Nordre Aker Budstikke

Krystallklare bydelspolitikere:

– Ullevål-alternativet må utredes

Lene Haug i Redd Ullevål sykehus, BU-leder Per H. Christiansen i Nordre Aker, og BU-leder Anne Christine Kroepelien i St. Hanshaugen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bydelsutvalgslederne i St. Hanshaugen og Nordre Aker, der Ullevål sykehus og Rikshospitalet ligger, mener det er helt nødvendig med en utredning av fortsatt sykehusdrift på Ullevål.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 24.10.2018 kl 16:40

ULLEVÅL: 7 av 12 bydelsutvalg som har uttalt seg om planene for Oslo Universitetssykehus er helt tydelige på hva de mener om forslaget om å legge ned Ullevål sykehus: De sier nei til nedleggelse, eller at det må utredes.

Vil utrede dagens alternativ

– Bystyret må nå vedta at de skal se på 0-alternativet. Det må gjøres en skikkelig utredning. Det er etter min oppfatning pri én, sier Per Henry Christiansen (H) bydelsutvalgsleder i Nordre Aker.

Et enstemmig bydelsutvalg i Nordre Aker vedtok nemlig i oktober at de ikke ønsker utvidelse av Rikshospitalet på Gaustad, og at Ullevål-tomta må utredes for videre sykehusdrift. BU-lederen har sagt at han ikke er redd for å snakke sin egen helseminister midt i mot.

Rikshospitalet på Gaustad ligger i Bydel Nordre Aker, og bydelen grenser helt inn til Ullevål sykehus. Også i Bydel St. Hanshaugen, der Ullevål ligger, er de sterkt uenige i Oslo Universitetssykehus' vedtak om fremtidig sykehusstruktur.

– Bystyret må gå inn for at man må se på 0-alternativet, for vi må være sikre på at vi ikke velger et unødvendig dyrt alternativ. Pengene som brukes på sykehusbygg kunne vært brukt til pasienttjenester og behandling. Det er pasienttilbudet i Oslo vi må redde, sier Anne Christine Kroepelien (H), BU-leder på St. Hanshaugen.


Ullevål sykehus. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bekymring i bydelene

Og det er ikke bare de to "sykehusbydelene" som er skeptiske. Bydel Sagene, som grenser til Ullevål sykehus i øst, sier i sin uttalelse at de er bekymret for pasientkapasiteten og sykehustilbudet dersom Ullevål legges ned, og at de ønsker en utredning av Ullevål.

Etter at 12 bydelsutvalg har uttalt seg i høringsrunden om sykehusplanene, er samtlige bekymret:

7 bydeler sier eksplisitt at de vil beholde Ullevål sykehus, eller i det minste ha en utredning av området før man konkluderer. 4 bydeler sier nei til videre utvikling på Gaustad, mens 4 vil sette planene på vent. 10 bydeler er bekymret for overføring av pasienter til kommunene, og 7 har innvendinger til forslaget om hvordan bydelene skal fordeles på de "nye" sykehusene. 11 bydeler er i tillegg bekymret for økonomi, 9 vil prioritere oppbygging av Aker sykehus, og 6 bydeler vil at Goruddalen skal samles på et nytt Aker.

Det siste er nemlig ikke tilfellet slik det ligger i dag. Aker som nytt lokalsykehus skal etter planen huse bydelene som i dag sokner til Ullevål, mens Groruddalen inntil videre forblir på Ahus. Bare Alna, av Groruddalsbydelene, er tiltenkt Aker i første omgang.

I bystyret

Onsdag skal sykehusfremtiden til Oslo opp i bystyret. Da skal både utkast til Regional utviklingsplan 2035 - Helse Sør-Øst, og et forslag fra Rødt og Frp om å sette Gaustad-utbyggingen på vent, utrede et alternativ med gradvis utbygging av Ullevål og prioritering av gjennoppbyggingen av Aker, behandles, skriver Dagsavisen onsdag. Det vil også komme et liknede forslag fra SV, som også går imot nedleggelse av Ullevål uten at dette er skikkelig utredet, skriver avisen, mens MDG trolig også vil fremme et forslag som sier klart nei til utbygging av Gaustad. KrF har også levert kritiske merknader til Helse Sør-Østs sykehusplaner.

Denne uken ble det også klart at styret i LO i Oslo anbefaler Oslo bystyre å stemme for et forslag tilsvarende det Rødt, Senterpartiet og SV har fremmet på Stortinget, der de ber regjeringen om å prioritere arbeidet med nytt lokalsykehus for hele Groruddalen på Aker, utrede Ullevål og sette Gaustad-utvidelsen på vent.

– Rystet

Anne Christine Kroepelien, Per H. Christiansen og Lene Haug. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

– Vi er veldig tydelige på at Gaustad sykehus er ferdig utbygget. Punktum. Og så er vi veldig tydelige på at dersom man skulle tenke seg å bygge ut mye mer der, så får man en trafikksituasjon som vil bli helt uholdar i området. Det er forslag om å bygge mye på sydsiden av ring 3, i Gaustadbekkdalen. Da får du en trafikk- og kommunikasjonssituasjon der som blir helt umulig, sier BU-leder Christiansen fra Nordre Aker.


Han mener at dersom det skal bygges ut et stort nytt sykehus på Gaustad, må man ha mulighet til å gjøre fremtidige utvidelser. Det er området ikke stort nok til.

– Så er vi opptatt av risikosituasjonen. Skal man nedlegge og flytte så mye som de tenker å gjøre her, er det en kjemperisiko for det tilbudet som befolkningen skal få av sykehustjenester, sier han, og legger til:

– For egen regning vil jeg si at jeg er rystet over at Helse Sør-Øst sier glatt at vi ikke trenger å se på 0-alternativet. For meg som økonom fremstår det som helt logisk at det må man gjøre – hva vil det koste med en utvidelse av dagens løsning? Slik det er prissatt av Helse Sør-Øst selv er differansen mange milliarder, og jeg skjønner ikke hvorfor de ikke kan se at de må ta en runde til.

– Ikke en Molde-diskusjon

I Bydel St. Hanshaugen understreker BU-leder Kroepelien at det er tilbudet til pasientene som bør veie tyngst, ikke hvor sykehusene skal ligge.

– Om det er Gaustad, Aker eller Ullevål tror jeg ikke spiller noen rolle - hvis det hadde vært plass nok. Det er ikke Molde-diskusjonen vi har her. Vi snakker om pasienttilbudet. Og det er ikke plass til et like godt pasienttilbud på Gaustad eller Aker. Ullevål-tomta er regulert til sykehusbygg i 8 etasjer. Her er det plass, sier Kroepelien.


Bydelsutvalget i Bydel St. Hanshaugen sier også at Rikshospitalet på Gaustad, slik det er i dag, er et ferdig utbygget anlegg.

– Ullevål sykehus er Nordens største akuttsykehus og den største arbeidsplassen i bydelen vår. Det er masse flinke leger som jobber sammen. Når du bryter opp et sånt miljø så tar det mange år før det setter seg et tilsvarende samarbeid. Det er sårflatene som jeg personlig er bekymret for. Og BU er kritiske til at det ikke er helt klart hva som skal flytte og hva som skal ligge igjen, sier Kroepelien.

Hun mener at dersom Oslo Universitetssykehus ikke lenger trenger Ullevål-tomta, er det ingen automatikk at den bør omreguleres til boliger, slik det har blitt skissert.

– Da ser Bydel St. Hanshaugen for eksempel heller for seg en park her. Hvis det er sånn at OUS mener de ikke trenger tomten til sykehus, så kan de selge tilbake til Oslo kommune, som eide den tidligere.

Hun sier en utredelse av muligehetene på Ullevål-tomta er nødvendig, og at man må ha klarhet i hvor man får mest ut av pengene: På Ullevål eller Gaustad.

– Helse Sør-Øst har en økonomi som privatøkonomien: Koster det 10-15 milliarder mer å bygge på Gaustad, er det penger som man kunne brukt på noe annet – behandling av pasienter, sier Kroepelien, og fortsetter:

– På Ullevål har vi tre store bygg - akuttmottaket, kvinne og barn-senteret, hotellet og kreftsenteret, som er ganske nye. De kan ikke brukes lenger hvis man skal flytte.

Anne Christine Kroepelien, Per H. Christiansen og Lene Haug. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

2100 underskrifter

Da Helse- og sosialkomiteen i rådhuset behandlet saken tidligere i høst, ble forslaget om å utrede Ullevål-alternativet, som i onsdagens bystyremøte igjen legges frem for bystyret, avvist. Istedenfor ble en vedtakstekst, foreslått av Arbeiderpartiet, som sier at Aker skal prioriteres som lokalsykehus, vedtatt.

– Partiene i bystyret hører jo ikke nok på lokallagene sine, og bydelsutvalgene, synes jeg. For man har sendt inn høringsinnspill til bystyret for at det skal være med i behandlingen, og det synes jeg ikke det har blitt, sier Lene Haug.

Hun er nestleder i Helsepartiet, og sitter i styret i Redd Ullevål sykehus.

– Nå er det 12 bydeler som har uttalt seg, de fleste veldig kritisk. De er bekymret for kapasitet, økonomi, og er skepstiske til planene som sådan. De fleste har sagt at de vil priorite Aker, men da som lokalsykehus for Groruddalen. Men det blir ikke lokalsykehus for Groruddalen, slik OUS nå foreslår, det blir et lokalsykehus for de bydelene som er på Ullevål nå - for det er ikke plass til dem på Gaustad, sier Haug.

Hun viser til at Groruddalsbydelene skal bli på Ahus, slik som i dag.

– Det foreligger ikke noen planer for at disse bydelene skal tilbake til Aker. Det er bare én Groruddalsbydel som skal det, og det er Alna, men først i 2028. Vil man jobbe for Groruddalen, som Arbeiderpartiet sier de vil, så burde man jobbe for at disse bydelene får komme tilbake til Oslo, sier Haug.

I forkant av bystyremøtet onsdag overrakte Haug 2100 underskrifter mot nedleggelse av Ullevål til ordfører Marianne Borgen. Les mer om det i Dagsavisen.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...