Nordre Aker Budstikke
Seksjonsheader

Unge kan urovekkende lite om privatøkonomi, viser undersøkelse:

Forskjell på nominell og effektiv rente?

Matilde (t.v) og Tina synes hele opplegget var ganske flaut. Foto: Stella Oter Lindeberg

I en relativt fersk undersøkelse fra Lån for deg, kommer det frem at landets ungdom har ganske dårlig kunnskap om privatøkonomi. Men hva med de unge i vår bydel? Vi har spurt litt rundt.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.09.2021 kl 12:40

BLINDERN/NYDALEN: Undersøkelsen dekker aldersgruppen 18-30, og viser blant annet at nesten én av fire unge ikke kan forskjellen på nominell og effektiv rente, og majoriteten mener at man burde lært mer på skolen. Vi har forhørt oss med både elever på videregående og ferske BI-studenter.

Burde lært dette på skolen

Matilde (21) og Tina (24) er helt ferske studenter på BI, og er ikke spesielt selvsikre på økonomifronten.

– Jeg tror ikke at jeg kan noe som helst, sier Matilde.

– Tja, jeg kan kanskje litt, siden stefaren min driver firma. Jeg burde det i hvert fall, sier en lattermild Tina.

– Vet dere hva nominell og effektiv rente er?


– Å herregud.

– Oi.

Jentene er enige i at dette burde de jo vite, spesielt siden de selv har studielån, men Tina skjønner tegninga etter et par hint – hun hadde bare ikke fått med seg at det var det man kalte det.

– Hva er valutapåslag?

– Hahahah!


– Du spurte de dummeste elevene på BI!

Men betalingsanmerkning, netto og brutto har de peiling på, og de mener også at man burde lært mer om dette på skolen.

– Jeg hadde litt økonomi i matten på videregående, men jeg lærte ikke disse begrepene, sier Matilde.

– Vi burde hatt om det, det er sikkert lurt å vite, sier Tina.

Ikke nødvendig pensum

Blindern vgs.-eleven Milad. Foto: Stella Oter Lindeberg


Milad går realfag i andreklasse på Blindern videregående, og er ganske usikker på hvor mye han kan, men han føler at han har lært en del i både samfunnsfag og matte.

– Vet du hva nominell og effektiv rent er?

– Hahaha, å nei. Jeg aner ikke.

– Hva med valutapåslag?

– Jeg tror jeg vet det? Jeg kan prøve å gjette? Valuta er jo penger, og påslag er jo noe som kommer...nei jeg vet ikke! Haha.


Betalingsanmerkning, netto og brutto var heller ikke helt enkelt å få has på, men Milad synes ikke det er så nøye hvor mye man lærer om temaet på skolen.

– Det hadde jo kanskje vært lurt, men i hvert fall for min del, så hadde jeg klart å lære dette på egen hånd når jeg kommer litt lengre i livet. Jeg føler at det ikke er helt nødvendig, fordi det er såpass enkelt å søke opp.

Vil unngå luksusfellen

Oskar (t.v) og Mikkel hadde ganske greit med peiling. Foto: Stella Oter Lindeberg

Mikkel (20) og Oskar (19) er også nye BI-studenter, og tror at de kan en del om privatøkonomi.

– Jeg får være litt ydmyk å si at jeg ikke kan så mye, men vi får se, haha, sier Mikkel.

– Jeg tror ikke jeg vet mer en majoriteten av befolkningen, men kanskje litt mer enn de på min alder, mener Oskar.

– Oskar, du får ta denne her, ass!

– Hva er effektiv og nominell rente?

– Effektiv rente er det du faktisk betaler, og nominell er...ehh... før alle gebyrer og sånt, sier Oskar.

Oskar svarer like lett på de andre spørsmålene, og Mikkel synes det er helt greit å la Oskar svare først.

– Ok, denne er til deg Mikkel. Hva er netto og brutto?

– Hahaha, huff! Men det vet jeg! Det er før og etter skatt.

Oskar hadde åpenbart kontroll på begrepene, men mener at det er egen fortjeneste, ikke skolens.

– Jeg hadde økonomi som fag på videregående, men det var bare regnskap, så jeg lærte ikke hva valutapåslag er, for eksempel. Men vi burde absolutt lært det. Det er lett å havne i luksusfellen med én gang man fyller 18 hvis man ikke har litt forkunnskap. Man kan unngå mange kjipe situasjoner hvis man lærer om dette som ung.

– Jeg synes ikke resultatene fra den undersøkelsen er overraskende, akkurat.

En del av pensum

Rektor Hege Haugland på Blindern vgs. Foto: Stella Oter Lindeberg

Hege Haugland er rektor på Blindern videregående. Hun er riktignok ikke i undersøkelsens aldersgruppe, men føler selv at hun kan sånn passe mye. Det er imidlertid noe hun har lært selv, ikke på skolen.

— Vet du hva nominell og effektiv rente er?

– Ja.

– Kan du forklare det?

– Å herregud, hahaha! Nei, jeg tror ikke jeg kan forklare det helt ordentlig...

Netto og brutto har hun imidlertid god koll på, og hun kan informere om at økonomi er en del av pensum i samfunnsfag.

– Noen av de spørsmålene dine er nok ganske sentrale i den undervisningen, og alle har det faget. Også kommer programfag i tillegg. På ungdomsskolen er det også et prosjekt hvor elevene skal lage budsjetter og ta opp lån og sånt. I min tid hadde vi ingenting om økonomi.

Vet du hva begrepene betyr?

Effektiv og nominell rente:

- Effektiv rente er det du betaler i renter for et lån eller et kredittkort, inkludert alle gebyrer. Du bør derfor fokusere på effektiv rente heller enn på nominell rente. Nominell rente inkluderer nemlig ikke gebyrer.

Valutapåslag:

- Når du betaler med kort i utlandet, må du regne med et valutapåslag, ofte på 1,75% av totalsummen. Alle norske kredittkort og brukskort har valutapåslag.

Netto og brutto:

- Brutto er totalinntekten til en person eller bedrift, mens netto er det man sitter igjen med etter alle skatter og avgifter.

Betalingsanmerkning:

- En betalingsanmerkning er et varsel om at en person eller en bedrift har en forfalt faktura som ikke er betalt, til tross for at det er satt i gang initiativ for å få inn pengene.

Grunn til bekymring

Ingvild Aagre er nettredaktør hos Lån for deg, en låneagent og nettside om lån, og er engstelig for utviklingen.

Ingvild Aagre er nettredaktør i Lån for deg. Foto: Lånfordeg.no

– Det er bekymringsverdig at såpass mange unge mellom 18-30 år mangler den grunnleggende forståelsen for sentrale økonomibegreper. I denne aldersgruppen har man, eller får snart, tross alt ansvar for egen økonomi. For å ta sunne økonomiske valg er det viktig med en god, grunnleggende forståelse.

Men, hun forteller at hun ikke er overrasket over svarene i denne saken, og mener at vi må gjøre noe med situasjonen. Lån for deg har allerede begynt, og har lansert en økonomioversikt for studenter, som blant annet inneholder en begrepsordbok. Neste steg blir å øke undervisningen på skolen.

– Vi burde få inn mer undervisning om privatøkonomi i skolen, primært sett på videregående skole. I dag er privatøkonomi del av det tverrfaglige temaet Folkehelse og livsmestring, men funnene fra undersøkelsen vår og svarene i denne artikkelen vitner om et behov for økt fokus.

Ingvild har nemlig erfaring med hva som kan skje når man møter verden uten nok kunnskap, og det er ikke særlig hyggelig.

– Vi har eksempler på ungdom helt ned til 18 år som tar kontakt fordi de har opparbeidet seg dyr gjeld de sliter med å tilbakebetale. Vi er ikke i tvil om at mangel på kunnskap om privatøkonomi i mange tilfeller har bidratt til økonomiske feilsteg.

Her får du sett nærmere på undersøkelsen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...