Nordre Aker Budstikke

Ungdommers tanker om hendelsene på Kjelsås

Hva tenker ungdommen om ungdomshendelsene på Kjelsås? Foto: Leserbilde

Den siste tiden har både unge og voksne vært opptatt av de ulike ungdomshendelsene på Grefsen og Kjelsås. Ungdom Nordre Aker Budstikke har snakket med forteller om frykt, men at de vil jobbe for et tryggere nærmiljø. Samtidig peker noen på manglende respekt, fordommer og for sterkt engasjement fra voksne i området.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

NORDRE AKER: Det siste halve året, og med en konsentrasjon fra påske til nå, har det vært flere hendelser på Grefsen og Kjelsås der ungdomsgjenger skal ha oppført seg truende overfor andre ungdommer. Hendelsene skal ha hatt noe ulik karakter, fra verbale trusler, til ran og vold.

Hendelsene har skapt usikkerhet og frykt i lokalmiljøet, og mange foreldre har engasjert seg. I regi av skoler og bydelen har det nå kommet i gang en natteravnordning.

Under bydelsutvalgets møte 6. mai deltok avsnittsleder for forebyggende på Majorstuen politistasjon, Johan Benitez. Han sa blant annet at hendelsene som er beskrevet i media har kommet ut av proporsjoner, og at selv om de er alvorlige, er dette ikke så alvorlig som det politiet ser andre steder i byen.

Hva tenker ungdommene?

Nordre Aker Budstikke har snakket med ungdommer fra bydelen, i aldersgruppen 13 til 17 år. Flere gir utrykk for at de er redde for å bli involvert i en situasjon selv. Samtidig sier flere at de skjønner at mange ungdommer syns det er spennende, spesielt når politiet kommer, og det er blitt en så stor sak, både i ungdomsmiljøet og hos foreldrene.


Ungdommene vi har vært i kontakt med har ikke vært villige til å stille til intervju, heller ikke anonymt. Ved spørsmål om hvorfor de ikke vil, svarer noen av ungdommene at de ikke vil bidra til å gjøre saken større enn den er. Andre svarer at de er redde for å bli oppsøkt av ungdomsgjengen, men at de i tillegg er redde for å få hets i eget nærmiljø, av jevnaldrende, og fra det de beskriver som «den engasjerte foreldregruppen på Kjelsås».

Politiet stoppet ungdommer ved Coop Prix på Kjelsås en helg i april. Foto: Christian Fredrik Borg

Engasjerte foreldre på godt og vondt

Ungdommene legger sterkt vekt på at de er glade for at de har foreldre som bryr seg om dem, og er villige til å gå langt for å passe på dem, men mener likevel at de i denne saken har gått for langt. Her refereres det blant annet til foreldre som går ekstra oppsynsturer i nærområdet, og rapporterer hvor ungdommene befinner seg til andre foreldre i en Facebook-gruppe.

Noen fortalte at de til tider følte seg overvåket, både av egne foreldre og andre voksne i nærområdet. Ungdommer involvert i saken skal ha blitt referert til som «han kraftige», av medlemmer i den samme Facebook-gruppen, noe ungdommene vi har snakket med mener er respektløst. Noen reagerer også på at foreldre utleverer egne barn i gruppen, ved å fortelle om hendelser de har opplevd. Man vet jo ikke om det er blitt spurt om tillatelse, noe ungdommene gjerne vil at foreldrene skal gjøre.

Hvorfor ser vi denne bølgetoppen nå?

På spørsmål om hvorfor de tror man ser denne bølgetoppen nå, svarer ungdommene at det nok kommer av at mange kjeder seg, og mangler noe å drive med, siden fritidstilbud er stengt. Nordre Akers SaLTo-koordinator, Alf Bakkland, har tidligere uttalt til Nordre Aker Budstikke at flere områder i Oslo ser samme bølgetopp. Han mener i likhet med ungdommene at det kommer av koronatiltakene:


– Det er lignende hendelser mange steder i byen nå, politiet melder om større aktivitet på forebyggingsfronten ute blant unge. Det meste er stengt. Det har vært fint vær og ungdom trekker naturlig ut nå når alle vanlige aktiviteter er stengt – de oppsøker annen ungdom.

Trikkefører stopper ungdommer på vei mot Kjelsås

Et par unge peker på at foreldrenes oppførsel går utover troverdigheten deres som gode forbilder for barna sine. Flere mener at det ikke er rart at de unge oppfører seg respektløst når de selv ikke møtes med respekt.

Nordre Aker Budstikke kjenner til at en gjeng på fire ungdommer ble nektet å være med trikken fra Birkelunden oppover mot Kjelsås 21. april. Trikkeføreren lot dem først bli med da en kvinnelig passasjer sa hun kunne passe på dem. Ina Helen Østby, fungerende kommunikasjonssjef i Sporveien, forteller at hun ikke er kjent med denne spesifikke hendelsen.

– Imidlertid er Sporveien kjent med at det har vært enkelte ubehagelige hendelser noen steder i trikkenettet den senere tiden, og har som følge av det, forsterket vekterinnsatsen på strekningen til Kjelsås som et forebyggende tiltak.

På spørsmål om Sporveiens trikkefører har fått beskjed om å ikke ta med ungdommer oppover mot Kjelsås, svarer hun slik:


– Vi etterstreber å tilby de reisende en så god kundeopplevelse som mulig, og alle er velkomne til å reise med trikken. I dette ligger det at vi ikke har noen forutsetninger til å vurdere hvem som får komme om bord eller ikke, og vi skal ikke nekte ombordstigning på slikt grunnlag som her beskrives; alle er velkomne. Ved uønskede hendelser om bord som er til sjenanse for andre reisende eller forstyrrende for trikkeførerens mulighet til å ivareta sikkerheten, kontaktes politiet eller vektere for bistand i situasjonen.

– På generelt grunnlag er det viktig å understreke at det skal være trygt og behagelig å reise med trikken i Oslo, legger Østby til.

Den kvinnelige passasjeren som sa hun kunne passe ungdommene på trikken skal ha kommentert til trikkeføreren at «man ikke kommer noen vei uten respekt for ungdommen». Nordre Aker Ungdomsråd er enige i dette, og mener flere voksne har for lett for å dømme ungdommer basert på fordommer og enkelthendelser:

– Det er nokså vanlig at voksne skjærer alle ungdommer fra et sted over samme kam, og tenker at alle i den gruppen, eller fra det området er like. Dette går igjen flere steder, de tenker at alle ungdommer driver med vold, eller alle ungdommer gjør ditt og alle ungdommer gjør datt. Og dette er veldig dumt, for det er jo virkelig ikke sant.

Onsdag 21. april skal en ungdomsgjeng blitt forsøkt nektet å bli med trikken mot Kjelsås. Foto: Vidar Ruud / NTB

Ungdommene er dårlig representert

Den engasjerte foreldre-gruppen har ifølge innlegg og kommentarer på Facebook, avholdt foreldremøter med bydelene som er involvert i situasjonen, kontaktet forebyggende enhet i politiet, og arrangert natteravn.

Da Nordre Aker Budstikke snakket med Ungdomsrådet, hadde de enda ikke blitt orientert om saken, men de deltok i ettertid i et SaLTo-nettverksmøte torsdag 6. mai. Ungdomsrådet er alltid invitert i dette møtet, og denne gangen var ungdomshendelsene på Kjelsås på dagsordenen. Ungdomsrådet hadde imidlertid allerede gode forslag til hvordan man kan få kontroll på situasjonen, da vi snakket med dem.

– Det kan være lurt å ta det inn på skolene, for der er jo ungdommene samlet. En sosialarbeider eller lærer kan ta en prat med barna og snakke om dette, og si at dersom man går rundt og føler man er redd, kan man ta en prat med helsesykepleier eller en voksen man stoler på. Det er ikke sånn at barna skal holde seg hjemme fordi det er farlig å gå ut. Det er lurt at man tar fokuset litt vekk fra stressa foreldre, og heller setter det på barna, og på hva de føler og tenker. Det er jo ikke et foreldreproblem, det er noe som angår ungdommen. Får man i gang en diskusjon på skolene, kan det jo hende at elevene har en løsning på problemet, som bare er forsvunnet i massen.

– Det er viktig å ikke skape mer redsel og frykt, og heller lage trygghet. Det foreldrene gjør, det at de «hyper» det opp, fører kanskje til mer usikkerhet og redsel blant barna. Det er viktig at foreldrene blir informert om hvordan man håndterer en slik sak. Snakker man om det på en dramatisk måte hjemme, skaper dette bare mer frykt.

– Selvfølgelig er det ikke greit det som skjer på Kjelsås nå, men man kan ikke drive og overvåke også videre. SaLTo-koordinatoren må ha kontakt med foreldrene, og det kan være lurt å legge ut et innlegg om at foreldrene kanskje må roe seg litt ned i Facebook-gruppen.

Foreldrene og ungdommer er enige

Basert på foreldrenes Facebook-innlegg og samtaler med flere ungdommer, ser man at begge generasjonene vil ha et trygt nærmiljø. Ungdomsrådet mener man må snakke sammen heller enn å snakke forbi hverandre.

– Det viktigste er at det sies tydelig fra om at poenget er at vi må gjøre bydelen trygg, og at barna ikke skal være redde.

– Det er viktig at man lytter til ungdommen, og ser ting fra deres perspektiv.

Etter endt intervju med Nordre Aker Ungdomsråd er det blitt delt et referat fra foreldremøtene som ble avholdt på Kjelsåsmyra fotballbane 22. april. I referatet kommer det enda tydeligere frem at ungdommene og foreldrene er på samme bølgelengde. Her kommer det blant annet en oppfordring til bydelens foreldre om å prate med egne barn og unngå å være fordomsfull mot ungdommer som oppholder seg i området. Det er også tatt initiativ til felles natteravn gjennom Trikkehallen.

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...