Uenig i folkehøgskolenes måte å regne på

Konstituert kunnskapsminister, Henrik Asheim (innfelt), er ikke enig med folkehøgskolene. Foto: FOLKEHØGSKOLENE / STORTINGET
Folkehøgskolerådet mener regjeringen fratar folkehøgskolene 45 millioner kroner. Det er ikke Kunnskapsdepartementet enig i.
Publisert: 17.10.2017 kl 17:28
Sist oppdatert: 27.10.2017 kl 10:34
OSLO: Folkehøgskolerådet mener regjeringen kutter 45 millioner kroner til folkehøgskolene i forslaget til statsbudsjett for 2018.
Tirsdag ettermiddag mobiliserte en rekke folkehøgskoler til demonstrasjon utenfor Stortinget i protest mot regjeringen.
Blant dem Rønningen folkehøgskole på Kjelsås, den eneste folkehøgskolen i Oslo.
Går kuttforslaget gjennom vil det bety 560.000 kroner mindre til Rønningen, ifølge rektor Svein Harsten.
– Vi har regnet på det, og det vil koste oss en lærerstilling. Hvis ikke må vi legge på 3500 kroner for hver elev. Jeg synes det et helt galt signal å sende når stadig flere ungdommer ønsker å gå på folkehøgskole. Det er rett og slett smålig av regjeringen, sa Harsten i Nordre Aker Budstikke tidligere i dag.

Tidligere Rønningen-elev, nå stipendiat, Aurora Østmo Monrad, folkehøgskolerektor Svein Harsten, og Venstre-politiker Monica Tjelmeland. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP
– Kun kortkurs
– Hvorfor vil regjeringen, for tredje gang, kutte i støtten til folkehøgskolene, til tross for at de er mer populære enn noen gang?
– Mange unge har stor glede av å tilbringe ett år på folkehøyskole, og folkehøyskolene er en viktig del av det norske utdanningssystemet. Det er derfor vi ønsker å bruke om lag 820 millioner kroner på tilskudd til folkehøyskolene i 2018, svarer kunnskapsminister Henrik Asheim, i en e-post til Nordre Aker Budstikke.
– Reduksjonen på 25 millioner gjelder kun for kortkurs. Det gjennomføres årlig over 500 kortkurs ved landets folkehøyskoler i alt fra danse, brigde, meditasjon og håndarbeid. Vi mener det ikke er en statlig oppgave å finansiere denne typen aktiviteter, spesielt når over halvparten av deltakerne på kortkursene er over 50 år og tilhører en aldersgruppe som ofte har god råd, legger han til.
Trenger støtte
I valgkampen sa Venstre, SV, KrF og Senterpartiet at de ville jobbe for økte midler til folkehøgskolene. Mandag var Venstre-politiker Monica Tjelmeland på besøk på Rønningen.
– Dette må vi fikse. Det er et sterkt engasjement i Venstre for folkehøgskolene. Jeg kan ikke love hvordan Venstre vil prioritere i sitt alternative budsjett, men vi har vært med på å rette opp dette flere ganger før, sa Tjelmeland.
Regjeringen er avhengig av Venstres og KrFs støtte for å få flertall for statsbudsjettet.
– Folkehøgskolene har vært en fanesak for samarbeidspartner Venstre. Tror regjeringen på flertall for å kutte denne gangen?
– Vi legger frem vårt budsjettforslag basert på regjeringens politikk. Så er det en kjent sak at vi må ha med andre partier for å få flertall og at det vil kreve forhandlinger, men hva sluttresultatet blir er det for tidlig å si noe om, svarer Asheim.
Uenig i tallene
Kunnskapsdepartementet skriver til Nordre Aker Budstikke at de er uenige i tallene Folkehøgskolerådet presenterer. Rådet mener regjeringen kutter 45 millioner i sitt forslag til statsbudsjett.
– Kuttet til kortkursene utgjør 25 mill. kroner. Så foreslår regjeringen å redusere tidsrammen for studiestøtte til folkehøyskoleutdanning fra to til ett år. Dette gir en innsparing på 11 mill. kroner i 2018, skriver departementet.
– Så finnes det noen få folkehøyskoleutdanninger hvor det tilbys et påbygningsår, slik at man må gå to år hvis man ønsker å gjennomføre hele opplegget. I slike tilfeller vil det fremdeles bli gitt støtte til det andre året.
Folkehøgskolerådet mener også regjeringen kutter ni millioner kroner, fordi det ikke er tatt høyde for elevveksten på folkehøgskolene. Det mener departementet er feil, og kun et tenkt regnestykke fra Folkehøgskolerådet.
Det vises videre til at det er fast praksis i budsjettet, og nedfelt i folkehøyskoleloven, at skolene ikke har krav på justering ift. elevtallsutviklingen.
LES OGSÅ:
- Rønningen folkehøgkole er Norges mest populære skole
- Kommunen betalte nesten 50 millioner for denne eiendommen. Nå skal kjøpet granskes
- Nå er OverOslos første headliner klar – Se hvem her!
Meld deg på nyhetsbrev!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!