Nordre Aker Budstikke

Sykehusstriden:

Tidligere BU-leder med på rapport som mener Ullevål blir 20 milliarder billigere

De fire forfatterne bak rapporten om Ullevål sykehus: Tidligere BU-leder i Nordre Aker, Per H. Christiansen (øverst t.v.), Eilif Holte, Tor I. Winsnes og Bjarne Jensen. Foto: Skjermbilde fra pressekonferansen

Tidligere leder av bydelsutvalget i Nordre Aker, Per H. Christiansen (H), er en av fire eksperter som tirsdag presenterte en rapport som konkluderer med at å bygge ut Ullevål sykehus blir 20 milliarder kroner billgere enn Gaustad/Aker-planene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2020 kl 16:29

ULLEVÅL/GAUSTAD: Rapporten «Økonomiske betraktninger omkring planen for Nye Oslo universitetssykehus» er utarbeidet av kvalitetssikringsekspert Eilif Holte, professor i forvaltningsøkonomi Bjarne Jensen, sykehusarkitekt Tor Winsnes og siviløkonom og statsviter Per Henry Christiansen.

Sistnevnte er mangeårig lokalpolitiker i Nordre Aker, og ledet bydelsutvalget i perioden 2015-2019. Som BU-leder markerte han seg som tydelig motstander av planene om gigantsykehus på dagens Rikshospital på Gaustad.

Rapporten konkluderer med at fortsatt utvikling av Ullevål sykehus er:

 • 20 milliarder kroner rimeligere (enn planene om å bygge ut på Gaustad)
 • En raskere og bedre løsning for pasientene
 • Åpner for at Aker blir lokalsykehus for hele Groruddalen
 • Sikrer utnyttelse av funksjonelle sykehusbygg på Ullevål
 • Gir god plass for fremtidens OUS på Ullevål
 • Sikrer bedre økonomi i Helse Sør-Øst

Bakgrunn for rapporten

I rapporten mener de fire å vise at Oslo Universitetssykehus (OUS) er helt avhengig av subsidier fra Helse Sør-Øst (HSØ) for å kunne realisere de storstilte byggeplanene i Oslo.


I fjor innvilget Stortinget et lånetilsagn på 29,1 milliarder kroner til Nye Oslo Universitetssykehus (Nye OUS).

I rapportens innledning skriver Holte, Jensen, Winsnes og Christiansen at «I statsbudsjettet for i år søker Helse Sør-Øst om å bruke 102 millioner av vedtatt låneramme til forprosjektet. Den økonomiske risikoen knyttet til Nye OUS er betydelig høyere i dag enn det som er beskrevet i statsbudsjettet for 2020.

Helse Sør-Øst har trukket sitt forslag til reguleringsplan for Nye OUS på Rikshospitalet fordi Plan- og bygningsetaten i Oslo ikke kunne anbefale det. Sykehusprosjektet er nå under full omarbeidelse. Nå som ingen del av byggeplanene for Nye Rikshospitalet er fastlagt er det et godt tidspunkt til å ta «en pust i bakken» for å revurdere Nye OUS på fritt grunnlag, uavhengig av «målbildet».

Vi sammenligner Nye OUS med et likeverdig alternativ som innebærer følgende:

 • Ullevål sykehus fornyes som region-, akutt - og lokalsykehus
 • Rikshospitalet opprettholdes frem til det er tid for rehabilitering og ombygging
 • Det bygges lokalsykehus for hele Groruddalen på Aker

Vi har tatt utgangspunkt i hva som ble opplyst til Stortinget i statsbudsjettet i fjor, HSØs «belysning» av Ullevålalternativet og den alternative sykehusstrukturen i Parksykehuset. Med unntak av estimert investeringsbehov og driftsforstyrrelser ved rehabilitering av Rikshospitalet mellom 2035 og 2045, er alle tall hentet fra HSØs offentlige dokumenter.


Driftsforstyrrelsene knyttet til et kompakt sykehus slik Nye Rikshospitalet planlegges vil bli vesentlig større enn ved Ullevålalternativet. Vår analyse viser at investeringene er ca. 20 milliarder kroner lavere dersom og at Oslo universitetssykehus videreutvikles på Ullevål istedenfor på Rikshospitalet.

Nye OUS, slik det planlegges, er ikke økonomisk bærekraftig. Det kan gå på bekostning av pasient-tilbud og andre investeringsbehov i regionen.»

Politisk støtte

– Resultatene av analysen er oppsiktsvekkende og et viktig innspill til Stortinget i budsjettbehandlingen, sier Per H. Christiansen. Både han og Winsnes er engasjert i Redd Ullevål sykehus, men presiserer at rapporten er laget på eget initiativ, ikke på bestilling fra aksjonsgruppa.

Rapporten ble lagt frem under en digital pressekonferanse i regi av Redd Ullevål sykehus tirsdag. Der fikk de fire bak rapporten støtte med appeller fra stortingsrepresentant Jan Bøhler (Sp), advokat og tidligere leder av bydelsutvalget i St. Hanshaugen, Anne Christine Kroepelien (H), leder for Bygdøy-Frogner Arbeiderpartilag, Ole Jacob Kjendlie, og stortingskandidat for MDG, Kristoffer Robin Haug. Støtte fikk de også fra leder av Legeforeningen i Oslo, Kristin Hovland, leder i Rikshospitalets venner, Hans Erik Heier, og leder for Redd Ullevål sykehus, Lene Haug.

Etter pressekonferansen arrangerte Redd Ullevål sykehus en aksjon foran Stortinget, der også blant andre bystyrepolitikerne Aina Stenersen (Frp) og Bjørg Sandkjær (Sp), og Rødts vara til Stortinget, Seher Aydar, deltok. Rapporten ble så overlevert til medlemmer av Stortingets Helse- og omsorgskomité.


– Engasjementet mot Helse Sør-Østs planer vokser i alle leire, sier leder i Redd Ullevål sykehus, Lene Haug. Hun forteller at politikere og fagfolk nå nærmest står i kø for å delta og markere sin motstand mot planene.

– Jeg er rørt over engasjementet, ikke minst fra de fire ekspertene som har brukt så mye av sin tid på å lage denne viktige rapporten, som de også har betalt opptrykk av fra egen lomme. Rapporten slår fast en gang for alle at Ullevålsalternativet er mye billigere enn Aker/Gaustad og at OUS ikke har økonomi til å bære investeringene. HSØs planer vil ikke bare ramme Oslo hardt, men også alle de andre sykehusområdene i regionen, sier hun.

Et flertall i Oslo bystyre, samtlige partier utenom Arbeiderpartiet og Høyre, har sagt nei til planene på Gaustad, før et alternativ på Ullevål er ordentlig utredet. Da forslaget til reguleringsplan for utbyggingen på Gaustad ble kritisert av Plan- og bygningsetaten i sommer, trakk HSØ planen, og ifølge PBEs saksinnsyn skal den legges frem til offentlig ettersyn først i mars neste år.

Styret i Oslo Universitetssykehus vedtok i oktober å anbefale å gå videre med forprosjektet, og Helse Sør-Øst har styremøte 26. november der styre endelig skal vedta om det skal igangsettes forprosjekt eller ikke.

I Oslo Arbeiderparti er det nå et gryende opprør mot at ledelsen både i Oslo og nasjonalt støtter HSØs planer, og Nordre Aker Arbeiderparti, sammen med MDG og SV, arrangerer 25. november et digitalt møte om sykehusplanene.

Fakta om sykehusstriden i Oslo:

 • I 2016 vedtok styret i Helse sør-øst å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt, stort regionsykehus på Gaustad, samt lokalsykehus på Aker. Planene er godkjent av helseminister Bent Høie (H).
 • Planene har møtt kraftig kritikk. Flere mener de planlagte sykehusene vil bli for små for en voksende befolkning, mens fagmiljøene frykter for pasientsikkerheten. De ansattes representanter i styret, samt flere partier og pressgrupper, ønsker at Ullevål skal bygges ut i stedet.
 • I januar vedtok styret til Helse sør-øst etter massivt press «å belyse» Ullevål som alternativ.
 • Helse sør-øst la fram sin belysning 28. mai 2019. Den konkluderte med at det vil koste nær 13 milliarder kroner mer og forsinke prosjektet med sju år om det nye sykehuset ble lagt til Ullevål framfor Gaustad. Belysningen har fått kritikk fra flere hold, og flere har ønsket en full utredning av Ullevål-alternativet.
 • På styremøtet 20. juni 2019 fattet Helse sør-øst endelige vedtak om å legge ned Ullevål sykehus. Beslutning ble møtt med massive protester fra de ansattes organisasjoner, en rekke politikere og pressgrupper.
 • I forkant av styremøtet varslet ansatteorganisasjonene ved Oslo universitetssykehus (OUS) mistillit mot sykehusets administrerende direktør Bjørn Erikstein. Han fikk fortsatt tillit fra styret, men valgte likevel å fratre sin stilling. Bjørn Atle Bjørnbeth ble ny administrerende direktør i januar 2020.
 • I forslag til statsbudsjett for 2020 fulgte regjeringen opp styrevedtaket fra OUS med en lånegaranti til utbyggingen av Gaustad sykehus. Dette ble tolket som nok en spiker i kisten for Ullevål sykehus.
 • I januar 2020 vedtok flertallet i Oslo bystyre – samtlige partier utenom Ap og Høyre – at sykehusprosessen i hovedstaden må settes på vent i påvente av at fortsatt drift av Ullevål er utredet. Det nye flertallet reverserte dermed Høyre og Aps vedtak fra 2018 om støtte til planene om å legge ned Ullevål.
 • 20. oktober 2020 vedtok styret i Oslo universitetssykehus (OUS) å gå videre med forprosjektet for nye OUS. Motstanderne mener et vedtak om forprosess vil låse prosessen til dagens omstridte plan og aksjonerte mandag mot det.
 • Forprosjektet innebærer blant annet å flytte flere avdelinger fra Rikshospitalet til midlertidige bygg og rive deler av Rikshospitalet for å gi plass til flere høyhus i det planlagte sammenslåtte region- og lokalsykehuset på Gaustad og Rikshospitalet.
 • Utbyggingen av Oslo universitetssykehus vil bli Norges største byggeprosjekt noensinne.
 • Ifølge Helse sør-østs anslag skal første fase av byggingen koste 32,62 milliarder kroner. Det er ikke kommet kvalitetssikrede anslag på fase to av utbyggingen foreløpig, men ifølge ulike, ikke-kvalitetssikrede anslag kan det dreie seg om 50–60 milliarder kroner.

(Kilde: NTB)

Klikk for mer...

Klikk for mindre...

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...