enkle og forståelige instrumenter.

Museet er slikt sett en viktig aktør i Kunnskapsløftets målsetting om å styrke realfagskompetansen i befolkningen.

Mind gap gir økt besøk

I april 2011 åpnet museet den banebrytende utstillingen Mind Gap. Mye oppmerksomhet har blitt utstillingen til del fordi den har strukket seg langt ut over det man vanligvis forbinder med en utstilling på Teknisk museum.

En av verdens mest anerkjente scenekunstnere, Robert Wilson, har designet utstillingen i samarbeid med professor Serge von Arx ved Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold.

Mind Gap står til slutten av 2012.

Juryen for Årets museum mente at «Utstillingen Mind gap har vakt stor oppmerksomhet og føyer seg inn i en eksperimentell utstillingstradisjon som er bygd opp de senere år.»

Aktuell og skiftende

Museet har de siste årene satt opp ulike nyskapende utstillingstilbud, ut over Mind Gap. Utstillingen Klima X var den første i sitt slag, hvor gulvet i utstillingen ble dekket av vann og de besøkende gikk rundt i støvler og kunne kjøre fjernstyrt båt til deler av verden der klimakrisen er mer påtagelig enn hos oss. Gigantiske smeltende isberg illustrerte også alvoret.

Utvalget spenner ellers mellom utstillinger hvor man blir kjent med ingeniørenes bidrag til holocaust, et autentisk verksted slik det ble forlatt på 50-tallet, et nytt astroamfi, den vanskelige psykiatrihistorien, fortellinger fra utviklingshemmedes historie, epidemienes århundre, drømmefabrikker og mekaniske leketøy.

Hundreårsjubileet til Chevrolet ble behørig feiret tidligere i år. Nå kan også publikum selv prøve seg på å lage ren energi i tillegg til å teste ut mange andre oppgraderinger i Vitensenteret.

Ny vitenskapsutstilling

Den nye vitenskapshistoriske utstillingen Instrument - fortellinger om vitenskap er åpen fra 14. desember.

Gjennom en rik samling vitenskapelig instrumenter forteller utstillingen historier om naturvitenskapens utvikling i Norge fra midten av 1700-tallet til begynnelsen av 1900-tallet. Det fokuseres særlig på fysikkfagets fremvekst.

Temautstillinger

I tillegg kan de besøkende oppleve museets faste utstillinger om sykdom og medisin, den industrielle revolusjon, oljeeventyret, energi, sagbruk, verksted, plast, samferdsel, data og klokker og ur.

Aktivitetsprogram

For å bidra til å levendegjøre teknologi, naturvitenskap, industri og medisin for flere målgrupper, tilbyr museet aktiviteter i alle helger og skoleferier.

I 2011 har publikum blant annet kunnet delta på LEGOfestival, kjemifestival og alt fra temahelger om romfart og hjernen til researchers night og overnatting på museet. I tillegg til mye, mye mer.

Aktivitetsprogrammet har de senere årene blitt stadig mer omfattende.

For å gi et bedre tilbud til voksne, lanserte museet Sent, kveldsåpent museum med 18-års grense, i 2009. Dette har blitt en etablert suksess. Konseptet består av konsert med en kjent artist, pub-quiz, pub i utstillingene og mulighet for å utforske et barnefritt museum. Arrangementet får gode tilbakemeldinger, og trekker særlig studenter, et segment som tradisjonelt ikke besøker museet så ofte.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...