Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg da vi spurte om sykkeltyverier
Se tips til hvordan sikre deg mot tyveri.

I 2018 ble 317 000 tyverier fra boder, garasjer og hager anmeldt til Politiet, ifølge SSB. Foto: CODAN
Nordre Aker Budstikke har fått meldinger om en rekke sykkeltyverier i bydelen den siste tiden, men politiet har ingen områdeoversikt: – Vi har ikke tilgjengelig oversikt på de ulike bydelene og postnummer, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt.
Publisert: 12.06.2019 kl 08:52
Sist oppdatert: 14.06.2019 kl 12:37
GREFSEN: Siste fredagen i mai fortalte leser Heidi til Nordre Aker Budstikke om to dyre sykler, den ene en el-sykkel, som var stjålet etter innbrudd i garasjen på Grefsen. I tillegg var det satt igjen to ukjente sykler utenfor garasjen. Her kan du lese hele saken.
Etter at lokalavisa publiserte saken, fortalte også beboer i Lyngåsveien, at de hadde blitt frastålet sykkel i garasje, natt til lørdag.

Disse to ukjente syklene sto igjen utenfor garasjen på Grefsen, mens to dyre sykler, en el-sykkel og en vanlig sykkel, var stjålet etter innbrudd i garasjen. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE
Dyre sykler
Uka etter fortalte beboer i Grefsenkollveien at det skal ha vært flere innbrudd i området
– Jeg leste artikkelen om sykkeltyverier i Grefsenområdet nå i helgen. Natt til lørdag var det også innbrudd i sameiet Grefsenkollveien 16. Minst to boder ble brutt opp, og minst to dyre sykler ble stjålet, begge fra samme bod. Tilliggende boder uten sykler var ikke rørt, sier leseren og forteller også om innbrudd som skal ha skjedd i et sameie lenger ned i veien.
– Tyveriene er anmeldt. All honnør til politiet som sendte en patrulje samme formiddag. Én av syklene er bygget opp spesielt rundt en ramme importert fra USA, og koster minst 60.000 om den skal kjøpes ny. Den andre sykkelen var standard, koster 15.000 og var knapt en måned gammel. Det var tyver på ferde rundt nyttår også, den gang raidet de sameiets sykkelbod og plukket med seg de dyreste syklene derfra, samt fra noen tilliggende privatboder. De vanlige syklene fikk stå igjen.
Utbredt
Nordre Aker Budstikke ba folk om tips om sykkeltyverier den siste tiden i samme område, og det har kommet flere henvendelser, fra hele bydelen.
Lesere forteller om sykler som har blitt stjålet blant annet fra Kolderups vei, Disengrenda, Brekkeveien, Morellbakken skole, Nordberg og Bakkehaugveien.
I ett tilfelle forteller en leser også om en lignende hendelse som Heidi på Grefsen opplevde; en dyr sykkel ble stjålet på Nordberg, en billigere sykkel ble satt igjen.

Denne sykkelen ble funnet for noen uker siden, slengt inn i en hekk i Midtoddveien. Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE
Ingen detaljoversikt hos politiet
Nordre Aker Budstikke har vært i kontakt med Oslo politidistrikt om sykkeltyverier i området Grefsen og Kjelsås, og i Nordre Aker generelt. Ifølge politiet kan ikke anmeldelser søkes opp på postnummer, eller innenfor et spesifikt område, eller per bydel - kun for hele Oslo.
– Anmeldelsesstatistikken gir ikke dette grunnlaget for oss - vi har ikke tilgjengelig oversikt på de ulike bydelene og postnummer, sier pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt, og legger til:
– Tall på antall anmeldelser av sykkeltyverier i Oslo politidistrikt for 2018 var 4863. Hittil i 2019, per 30. mai, er det 1368 anmeldelser av sykkeltyverier i Oslo, for perioden på samme tid i fjor var antallet 1326.
– Generelt anbefaler vi at man sikrer sykkelen best mulig, at man låser den til steder er det trygt og ikke så lett å frigjøre låsen og sykkelen, og forsikrer og registrerer den slik at den lett kan identifiseres. Oblater på sykkelen som sier at den er registrert kan også gjøre at den kan være vanskeligere å videreselge, oppfordrer politiet.
Gallup
Har du opplevd sykkeltyveri i Nordre Aker i år?
GPS en mulighet
Etter at Nordre Aker Budstikke skrev om flere sykkeltyverier i løpet av de siste ukene, tok også forsikringsselskapet Gjensidige kontakt. De forteller at de har hatt god erfaring med sporingsenhet som finner igjen stjålne sykler:
– Bare på noen måneder har vi sikret verdier for 250.000 kroner i stjålne sykler og kundene er superfornøyde. Vi tror sporingsenheten kan bli en revolusjon i kampen mot sykkeltyverier. Tidligere har gjennfinningsraten vært kun tre prosent, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.
Men sporingsenheten er ikke gratis, den koster like under 1000 kroner, forteller Rysstad, pluss 59 kroner for aktivering per måned av GPS-sender.
Garasjetyveri
I en pressemelding fra Codan Forsikring i mai, fortelles det at det i fjor skjedde 317.000 tyverier fra boder, garasjer og hager i Norge, som ble anmeldt til politiet, ifølge SSB. Tall fra Finans Norge viser at tyveri og ran av innbo og bygning står for 7,2 prosent av de innmeldte sakene og 4,2 prosent av utbetalingene for hjem-, villa- og hytteforsikringene i 2018.
– Vi har stadig dyrere utstyr, som sykler, ski, robotklippere, verktøy, høytrykkspylere, i tillegg til hagemøbler, felger og bildekk. Mange har verdier for flere hundre tusen oppbevart i garasjen eller boden, sier skadesjef Annika Persson i Codan Forsikring.
Som regel dekker innboforsikringen tyverier fra bod og garasje.
– Det viktigste du gjør er å lukke og låse garasjen eller boden med en solid lås når du går fra den. Her er det mange som synder, sier Persson.
I tillegg oppfordrer de til egen forsikring for dyre sykler:
– Hvis du har en svært dyr sykkel bør du vurdere å tegne en egen forsikring. Og bilfelger og -dekk er ettertraktet blant tyver. Innelåst i en privat garasje er de dekket av forsikringen, men ikke dersom de ligger løst, for eksempel i en fellesgarasje. I slike tilfeller finnes det godt sikringsutstyr, som bolter, kjetting og låser, i butikker som selger bilrekvisita. Eller du kan bruke et dekkhotell, sier Persson.
NAF: Økte utbetalinger
Ifølge NAF er det ikke flere sykkeltyverier nå enn for ti år siden, men summen på utbetalingene har skutt i været de siste par årene.
– Vi kjøper dyrere sykler og elsykler enn før, og da får vi rekordhøye erstatningskrav, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I 2018 ble det meldt inn 10.400 stjålne sykler. Det tilsvarer i overkant av ett sykkeltyveri i timen, hele døgnet, året rundt. Erstatningsutbetalingene endte på 82 millioner kroner med en snittpris på 7887 kroner per sykkel, viser tall fra Finans Norge, ifølge pressemeldingen fra NAF.
– De dyre transportsyklene er attraktive for sykkeltyvene og vi anbefaler alle med dyr sykkel å passe på at den er dekket av forsikringen. Mange får seg en kjedelig overraskelse når de først etter at sykkelen er stjålet oppdager at sykkelen ikke er dekket av den forsikringen man har, sier Sødal.
NAF anbefaler alle med dyr sykkel å gjøre ulike tiltak for å hindre at sykkelen skal bli stjålet:
- Velg en god sykkellås, og bruk gjerne to stykker.
- Lås sykkelramme og bakhjul til et sykkelstativ eller en solid stolpe.
- Har du elsykkel, ta med deg batteri og display.
- Ikke la sykkelen stå ute om natten.
- Parker sykkelen på godt synlige steder der mange mennesker ferdes.
- Ta med deg setet eller andre løse deler.
- Registrer sykkelen i Falck sykkelregister.
Bikemember
Bikemember, et nytt norsk forsikringsgodkjent sykkelregister, oppfordrer sykkeleiere til å registrere seg på nettsiden bikemember.no. Oblatet du får i posten festes på sykkelen. Selv om oblatet kan skrapes av, er det ikke enkelt, og i tillegg til oblat registreres sykkelens rammenummer.
– Vår erfaring er at sykler merket med oblaten fra Bikemember, er mindre attraktive blant sykkeltyvene, fordi tyven vet at andre kan slå den opp i sykkelregisteret. Og om sykkelen skulle bli stjålet, øker sjansen for å finne den igjen om den er registrert hos Bikemember, forteller daglig leder, Ole Jørgensen, i en pressemelding.
Om sykkelen din blir stjålet registrerer du det på nett eller via kundeservice. Om noen skulle finne sykkelen, enten den ligger i en grøft eller ute på en «kjøp og salg»-side, kan de scanne oblat, eller slå opp rammenummeret på sykkelen, og få kontakt med deg. Både du og finner av syklen er som utgangspunkt anonyme, da dere kommuniserer via Bikemembers nettside.
– Etter at Falck sluttet å drifte og solgte sykkelregisteret sitt, mente vi det var plass til et mer moderne register, sier Jørgensen.
– Bikemember er det eneste sykkelregisteret som lar finneren ta kontakt direkte med sykkeleieren. Med denne løsningen håper vi at nordmenn kan hjelpe hverandre, så politiet kan bruke ressurser på viktigere oppgaver.
Å registrere en sykkel hos Bikemember koster ifølge selskapet 149 kroner i året, eller 299 kroner for alle familiens sykler. Er sykkelen registrert i sykkelregisteret, og er forsikret, kan du spare opp mot 2000 kroner i egenandel om sykkelen blir stjålet. Bikemember er FG-godkjent, som betyr at de er godkjent av forsikringsselskapets bransjeorganisasjon, står det videre i pressemeldingen.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!