Nordre Aker Budstikke

Telenor skulle hyre inn ekspert. Valget falt på Einar (12) fra Ullevål

Einar Christoffer Smith er ekspert på nett og Youtube. Nå kan du som forelder lære av ham og andre unge. Foto: TELENOR

Ullevål-eleven Einar Christoffer Smith har tatt på seg lærerrollen og skal heve den digitale kunnskapen til foreldre over hele landet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.03.2017 kl 08:44

ULLEVÅL: Anledningen er at Telenor nå lanserer andre runde av «Den digitale foreldreskolen». I filmer som lanseres nasjonalt er 7. klassingen Einar fra Ullevål skole en av flere unge lærere som skal øke den digitale kunnskapen blant foreldre.

– Når jeg sitter og spiller og mamma kommer inn og sier at det er middag og jeg er midt i et online-game, da ender det noen ganger i krangel alstå, sier han.

Se filmen her: Straff av mamma eller spillet?

Video fra Telenor.

Det ferske pensumet dreier seg om svært aktuelle temaer i mange digitale familier. Blant annet håndheving av aldersgrenser på spill og i sosiale medier, regler for online gaming, barnas rett til privatliv og sikkerhet på nett.

Startet Youtube-kanal

Einar forteller i «Den digitale foreldreskolen» at det er helt vanlig at ungdom av i dag holder kontakten på nettet.

– Jeg chatter med folk på internett som jeg kjenner IRL (internettspråk, betyr «in real life», journ.anm.) fra klassen min og sånn. Da er man på en måte sosial på internett, sier han.

Likevel forteller flere at de kommer i kontakt med profiler med innhold som ikke egner seg for barn, for eksempel av pornografisk eller skremmende art.

Se de unge lærerne snakke om temaet her:


Video om nettvett fra Telenor.

Likevel er det på nettet de unge lever store deler av sine liv. I en av videoene tas temaet Youtube opp. De unge lærerne forteller at de «lærer alt» på Youtube. Og mange foreldre er kanskje ikke klar over at både engelsk- og matematikkferdigheter tilegnes gjennom nettkanalen.

– Om jeg ser mest på TV eller Youtube? Altså, da er svaret ganske enkelt. Youtube, sier Einar.

Han vedgår at det av og til er interessante programmer på vanlig, gammeldags TV:

– Men ting som interesserer meg ser jeg da på nett-tv. Jeg ser aldri sånn fysisk på TV. Aldri.


I dag kan hvem som helst bli programleder, eller filmskaper, via sin egen kanal på nett. Etter at Einar var på casting til Den digitale foreldreskolen hos Telenor i fjor sommer, startet han sin egen Youtube-kanal, kalt Ræptøms, sammen med kameraten Mikkel Vik.

Det er en kanal som ifølge guttene handler om mye, fra gaming, til humor og musikkvideoer.

Den første videoen de la ut i fjor sommer kan du se her:

Den første videoen på kanalen Ræptøms, med Einar Smith og Mikkel Vik.

Ikke nok kunnskap

For tredje året på rad har Penetrace, på vegne av Telenor, kartlagt norske foreldres tanker om barnas digitale hverdag. I år har 1600 foreldre med barn mellom 10 og 15 år, og 500 av deres barn, blitt intervjuet.


I undersøkelsen framkommer det at fire av ti foreldre ikke føler de har nok kunnskap til å hjelpe barna med deres digitale utfordringer. Over halvparten sier at de er bekymret for barnas sikkerhet på nett og mobil, opplyser Telenor i en pressemelding.

Adminstrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen. Foto: TELENOR

– Det er mye vi foreldre skal holde oss oppdatert på, og det er ikke alltid like lett å henge med på de nyeste appene eller sosiale mediene som barna våre bruker. Utviklingen går lynraskt, og selv om nettet gir fantastiske muligheter, finnes det også noen utfordringer. Vårt samfunnsansvar er å bidra til at foreldre får den kunnskapen de trenger for å gi barna en trygg, digital oppvekst, sier administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

LES OGSÅ: Hun snakker til de unge på deres egen plattform: Interessen for Bydel Nordre Akers Snapchat-helsesøster, «Helsesista»-Tale, tar av. Fra 700 til 7000 følgere på ett døgn!

Flere foreldre logger på

I årets undersøkelse oppgir flere foreldre at de bruker sosiale plattformer på daglig basis. Flest foreldre er på Facebook, bruken har økt fra 66 til 73 prosent fra 2016 til 2017.

Videre oppgir 29 prosent at de bruker Snapchat i år sammenlignet med 18 prosent fra fjoråret. Den daglige bruken av Instagram har nærmest doblet seg, og økt fra 12 prosent – 23 prosent det siste året.

– Facebook har en relativt voksen målgruppe, og det overrasker ikke at bruken øker. Men, at flere logger seg på kanaler som barna bruker er en gledelig nyhet. Å være venner på nett er en fin måte å vise interesse- og følge med på barnas bruk av sosiale medier, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Torbjørn lanserte nettside mot mobbing på mobbefri skole i Nordre Aker

Om Den digitale foreldreskolen:

  • Lansert av Telenor i 2016, aktuelt med nytt pensum torsdag 23.februar 2017.
  • Målet med Den digitale foreldreskolen er å gi voksne innsikt, men også motivasjon og selvtillit til å snakke med sitt digitale barn om livet på nett.
  • Telenor har hyret inn de fremste ekspertene på feltet, nemlig barna selv. I år gir de 15 digitale lærere i alderen 12-16 år sine beste råd til foreldre.
  • De seks nye fagene dreier seg om brennhete temaer i mange familier. Blant annet: Håndheving av aldersgrenser på spill og i sosiale medier, regler for online gaming, barnas rett til privatliv og sikkerhet på nett.
  • På nettsiden finnes også lenker til andre ressurssider og enkle tester man kan ta alene eller sammen med barna. Målet er å skape et enkelt utgangspunkt for å teste kunnskap og bidra til å starte en god diskusjon i hjemmet.

Les mer og se videoene på Foreldreskolen.no.

Foreldreskolen.no sine 5 beste råd til foreldrene:
1) Bygg din egen nettkompetanse
2) Vær en god rollemodell
3) Respekter barns rett til et privatliv
4) Snakk med andre foreldre
5) Nettmobbing angår alle!

LES OGSÅ: Ungdomsgjenger på Storo = Trøbbel!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...