Nordre Aker Budstikke

Ti tips til en miljøvennlig julaften

Både gavepapir og plastemballasjen rundt gaver utgjør en ekstra miljøutfordring i julen. Kildesortering under gaveåpningen på juleaften løser denne utfordringen, ifølge Grønt Punkt Norge. Foto: DAG YNGVE DAHLE/PRESSENYTT

I julen blir det ekstra mye emballasje i norske hjem. Med ti enkle råd gjør du mye for å skåne miljøet i høytiden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Du kjenner deg igjen: Lekene barna pakker opp på julaften er pakket inn i store mengder plast. Det samme gjelder parfymen og hodetelefonene mor og far får til jul. PC-er, nettbrett og smartklokker er gjerne pakket i tykk kartongemballasje.

De store mengdene emballasje i norske husholdninger i julen er blant årsakene til at det i høytiden er ekstra viktig å tenke på miljøet. Dette er Grønt Punkt Norges ti miljøtips for julen:

1. Pakk inn med gaveesker.

Pakk alternativt. Bruk for eksempel resirkularbære gaveesker av kartong i stedet for glanset gavepapir. Du kan også bruke gråpapir eller ferdiglagede gaveposer av gråpapir. Bruk hyssing i stedet for vanlige bånd og klipp ut nisser fra melkekartonger og bruk dem som merkelapper.

2. Ikke kast elektronikkemballasjen.

Nordmenn handler elektronikk for opp mot 30 milliarder kroner per år, og handler dobbelt så mye elektronikk i desember som ellers i året. Siden elektronikk ofte er godt innpakket, blir det mye plastemballasje av dette.

– Selv om emballasjen beskytter produktene mot skader, er det viktig at den kildesorteres – slik at vi best mulig kan ta vare på miljøet, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge AS.


Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

3. Gjenbruk bobleplasten.

Mange gaver er beskyttet av bobleplast under gavepapiret når de ligger under juletreet. Bobleplast, som i praksis er LDPE-plastfolie, er ren og fin plastemballasje som kan kildesorteres. Da går den til kverning, vasking, regranulering og gjenvinning og brukes på nytt i produkter som bæreposer og søppelsekker.

4. Kildesorter under gaveåpningen.

Kaster du alt i én søppelsekk på julaften? Ikke legg gavepapir, plast og papp i samme sekk. Gjør i stedet klar egne poser for plastemballasje og gavepapir. Finn også frem en stor eske til kartong- og pappemballasje.

– På denne måten kan dere kildesortere mens dere pakker opp gavene. Mye kan faktisk resirkuleres og brukes på nytt. Noen kommuner vil faktisk ha gavepapiret i papirinnsamlingen, men de fleste vil ha det i restavfallet, sier Røine. Sjekk hva som gjelder i din kommune på www.sortere.no.

NB! I Oslo slal gavepapir sorteres i papirinnsamlingen.

5. Også matemballasjen kan gjenvinnes.

Går matplasten i søpla? Med god og tradisjonsrik julemat hører det med mye plastemballasje. Ikke kast denne emballasjen etter at pakningen er åpnet og maten er plassert i bokser og plastposer eller lagt i fryseren. Husk at også denne emballasjen kan gjenvinnes.

6. Skyll plasten.

Er det matrester på plasten? Mange glemmer at plastemballasjen må være tom og ren før den leveres til gjenvinning.

– Er det matrester på plastemballasjen, blandes dette med den rene plasten. Det skaper problemer under transport og i selve gjenvinningsprosessen, sier Røine.

Det er som regel nok å skylle plasten med vann og kanskje bruke oppvaskbørsten litt. Svært skitten plastemballasje bør kastes i restavfallet.

7. Kast mindre julematrester.

Visste du at hver nordmann kaster rundt 50 kilo spiselig mat hvert år? 20 prosent av all mat i Norge blir faktisk kastet, og julen er ikke noe unntak. Da kastes ekstra mye mat fordi vi spiser mye i høytiden. Forsøk å lage restemåltider, slik at du i praksis sprer god julemat over to-tre dager og reduserer matsvinnet. Mye mat er også spiselig etter "best før"-datoen – bruk nesen og skjønn.

LES OGSÅ: Burde ikke spise nei-mat, fy-mat...

8. Telysholdere kan kildesorteres.

Har du tenkt på telysene? Telysholdere er laget av aluminium og egner seg utmerket til kildesortering når de er brent opp. Da sorteres de som metallemballasje. Du må huske å trykke løs vekeholderen av stål i bunnen av telysholderen, noe som er enkelt å gjøre.

Barnåler bør ikke brennes i peisen når julen er over. Dette er blant Grønt Punkt Norges ti råd for en miljøvennlig høytid. Foto: DAG YNGVE DAHLE/PRESSENYTT

9. Ikke brenn drikkekartonger.

Fyrer du med ved? Fakta er at mange fortsatt velger å fyre med kubber laget av drikkekartonger, annen papp eller avispapir. Det gjelder særlig i desember, viser tall fra Grønt Punkt.

– Resirkuler kartonger, ikke brenn dem. Det gir lite varme, mye aske, kan skape pipebranner, giftig røyk og mye svevestøv, sier Røine, som også minner om Returkartonglotteriet, som kan gjøre kildesorteringen riktig lønnsom for deg.

10. Ikke brenn barnåler.

Hva gjør du med juletreet? Å bli kvitt treet når julen er over, kan være en utfordring. Større kommuner har innsamlingsordninger for juletrær, slik at du kan levere det til renovasjonsetaten.

Her kan du se når Renovasjonsetaten i Oslo kommune henter juletrær der du bor.

Men kan det brennes? Ifølge Bioforsk bør greinene ikke brennes, siden barnåler inneholder olje som skaper svært høy varme og fare for pipebrann. Hogger du av greinene og kapper stammen i deler, kan du brenne kubbene i ovnen. Greinene kaster du eller bruker til kompost.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...