Nordre Aker Budstikke

Helsebyråden om rekordsmitten:

Tror tallene fortsatt skal videre opp

Helsebyråd Robert Steen (Ap). Foto: Lise Åserud / NTB

Kun én gang tidligere i pandemien har flere blitt smittet av covid-19 i løpet av en uke, enn i forrige uke. I Nordre Aker var smittetallene nesten 300 prosent høyere enn forrige topp. Likevel tror helsebyråd Robert Steen (Ap) at tallene skal videre opp – men han er ikke veldig bekymret.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

OSLO: Alt i alt ble det registrert 2293 nye tilfeller av covid-19 i Oslo i uke 34, opp 147,1 prosent fra 928 tilfeller i uke 33.

I Nordre Aker bykset smittetallene opp 362 prosent fra uke 33 til 34, slik Nordre Aker Budstikke skrev tidligere i dag.

Helsebyråd Robert Steen (Ap) kaller det et kappløp mellom smitte og vaksinering.

– Jeg er forberedt på at smittetallene kan fortsette å øke i noen dager og uker, sier byråden til NTB.

Nest høyeste uketall

Steen påpeker at det er snakk om det nest høyeste uketallet i Oslo så langt i pandemien. Rekorden ble satt i uke 11 med 2461 smittede.

For Nordre Aker er imidlertid antallet smittede i uke 34, som endte på 315, skyhøyt over den tidligere rekorden – som var 106 smittede i uke 11.

Men situasjonen er en helt annen i dag enn i mars. I dag har 88 prosent av den voksne befolkningen i Oslo fått minst ett stikk med vaksine. Vaksineringen av 16- og 17-åringer begynner neste uke, og innen valgdagen skal alle voksne i Oslo ha fått tilbud om dose to.

– Alvoret bak disse tallene er annerledes nå enn i mars. Det kan du se når du sammenligner med sykehusinnleggelser, sier Steen.


Han påpeker at det var fem til seks ganger så mange innlagte i Oslo forrige gang smitten var på samme nivå.

Sprer seg blant ungdom

Samtidig sprer smitten seg nå primært i yngre alderssegmenter. Spesielt i aldersgruppen 10–19 er det mye smitte. I Nordre Aker er 64 prosent av tilfellene den siste uken blant dem under 20 år.

Steen påpeker at det fortsatt ikke er tatt noen beslutning om å begynne å vaksinere unge under 16 år.

– Så her vil smitten fortsette å utvikle seg, all den tid vi ikke ønsker å lukke ned samfunnet igjen, og all den tid vi ikke opplever at det er veldig sterk sykdomsbyrde knyttet til det, sier han.

Steen mener smitteøkningen er mindre skremmende nå enn før.


– Jeg skulle ønske at vi ikke hadde smitte. Men vi er ikke der. Da er det viktig å huske på at den smitten vi ser nå, ikke er like farlig som da eldre og personer med underliggende sykdommer ikke var beskyttet, sier Steen.

– Vi skal ha respekt for disse smittetallene. De minner oss om at koronaviruset fortsatt er der. Vi kan ikke avlyse pandemien. Men vi skal ikke være så redd for det heller.

R-tall på rundt 2,0

Nasjonalt økte smitten med 89,2 prosent til 8214 smittede i forrige uke, opp fra 4342 smittede uka i forveien, ifølge tallene som meldes fra registeret MSIS like etter midnatt hver dag.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sa mandag til NRK at det såkalte R-tallet i praksis har økt til rundt 2. Det betyr at hver smittet person i snitt sprer smitten videre til to nye.

Forklaringen ligger i at deltavarianten er langt mer smittsom enn tidligere virusvarianter.


– Deltavarianten gir en betydelig høyere virusutskillelse enn tidligere virusvarianter og smitter allerede fra dag to til dag sju. Det er en kortere inkubasjonstid og høyere smittsomhet sammenlignet med tidligere varianter, utdyper Nakstad overfor NTB.

Advarer mot festing

Ifølge Nakstad vil vaksineringen etter hvert hjelpe oss med å begrense smittespredningen.

Men foreløpig er kun 55 prosent av befolkningen fullvaksinert, samtidig som folk har mye kontakt med hverandre.

– Det betyr at det er veldig viktig å følge de grunnleggende smittevernreglene – å holde seg hjemme når man er syk, holde avstand til andre og begrense sosial kontakt og festing, sier Nakstad.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...