Nordre Aker Budstikke

UiO-forskere vil lage «romvær-Yr»

NorSat-2 (markert med rød sirkel) på det øverste trinnet av Sojus-bæreraketten under oppskyting. Illustrasjon: Glavkosmos

Lørdag inviteres det til "oppskytingsvake" hos Norsk Romsenter.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 11.07.2017 kl 20:42

BLINDERN/SKØYEN: 14. juli skytes den norske satellitten NORSAT-1 opp i rommet med en Soyuz-rakett fra Bajkonur kosmodrom i Kazakhstan, verdens største rakettoppskytingsbase. Om bord har satellitten UiOs romværinstrument. Det er Universitetet i Oslo som selv melder dette i en pressemelding 10. juli.

Norsat-1 blir Norges første satellitt med et vitenskapelig instrument. Satellitten er en av to norske som skal skytes opp 14. juli; tvillingen Norsat-2 er med på samme rakett.

De to satellittene skal delta i den norske overvåkingen av skipstrafikken. På Norsat-1 er det i tillegg plass til to vitenskapelige instrumenter: UiOs romværinstrument mNLP (multi-Needle Langmuir Probe system) og sveitsiske Clara, som skal måle solinnstråling.

– Instrumentet vårt vil gi oss viktige data om romvær som kan påvirke kommunikasjon og navigasjonssystemer, forteller Wojciech Miloch, førsteamanuensis i fysikk og leder for det tverrfaglige romteknologimiljøet 4DSpace ved UiO.

Wojciech Miloch, førsteamanuensis i fysikk og leder for det tverrfaglige romteknologimiljøet 4DSpace ved UiO.


LES OGSÅ: Oppdaterte Netflix-informasjon – fikk regning på 40.000 kroner

"Romvær-Yr"

Målet er å kunne utvikle et varsel for romvær, slik som vi har for det vanlige været litt lenger ned i atmosfæren.

mNLP ble opprinnelig utviklet for bruk i UiOs forskningsraketter.

– Med dette instrumentet kan man gjøre målinger i meter-oppløsninger i stedet for i kilometer-oppløsning. Det egjør at vi bedre kan se de strukturene i rommet som lager problemer for GPS og radio. Dette fører igjen til at vi kan gi bedre varsling, sier Tore André Bekkeng, Utviklingsingeniør hos Eidel (Eidsvoll Electronics).

Instrumentet måler elektrontetthet i ionosfæren så godt at det skal brukes også ombord i blant annet NASA-raketter og ESAs nettverk av romværsatellitter.


Les: Innleder gigantsamarbeid med NASA (ekstern lenke)

I 2014 inngikk UiO en avtale med det norske elektronikkfirmaet Eidel om romkvalifisering av instrumentet slik at det kan brukes og flys på den europeiske romfartsorganisasjonen ESA sine satellitter. Videreutviklingen finansieres av ESA.

I mai 2017 ble 8 satellitter med m-NLP-instrumentet ombord ”romsatt” fra den internasjonale romstasjonen ISS, som del av det internasjonale prosjektet QB50.

Astronaut Thomas Pesquet forteller om QB50-prosjektet fra kuppelen på ISS.

LES OGSÅ: Disse Korsvoll-guttene og NTNU-studentene har verdens kuleste sommerjobb i Oslo!

Oppskytingsvake hos Norsk Romsenter

Oppskytingen av NorSat-1 og NorSat-2 skjer klokken 08.36 norsk tid fredag 14. Juli 2017. De to norske satellittene settes fri fra bæreraketten klokken 11.01, og det første signalet fra satellittene forventes å komme inn rundt klokken 11.50.

Norsk Romsenter, i Drammensveien 165 på Skøyen, holder oppskytingsvake fra klokken 10.30 for alle som ønsker å være med. Påmelding til spacecentre@spacecentre.no. Les mer her.

Slik så det ut da QB50-satellittene ble skutt opp med en Atlas V-rakett fra Cape Canaveral, Florida i april. 14. juli skal den norske satellitten Norsat-1 opp i rommet.

LES OGSÅ:


MELD DEG PÅ NYHETSBREV!
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...