Årets medarbeider i eldreomsorgen:
Trodde ikke hun passet i jobben. Så skjedde det noe

Maha El Barakawi mottok pris og hyllest fra eldrebyråd Tone Tellevik Dahl. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Maha El Barakawi fra Grefsenhjemmet er kåret til årets medarbeider i eldreomsorgen i 2019, mens Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, FRI i Oslo og Akershus får fagprisen for beste aldersvennlige tiltak.
Publisert: 27.09.2019 kl 15:50
Sist oppdatert: 27.09.2019 kl 16:04
GREFSEN: Prisen ble delt ut av eldrebyråd Tone Tellevik Dahl i Oslo rådhus fredag 27. september.
Seniorprisene er en del av Oslo kommunes Senior i Sentrum-uke, som har mange arrangementer. Prisene består av kategoriene «Fagpris for aldersvennlig tiltak» og «Årets medarbeider.» I fjor vant Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 Seniorprisen i fagpris-kategorien. Også i 2019 havner én av Seniorprisene i Nordre Aker.

Marco Elsafadi holdt et kåseri om å ha respekt for eldre, sin egen oppvekst som yngst av fem søsken i en familie fra Midtøsten, og som far til tre barn. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Grefsenhjemmet
Denne gangen er det Maha El Barakawi, som jobber på Grefsenhjemmet, der hun har vært i to år, som blir hedret som Årets medarbeider.
– Byrådet vil at eldre skal være «sjef i eget liv» og leve livene sine slik de er vant til, selv når helsen gjør at man trenger litt ekstra hjelp i hverdagen. Da trenger vi dyktige medarbeidere som bidrar til å både fylle og mestre hverdagen. Våre medarbeidere gjør en strålende innsats hver dag for at dette skal være mulig. Det er stor stas å kunne gi ekstra oppmerksomhet til Maha, som virkelig ser de hun jobber sammen med og de hun hjelper, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl.
I begrunnelsen for tildelingen av prisen til Maha El Barakawi heter det blant annet at «hun daglig bruker sitt store spenn av fantasi, erfaring, faglighet og kreativitet. Hun kartlegger grundig de eldres ønsker og behov; hva de selv klarer og hvordan dette kan utvikles og holdes ved like gjennom ulike aktiviteter som aktivitet og trening».
Videre sier juryen at «hun er en kollega som hjelper alle, bidrar til å skape et godt arbeidsmiljø og arbeider systematisk for forbedring og utvikling av både egen og andres kompetanse. El Barakawi forstår at det handler om de små øyeblikkene og gode, små stunder som må gjentas. Hun er en erfaren helsefagarbeider som ønsker å utgjøre en forskjell, og hun jobber systematisk med hodet og hjertet for å se nye løsninger og finne nøkkelen til personsentrert omsorg.»
Bruker kjærlighet

Maha El Barakawi med diplom, premiebildet, og leder Caroline Huitfeldt. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Det var en tydelig rørt El Barakawi som mottok prisen i bystyresalen fredag formiddag.
– Dette betyr veldig mye for meg. Jeg er overrasket, og hadde aldri trodd jeg skulle stå her og få en pris for jobben jeg gjør, sier vinneren, med diplom, blomster og et spesialdesignet bilde tatt av fotografen Johan Brun (født 1922), i hendene.
– Jeg jobber så mye med kjærlighet, svarer El Barakawi på spørsmål om hvorfor hun tror hun ble nominert til prisen.
– På hvilken måte bruker du kjærlighet?
– Jeg viser kjærlighet, og respekt. De eldre trenger også at man ser hvilke behov den enkelte har. Og alle har et behov for kjærlighet.
El Barakawi har økonomiutdannelse fra hjemlandet Jordan, og forteller at da hun hadde sin første dag i praksis som helsefagarbeider i Norge i 2008, trodde hun ikke hun kunne jobbe med eldre.
– Men den tredje dagen i praksis jobbet jeg med en gammel pasient. En mann som så at jeg ikke trivdes. Han spurte hvor jeg kom fra, og hadde et stort kart, og vi begynte å snakke. Så sa han «takk for at du hjelper meg». Det fikk meg til å innse at eldre mennesker har mye livserfaring, og fra det øyeblikket visste jeg at dette var den rette jobben for meg.
Hun takker Grefsenhjemmet og lederen Caroline Huitfeldt for god opplæring, ledelse og støtte.
– Og når jeg er usikker hjelper hun, og presser meg til å utfordre meg selv. Det er veldig bra, smiler El Barakawi, i retning Huitfeldt, som roser Maha for innsatsen hun gjør for beboerne på Grefsen.
– På Grefsenhjemmet er vi veldig klar over at beboerne ikke bor på jobben vår, men at vi jobber i deres hjem, sier Huitfeldt.
Fagpris til Foreningen FRI

Fagprisen for beste aldersvennlige tiltak i Oslo kommune i 2019 gikk til Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, FRI i Oslo og Akershus. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Prisen for beste aldersvennlige tiltak i Oslo kommune går i 2019 til seniortiltakene i regi av Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, FRI i Oslo og Akershus.
– I Oslo skal ulike mennesker ha like muligheter til å leve forskjellige liv. «Regnbuetreff» som på Kampen Omsorg+ er noe vi vil ha mer av, og som byrådets ferske handlingsplan «Stolt og fri» også skal sørge for. Uansett hvilken alder man er i, så slutter det aldri å være viktig å kunne uttrykke sin identitet, samtidig som man føler seg trygg. I Oslo skal alle være fullverdige og frie borgere uavhengig av kjønn, seksualitet, hvem man forelsker seg i eller velger å leve sammen med, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl.
«Årets vinner står bak flere tiltak, blant annet innenfor kunnskapsdeling og gjennom ulike sosiale treff. Formålet med treffene er å opprettholde og etablere nye sosiale nettverk, motvirke ensomhet og treffe likesinnede - og å kunne være sjef i eget liv. Ikke minst bidrar tiltakene til kompetanseheving og bevisstgjøring,» skriver juryen om fagprisvinneren.
Dette er syvende gang det deles ut seniorpriser i Oslo kommune.
– Meningen er å stimulere til nytenkning og løfte frem gode tiltak for å vise frem det beste fra våre mangfoldige tjenester og samtidig gi litt ekstra ros til medarbeidere som gjør en god innsats, sier byråden.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!