Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Tenk fremover, jenter:

Unngå at arven tilfaller svigermor, og bruk mindre på dyre jakker og vesker

Du skal gjøre det du har lyst til, men det er grunn til å tro at jentene i større grad enn guttene tenker litt for mye med hjertet og for lite med hjernen når de skal velge utdanning og yrke, sier banksjef Britt Øvretvedt ved DNB Ullevål stadion. Foto: CARL MARTIN NORDBY/ARKIVFOTO NORDRE AKER BUDSRTIKKE

Mange voksne jenter har fått seg en økonomisk lærepenge. Dagens unge jenter trenger noen gode råd på veien slik at de ikke går i de samme fellene, mener Britt Øvretvedt banksjef ved DNB Ullevål stadion.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ULLEVÅL: I Norge er andelen jenter som tar høyere utdannelse (32 prosent) klart høyere enn andelen gutter som tar høyere utdannelse (26 prosent). Likevel:

  • Gjennomsnittslønnen for menn (488.000,-) ligger markert høyere enn for kvinner (326.000,-)
  • En langt større andel gutter (64 prosent) enn jenter (36 prosent) blir ledere.

(Kilde: SSBs nøkkeltall for likestilling)

Sløser vekk 40.000 kroner i året

– Du skal gjøre det du har lyst til, men det er grunn til å tro at jentene i større grad enn guttene tenker litt for mye med hjertet og for lite med hjernen når de skal velge utdanning og yrke. Og velger du å være hjemmeværende eller jobbe deltid i noen år, sørg for å få kompensasjon for tapt arbeidsinntekt fra mannen eller samboeren din, siden pensjonsopptjeningen din da stopper opp, sier Britt Øvretvedt, som er banksjef ved DNB Ullevål stadion.

LES OGSÅ: Kjelsåsjentene: – Trenger ikke koste en formue å ha russebuss

Banksjefen erfarer at unge voksne av begge kjønn kan for lite om personlig økonomi og at mange sløser for mye. Da en klasse fra en videregående skole besøkte bankens hovedkontor nylig, testet de sløsekalkulatoren.

– Den viste at hver enkelt av elevene i gjennomsnitt sløser vekk 30.000 til 40.000 kroner i året. Elevene var heller ikke klar over at du må ha minst 15 prosent egenkapital for å kunne få innvilget boliglån. Og ingen sparte til bolig. Dette er urovekkende. Dagens unge er langt mindre flinke til å spare enn forrige generasjon, sier Øvretvedt.

Dagens unge er langt mindre flinke til å spare enn forrige generasjon

Skjemmes bort av lave renter

Rentenivået i Norge har vært lavt i flere år og er nå rekordlavt. Mange familier har derfor fått redusert boligutgiftene sine samtidig som Norge i en rekke år har hatt god lønnsvekst.

– Dette har nok bidratt til at mange familier har lagt seg til et litt høyere forbruk enn tidligere, og dette påvirker nok barna også. Vi merker at det ikke er like viktig for barn og unge å spare som det var tidligere, mange får det de vil ha uansett, sier Øvretvedt.

Vær klar over at halvparten av en eventuell arv kan gå til svigermor hvis han skulle falle fra

4 av 10 får bolighjelp av foreldre

Undersøkelser som Ipsos MMI har foretatt for banken viser også at fire av ti førstegangskjøpere av bolig får økonomisk hjelp av foreldre eller besteforeldre.

– Vi merker at mange av dagens foreldre har anledning til å bidra økonomisk, og det gjør de. De unge bør imidlertid tenke på at dette ikke er problemfritt for foreldrene. De har ofte flere barn som de bør behandle likt, og kanskje skulle de heller ha brukt pengene på en leilighet i Spania. Boligsparing er lurt uansett om du får økonomisk hjelp eller ikke. Det føles godt å stå på egne økonomiske ben, sier banksjefen, som har et viktig råd til par som skal kjøpe bolig.

LES OGSÅ: «Slapp av! Ungen din kan aldri bli FOR mentalt sterk»

– Halve arven kan gå til svigermor

– Og kjøper du bolig sammen med kjæresten, og dere ikke har barn og ikke har skrevet testament, vær klar over at halvparten av en eventuell arv kan gå til svigermor hvis han skulle falle fra. Skriv derfor testament hvis dere ikke er gift, sier Øvretvedt.

Bankens undersøkelser viser imidlertid også at vel 70 prosent av dagens studenter har deltidsjobb.

– Det er bra, for arbeidserfaring er nok noe av det som vil bli mest verdsatt av fremtidige arbeidsgivere i tillegg til utdannelse og gode karakterer. Deltidsarbeid er viktig også for pensjonsopptjeningen. Alt betalt arbeid fra du er 13 år gir pensjonsopptjening.

Krev mer lønn hvis du kan legge frem gode argumenter for at du fortjener det. Jenter er ofte altfor beskjedne i slike sammenhenger

– Bruk minst mulig på dyre jakker og vesker

– Spar så mye du kan i BSU, og bruk så lite som mulig på altfor dyre jakker og vesker. Litt må du du kunne unne dag. Sett derfor av en viss sum i året som du kan bruke på slike ting, men sløs minst mulig. Og når du som ferdig student får fast jobb, krev mer lønn hvis du kan legge frem gode argumenter for at du fortjener det. Jenter er ofte altfor beskjedne i slike sammenhenger. Og hvis du bytter jobb, sammenlign også pensjonsordningene, ikke bare lønnsbetingelsene. Tjenestepensjon kan være mer verdt enn du tror, sier Britt Øvretvedt i DNB.

LES OGSÅ: «Dyrere på trikken? Den må du (lenger) ut på landet med!»

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...