Nordre Aker Budstikke

9. klassingene på Engebråten har de beste resultatene i Oslo i lesing. Her er noen 9. trinnselever avbildet i forbindelse med at karrierevalg og økonomi sto på timeplanen tidligere i høst. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

Ungdomsskoleelevene i Nordre Aker er helt i teten

Nordre Aker-elever scorer høyest i Oslo på lesing både for 8. og 9. trinn. Men Nordberg og Engebråten har siden i fjor «byttet om» på hvilke trinn som er best.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.11.2019 kl 13:02

OSLO/NORDRE AKER: Høsten 2019 gjennomførte ca. 60.000 elever på 8. trinn nasjonale prøver i lesing, regning og engelsk. I tillegg gjennomførte ca. 60.000 elever på 9. trinn de samme prøvene i lesing og regning. 6. november presenterte Utdanningsdirektoratet resultatene fra prøvene. Dette er hovedtrekkene:

  • Det er i snitt ingen endringer nasjonalt i elevenes prestasjoner på 8. trinn.
  • Flere gutter enn jenter presterer på de høyeste mestringsnivåene i regning, mens i lesing er det flest jenter på de høyeste mestringsnivåene. I engelsk presterer guttene og jentene mer jevnt.
  • Forskjellen mellom jenter og gutter i regning øker sammenlignet med i fjor.
  • Det er kun marginale endringer i prestasjonene i de fleste fylkene og i de største kommunene.
  • Andelen elever som deltar på nasjonale prøver endrer seg lite fra i fjor.

Nasjonale resultater

Formålet med nasjonale prøver er å gi skolen kunnskap om elevenes ferdigheter i lesing, regning og engelsk. Informasjonen fra prøvene skal danne grunnlag for underveisvurdering og kvalitetsutvikling på alle nivåer i skolesystemet.

Det er ingen endring i gjennomsnittlig skalapoeng i lesing, regning og engelsk fra man startet å måle utvikling over tid og frem til 2019. Andelen elever på de to laveste mestringsnivåene (nivå 1 og 2) i lesing har fra 2016 til 2019 gått svakt, men jevnt ned, fra 28 til 25 prosent. Andelen elever på laveste mestringsnivå (nivå 1) i regning gikk litt ned fra 2014 til 2015, men endrer seg ikke ytterligere fra 2015 til 2019. Den lille nedgangen i andelen elever på laveste mestringsnivå fra 2014 til 2015 skyldes trolig at antall oppgaver i regneprøven ble redusert fra 58 til 50, ifølge Utdanningsdirektoratet. I engelsk har andelen elever på de to laveste mestringsnivåene gått ned fra 28 prosent i 2014 til 26 prosent i 2019.

Elevenes resultater er regnet om til poeng på en fast skala, der 50 (skalapoeng) er landssnittet på 8. trinn i alle fag. Elevene plasseres også på et mestringsnivå, der 1 er lavest og 5 er høyest (sjekk elevenes fordeling på mestringsnivå ved din skole lenger ned i saken).


Elevene på 9. trinn gjennomfører samme prøve i regning og lesing som elevene på 8. trinn. Det nasjonale snittet er derfor som forventet høyere på 9. trinn, 54 både for lesing og regning.

Oslo skiller seg ut

I gjennomsnittlige skalapoeng ligger Oslo over landssnittet: På 8. trinn er gjennomsnittet 52 poeng i lesing og regning, og 53 i engelsk. På 9. trinn er snittet hele 56 poeng i både lesing og regning.

Sorteres resultatene etter andelen elever på høyeste mestringsnivå, er det særlig Oslo som skiller seg ut. I Oslo presterer 17 prosent av elevene på høyeste mestringsnivå i lesing, mens andelen elever på høyeste mestringsnivå i de andre fylkene varier mellom 6 og 10 prosent.

Når det gjelder andelen elever på laveste mestringsnivå, er forskjellen mellom Oslo og de andre fylkene ikke like stor. Det samme mønsteret gjelder også for engelsk og regning.

Nordre Aker

Under har vi samlet resultatene i de ulike fagene og trinnene på de lokale ungdomsskolene Engebråten, Morellbakken og Nordberg. Vi har også med resultatene fra Marienlyst skole, som er ungdomsskole for elever fra Ullevål, samt privatskolen Heltberg som holder til på Ullevaal stadion. Alle skolene scorer godt over Oslo-snittet i alle fag både på 8. og 9. trinn.


Matteundervisning er mye mer enn tavle, bok og blyant på Nordberg. Her er fjorårets 9. klassinger med matteundervisning og VR-briller. Årets 8. klassinger scorer høyest i Nordre Aker. Foto: Kristin Tufte Haga (Arkivfoto)

I fjor var det 8. klassingene på Engebråten som hadde høyest gjennomsnittlige skalapoeng i lesing i Oslo, i år er det de samme elevene, som nå går på 9. trinn, som gjør det skarpes i byen, med 62 poeng. Bare Den tysk-norske skolen og Majorstuen kan vise til like høye resultater.

Samtidig har Nordberg tatt over teten for lesing på 8. trinn. Her er de alene om å få 58 skalapoeng i gjennomsnitt.

LES OGSÅ: Det er ikke bare på ungdomsskolen Nordre Aker-elevene er gode på lesing. Berg skoles 5. klassinger gjør det også best i byen!

Nordberg har også bydelens høyeste poeng i regning for 8. trinn (her er Midtstuen (60), Den tysk-norske skolen (59) og Den franske skolen (58) bedre). Marienlyst har de beste lokale resultatene i engelsk for 8. trinn og regning for 9. trinn.


Engelsk 8. trinn:
(Fjorårets resultater i parentes)
Engebråten: 54 (55)
Morellbakken: 54 (53)
Nordberg: 55 (55)
Marienlyst: 56 (56)
Heltberg ungdomsskole Ullevaal: Resultat ikke offentlig (52)

Lesing 8. trinn:
Engebråten: 56 (60)
Morellbakken: 56 (57)
Nordberg: 58 (57)
Marienlyst: 56 (57)
Heltberg ungdomsskole Ullevaal: Resultat ikke offentlig (53)

Regning 8. trinn:
Engebråten: 54 (58)
Morellbakken: 55 (56)
Nordberg: 56 (57)
Marienlyst: 55 (58)
Heltberg ungdomsskole Ullevaal: Resultat ikke offentlig (55)

Lesing 9. trinn:
Engebråten: 62 (61)
Morellbakken: 61 (60)
Nordberg: 60 (62)
Marienlyst: 59 (62)
Heltberg ungdomsskolen Ullevaal: 56 (55)

Regning 9. trinn:
Engebråten: 60 (60)
Morellbakken: 60 (59)
Nordberg: 60 (61)
Marienlyst: 61 (63)
Heltberg ungdomsskolen Ullevaal: 57 (54)

Fordeling på mestringsnivå

Etter de nasjonale prøvene plasseres elevene på et mestringsnivå mellom 1 og 5. Hvert mestringsnivå har egne krav. Mestringsnivå 1 tilsvarer 36 skalapoeng og mindre. Mestringsnivå 2 er 37-44 skalapoeng. Mestringsnivå 3 er 45-54 skalapoeng. Mestringsnivå 4 er 55-62 skalapoeng. Mestringsnivå 5 er fra 63 skalapoeng og oppover.

Under kan du se hvordan elevene plasserer seg på mestringsnivåene ved Engebråten, Morellbakken, Nordberg og Marienlyst:

Engelsk 8. trinn, Nordre Aker.

Lesing 8. trinn, Nordre Aker.

Regning 8. trinn, Nordre Aker.

Lesing 9. trinn, Nordre Aker.

Regning 9. trinn, Nordre Aker.

Du kan se mer av av resultatene på på Utdanningsdirktoratets nettsider.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...