Nordre Aker Budstikke

Tror Norge er helt gjenåpnet i slutten av året. Slik skal det skje

Helsedirektør Bjørn Guldvog og hans medarbeidere jobber nå for fullt med planen for hvordan Norge skal gjenåpnes fram mot sommeren. Foto: Lise Åserud/NTB

En gradvis heving av tiltakene trinn for trinn i fire etapper. Det blir kjernen i den store planen for gjenåpning av Norge.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.02.2021 kl 08:04

OSLO: Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet jobber i disse dager for fullt med den nye strategien, som skal legges fram i siste halvdel av mars.

Som ledd i arbeidet er det også bestilt en ny rapport fra ekspertgruppen som ledes av professor Steinar Holden ved UiO. Der vil de økonomiske konsekvensene av ulike framgangsmåter for gjenåpning av samfunnet bli analysert.

Håpet er at Norge skal være fullstendig gjenåpnet innen utgangen av 2021, fastholder helsedirektør Bjørn Guldvog.

Men de store lempningene vil fortsatt la vente på seg en stund.

– De vesentlige skrittene må skje etter april, når vi har vaksinert alle i risikogruppene og alt helsepersonell.

Fire etapper

Ifølge Guldvog ser helsemyndighetene for seg en trinnvis gjenåpning i fire etapper:

  • Fase 1: Her vil det komme lettelser for de prioriterte gruppene. Det betyr lettelser for barn og unge og lettelser for arbeidslivet. Disse grepene kan tidligst ventes i mai eller juni.
  • Fase 2: Denne etappen vil trolig begynne fire til seks uker etter første fase. Det vil da komme lettelser knyttet til arrangementer og reiseliv.
  • Fase 3: I denne etappen kan det ventes lettelser i kravene til avstand og gruppestørrelse. Kravene om hjemmekontor kan også stå for fall.
  • Fase 4: Det siste som fjernes, er de grunnleggende smittevernrådene, som å vaske hendene og holde seg hjemme når man er syk. Det er også ventet at systemet med testing, sporing, karantene og isolasjon – TISK – vil bli opprettholdt lenge.

Tre scenarioer

I arbeidet med planen tar helsemyndighetene utgangspunkt i tre forskjellige scenarioer.

Det ene er et optimistiske scenario der alle i risikogruppene får tilbud om vaksine innen påske, mens resten av den voksne befolkningen i Norge får tilbud om vaksine før sommerferien.


I mellomscenarioet blir vaksineringen noe forsinket, mens virusmutasjonene får sterkere fotfeste.

Det tredje scenarioet er mer pessimistisk. Der rammes Norge av nye virusmutasjoner som vaksinene ikke virker på, slik at vaksineringen må begynne på nytt. I et slikt scenario ryker målet om full gjenåpning innen nyttår.

Fakta om gjenåpning

  • Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har varslet at en plan for gjenåpning av Norge skal legges fram i siste halvdel av mars.
  • Gjenåpningsplanen utarbeides av Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, med bidrag fra ekspertutvalget som ledes av økonomiprofessor Steinar Holden ved UiO.
  • Gjenåpningen planlegges i etapper. Prosessen starter når risikogrupper og helsepersonell er ferdig vaksinert.

(NTB)

Smitten må holdes nede

Men hvor fort gjenåpningen kan skje, vil også være avhengig av hvor godt vi klarer å holde smitten nede de nærmeste to månedene, advarer helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

Ifølge ham kan gjenåpningen skje raskere hvis smitten holdes lav.


– Uavhengig av vaksinasjonsgrad så må vi klare å holde kontroll på smitten ut mars og april. Hvis ikke så går vi inn i sommeren på en mye vanskeligere måter, sier Høie til NTB.

Bekymringen, forklarer han, er at for mange kan havne på sykehus hvis smitten begynner å spre seg kraftig før de i aldersgruppen 45–70 år er vaksinert. Skjer det, kan sykehusene bli overbelastet.

Men når befolkningen ned mot 40–50 år er vaksinert, er mye av jobben gjort.

Allerede i gang

Denne uka har både Storbritannia og Danmark kunngjort at de vil begynne å gjenåpne allerede i mars.

Det har fått flere til å stille spørsmål om hvor den norske planen blir av.


Men Guldvog avviser at Norge henger etter.

– Vi har allerede gjort noen lettelser for barn og unge. Så på én måte har vi allerede tatt det første steget, sier han.

– Det Storbritannia skal gjenåpne i mars, har vi gjenåpnet allerede.

(©NTB)

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...