Hvor ble det av turveien?
– Undrer oss over at nettopp det rødgrønne byrådet nedprioriterer planen
Drifter av Sinober markastue forteller at det er rundt 20 år siden hun første gang hørte om planen «The missing link», eller ny opparbeidet turveitrasé fra Burås, via Sinober, og til Lilloseter.
Publisert: 23.08.2019 kl 07:25
Sist oppdatert: 24.08.2019 kl 10:02
LILLOMARKA: Ellen Sønsteby har vært markastuedrifter ved Sinober i rundt 20 år, like lenge som det ifølge Sønsteby har vært snakket om en oppgradering av turtrasé - fra Burås ovenfor Movann, i Oslo kommune, via Sinober og Sørskogen i Nittedal kommune, og videre derfra til Lilloseter markastue, også i Nittedal kommune.

Fra Burås, ovenfor Movann og nedenfor Sinober, det er rundt 1.5 kilometer fra Burås til Sinober, på sti, og en sti som nok kan oppleves som ganske ufremkommelig for mange. Foto: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/KRISTIN TUFTE HAGA
Nordre Aker Budstikke har omtalt dette flere ganger de siste årene. Nå har det blitt kjent at byrådet i Oslo ikke vil prioritere penger til denne oppgraderingen, på 2020-budsjettet heller.
Den omtalte strekningen er i dag noe sti, til dels ganske ufremkommelig, særlig ved mye nedbør, og noe er grusvei fra før av. Sønsteby har fulgt med traséplanen hele veien, og hun kjenner historien godt:
– Da jeg kom hit for 20 år siden snakket Oslo kommune om traséplanen, men det var først i 2007 at det begynte å bli noe konkret ut av det. Helårstraséen ble vedtatt som en del av bystyrets flerbruksplan for Marka 20. juni 2007. Et overordnet mål var å gjøre Marka mer tilgjengelig for befolkningen, med den trivsel- og helseeffekten det har. I vedtaket heter det: Byrådet bes legge fram en sak om en mulig sykkelvei fra Movann, Sinober, Lilloseter, oppsummerer Sønsteby.
– Denne delen av Marka tilhører både Oslo og Nittedal kommune, og er et felles rekreasjonsområde for store deler av Nittedal og Oslo kommunes befolkning. Oslo kommune, ved Bymiljøetaten, fulgte opp bystyrevedtaket ved å ta initiativ til å utforme en reguleringsplan i samarbeid med Nittedal kommune, som har vært planmyndighet. Reguleringsplanen ble godkjent av Klima- og miljødepartementet 16. mars 2017.
Sønsteby synes det er underlig at nettopp sittende byråd nedprioriterer en slik trasé:
– Særlig med tanke på at det rødgrønne byrådet er så opptatt av miljø og ikke minst sykkelfremkommelighet, undrer flere av oss over at nettopp det rødgrønne byrådet nedprioriterer planene. Oslo kommune eier de fleste markastuer i Oslo-området, vi som driver stuene for Oslo kommune har bo og driveplikt. Driften av kafeen må gjøres for egen regning. I tillegg koster det kommunen å vedlikeholde og holde i gang markastuene. Og så skal det ikke legges til rette for at folk kommer seg til stuene?
– Oslo og Nittedal kommune har lagt et stort og flott arbeid i traseen, slik den er planlagt berører den i svært liten grad det eksisterende stinettet i Lillomarka, mener Sønsteby.
Særlig stien fra Burås til Sinober er ikke spesielt trillevennlig, verken for syklister eller de med for eksempel barnevogn.
– Vi opplever stor etterspørsel etter bedre fremkommelighet til Sinober og videre gjennom Lillomarka. Vi har en økende kundekrets fra hele byen. Mange tar toget til Movann fra Oslo. Vinterstid er det bra besøkt her når løypene er kjørt opp, Man kan selvsagt trille fra Nittedals-siden, men det er vel ikke ønskelig at folk skal sette seg i bil først, for så å kunne trille videre inn i Marka?
Ifølge Sønstebys beregninger så er det rundt tre kilometer av den planlagte traséen som i dag kun er sti, resten er delvis skogsvei:
– Lillomarka er unik å ferdes i. Det er bare trist at ikke Oslo kommune og byrådet vil prioritere infrastrukturen i Marka også - så flere kommer seg ut og frem. Fremkommelighet betyr jo nesten alt. Veldig synd at planene nå igjen er puttet i en skuff.
Nordre Aker Budstikke har også vært i kontakt med Nittedal kommune, som forteller følgende om prosjektet:
– Planen er vedtatt og stadfestet i departementet i mars 2017. Det er Oslo kommune som er tiltakshaver, som har utarbeidet planen, prosjektert og skal bygge og bære kostnadene med prosjektet. Den regulerte turveien ligger i sin helhet i Nittedal kommune. Det er ikke avsatt midler til opparbeiding av turveien i Nittedal kommunes budsjetter, bekrefter Kjersti Gakkestad i miljøvernavdelingen i Nittedal kommune, og at lengden på planområdet er 5,5 kilometer.
Nordre Aker Budstikke kjenner til at siste overslag på prosjektet er på rundt 11 millioner kroner.
Byrådet svarer
Byrådet, ved MDG, Ap og SV, ved byrådsavdeling for miljø, plan- og samferdsel, svarer nå om prosjektet og utsettelsen:
– Byrådet satser stort på tilrettelegging for friluftslivet. Akkurat denne traséen er et kostbart prosjekt som dessverre ikke nådde opp i denne omgang. De neste fire årene har byrådet valgt å prioritere en rekke oppgraderinger på øyene i Oslofjorden, flere turveier der folk bor, og bedre innfallsporter til Marka slik at flere lettere kan komme seg ut på tur. Vi går samtidig gjennom planene for Burås-Lilloseter for å se om prosjektet kan gjøres enklere og rimeligere, ifølge byrådssekretær for byråd Lan Marie Berg (MDG), Daniel Rees.
Nordre Aker Budstikke har spurt byrådsavdelingen opp igjen om hva som ligger i et eventuelt mulig enklere og rimeligere prosjekt:
– Vi ser nå på om prosjektet kan gjøres enklere og rimeligere, og hva disse endringene går ut på vil byrådet komme tilbake til ved et eventuelt nytt budsjettforslag til bystyret.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!