Nordre Aker Budstikke

Fikk nei fra Oslo kommune – igjen:

Tori og Jon Ivar tar saken i egne hender

I 2015: Inn på tunet- og Skjerven-bonde Jon Ivar (t.v.) og Tori Bakke fikk skryt og statsrådbesøk av daværende landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og helseminister Bent Høye (H). Inn på tunet-bruker Knut, i midten. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)

– Ja, vi har resignert overfor Oslo kommune, men ikke med å jobbe for saken, sier Tori Bakke. Etter nok et avslag fra Sykehjemsetaten vil gårdbrukerne på Skjerven gård videreføre Inn på Tunet-dagtilbudet til demente i privat regi. Nå ønsker de tilbakemeldinger fra interesserte pårørende.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 03.01.2019 kl 08:46

MARIDALEN: – Personer med demens i tidlig alder er økende, og vi trenger et variert tilbud i demensomsorgen i Oslo. Det jobbes jo nå mot demensvennlig bydel (Nordre Aker), demensvennlige butikker, demenslandsby og så videre. Og da mener vi at grønn omsorg skal være representert i dette tilbudet. Skjerven er så absolutt en viktig del av dette, sier Tori Bakke.

– Vi er alle forskjellige, og det passer ikke for alle å sitte på et vanlig dagsenter å lese avisen eller å strikke. Hos oss har de fleste forsøkt dette først i sitt nærmiljø, men det passet ikke for dem. De ble urolige og «vanskelige». Hos oss fikk de brukt seg selv i tilrettelagt arbeid og turer, legger hun til.

I et innlegg i Nordre Aker Budstikke før jul, tok pårørende Finn Geiran nylig et oppgjør med Oslo kommune, etter at dagtilbudet for demente på Skjerven ser ut til å være historie:

– Vi som er pårørende til dem som har hatt dette tilbudet, forstår ikke avslaget og er sterkt opprørt over vedtaket. Skjerven gård har gitt oss den nødvendige avlastningen til å kunne ha våre kjære lengst mulig hjemme, og vi har sett hvor godt pasientene trivdes med de meningsfulle aktivitetene, som ble ledet av et meget vennlig og godt kvalifisert vertskap, og med gode hjelpere i tillegg, skrev Geiran, og la til at Tori og Jon Ivar nå har resignert, og at Oslo går glipp av verdifull erfaring og kompetanse.

Har ikke resignert

Tori Bakke bekrefter at gårdbrukerparet på Skjerven har gitt opp Oslo kommune, men at de kommer til å satse videre på egenhånd.


– På bakgrunn i de erfaringene vi har gjennom 8,5 år i samarbeid med Kirkens Bymisjon ønsker vi å kjempe videre for dette. Siste utvei for oss nå ser ut til å bli privat drift. Ikke en ideell situasjon, da vi i utgangspunktet ønsker å være et tilbud for alle, men når vi ikke får til det gjennom Oslo kommune, så forsøker vi dette, sier Bakke.

Hun understreker at detaljene ikke er klare ennå, men at de jobber sammen med en nettverksgruppe bestående av blant annet tidligere pårørende.

– Vi vil gjerne ha en tilbakemelding fra markedet om hjemmeboende personer med demens i tidlig fase ønsker seg en dagaktivitetsplass på Skjerven til våren. Vi tenker oss inntil 6 plasser 2-3 dager i uka, tuftet på de samme rutiner som vi har drevet tidligere, sier Bakke, og henviser til gårdens nettside.

Terskelen for å søke plass på Skjerven skal være lav, og Bakke sier at de ønsker brukere med demens i tidlig fase, gjerne før behovet om hjelp fra det offentlige har meldt seg.

– Vi ønsker at dagaktivitetstilbudet skal gi brukeren en meningsfull hverdag med mestring, sosialisering, glede og gode dager med gårdsaktiviteter og dyr. Dagaktivitetstilbudet skal også være en avlastning for de pårørende, og de skal være trygge på at Skjerven er et godt sted å være.

Få endringer

Utad og for brukerne, vil privat drift av dagaktivitetstilbudet Inn på tunet på Skjerven gård ikke by på store forandringer, hevder hun.

– Tidligere var det vi gårdbrukere som driftet dagen sammen med 1-2 frivillige. Slik vil det fortsette. Vi legger opp dagen slik vi har gjort tidligere med at bonden henter brukere i hjemmet, frokost på gården, tur i trygge og naturskjønne omgivelser, kaffekopp med noe til, aktivitetsøkt, middag og transport hjem.

– Det som blir annerledes nå er at pårørende må ta kontakt direkte med oss om de ønsker plass, vi står nå ansvarlig for hele driften fra A-Å. Vi vil invitere brukere sammen med pårørende til samtaler her på gården og tildele plass ut fra gitte kriterier, legger hun til.

Finansiering og sikkerhet

Anbudet fra Oslo kommune, der Skjerven ikke nådde opp, hadde et omfang på 4+1 år, med en totalverdi på 12,5 millioner kroner. Skal tilbudet på Skjerven fortsette i privat regi, må oppholdet i utgangspunktet dekkes av den enkelte bruker.


– Det vil bli satt en pris pr. dag. Men vi vil jobbe for å skaffe finansiering/sponsorer for å få prisen ned, sier Bakke.

En del av arbeidene som gjøres nå er å sikre fagligheten i tilbudet, etablere gode systemer, kriterier og rutiner for oppfølging av den enkelte og de pårørende.

– Vi må få på plass gode løsninger for vikarer og forsøke å skaffe frivillige. Vi er fra 2009 sertifisert som en Inn på tunet-gård med kvalitetssikring, og HMS er godt ivaretatt gjennom dette, sier Bakke.

Hun mener gården, gjennom det mangeårige samarbeidet med Kirkens Bymisjon, har etablert gode rutiner for daglig drift.

– Av kvalifikasjoner har vi i tillegg til 10 års erfaring med personer med demens, agronom- og helsefagarbeiderutdannelse, samt påbegynt videreutdanning innen demens og alderspsykiatri som avsluttes til sommeren 2020. Ikke minst også de nødvendige erfaringer i tilrettelegging av gårdsaktiviteter med dyr og annet gårdsarbeid, sier Bakke.

Tapte anbudet

Gårdbrukerne Tori og Jon Ivar Bakke på Skjerven gård, startet opp med Inn på tunet (IPT), dagtilbud for personer med demens, i 2009. Etter 8,5 års drift sammen med Kirkens Bymisjon, tapte de imidlertid i fjor anbudskonkurransen fra Sykehjemsetaten. Alle de 15 plassene som ble utlyst gikk til én aktør i Akershus. Skjerven hadde tidligere hatt 7 av disse.

Det skapte sterke reaksjoner både fra tidligere pårørende i Støttegruppen til Skjervens gårds IPT, og fra opposisjonen i rådhuset, blant annet fordi Skjerven er den eneste IPT-sertifiserte gården i Oslo. Eldrebyråden svarte med å be Sykehjemsetaten lyse ut fem nye plasser, men den første anbudsrunden ble trukket etter at ingen søkere meldte seg. Fra Skjervens hold ble det påstått at kriteriene var urimelige – de var blitt innskjerpet fra den første runden når det gjaldt kjøretid og heltidsnærvær av helsearbeider med fullført videreutdanning innen demens.

LES OGSÅ: Bydelsutvalget om Skjerven-avslaget: Det må være et arbeidsuhell

Tori og Jon Ivar Bakke (t.h.), sammen med Arne Westgaard, pårørende til en tidligere IPT-bruker på Skjerven, i BU torsdag. – Sykehjemsetaten diskvalifiserer den eneste kandidaten i Oslo, sier Westgaard om de nye kravene i anbudet.

Etter annen gangs utlysning var det kun Skjerven som søkte, men heller ikke nå nådde de opp til minimumskravene i anbudet. Foreløpig er derfor ingen tildelt de fem siste plassene som ble bestilt av eldrebyråd Tone Tellevik Dahl. Per desember 2018 er heller ikke alle de 15 plassene på Hauger gård i Akershus, som fikk det første anbudet, fylt opp.

Byråden

I et åpent brev til byråd og bystyre i november, ba Aud Lilly Krook, Støttegruppen til Skjervens gårds IPT, om en løsning.

– Mener byråden virkelig at disse plassene (de 15 på Hauger gård, journ.anm.) må være tatt i bruk før plassene hos ny tilbyder er aktuelle? (…) Vår oppfordring til Oslos politikere og til Eldrebyråden er nå å gjøre slag i saken. Finn en løsning slik at Oslos eneste IPT-kvalifiserte gård får en ny avtale! skriver hun.

I en kommentar til Nordre Aker Budstikke like før jul bekreftet eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) at det ikke kom noen kvalifiserte søknader til utlysningen av de siste fem plassene. Hun understreker også at ikke alle de 15 plassene på Hauger gård er fyllt opp, og at dette var ett av kriteriene for å ta i bruk de siste utlyste plassene. Hun vil imidlertid be Sykehjemsetaten om en markedstilpasning av anbudet.

Tellevik Dahl avviser at det vil være aktuelt å fire ytterligere på kompetansekravene. Men at det er åpent for kvalifiserte ideelle aktører og organisasjoner å søke.

På spørsmål om hva hun tenker om at Skjerven nå har gitt opp Oslo kommune, og vil prøve å tilby Inn på tunet privat, sier hun at det må de gjerne gjøre, at de da vil omfattes av de krav som stilles alle andre som tilbyr private omsorgstilbud.

Sykehjemsetaten og Bymisjonen

På spørsmål om hvorfor kompetansekravene er endret slik at Skjerven gård, som har drevet IPT for Oslo kommune i 8,5 år, ikke lenger oppfyller disse, svarte direktør for private langtidshjem i Sykehjemsetaten, Anne Berger Sørli i juni:

– Kravet om ytterligere utdannelse er satt for å møte brukernes helsefaglige behov. Når det gjelder reisetid på 35 minutter er dette basert på ønske om kortere reisetid for brukerne.

På spørsmål fra NAB om hvordan Kirkens Bymisjon vurderer det IPT-tilbudet som har blitt gitt på Skjerven, svarte avdelingsdirektør Gudmund Fosse i juni:

– Denne type tilbud er svært viktige for hjemmeboende personer med demens og deres pårørende. Det bidrar til at denne gruppen kan bo lenger i eget hjem og følgelig at mer omfattende tjenester blir nødvendig. Tilbudet på Skjerven har bekreftet dette og mange Osloborgere med demenssykdom har hatt aktive og meningsfulle dager på Skjerven gård, og i naturen rundt Maridalsvannet og i Nordmarka. Vi har i denne perioden fått mange tilbakemeldinger om at «Inn på tunet» har vært et viktig tilbud for de pårørende. Samspillet med Oslo kommune ved SYE og de samarbeidende bydeler har også vært konstruktivt og viktig.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...