Nordre Aker Budstikke
Annonse: Amfi Ullevaal

Unngå de typiske tabbene - slik gir du hjemmet perfekt belysning!

Det er flere hensyn å ta når du vil kaste glans over rommene i en bolig. Men vet du hvilke funksjoner lyset skal fylle, når du ønsker en estetisk vinner på hjemmebane?

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 15.02.2018 kl 16:42

AMFI ULLEVAAL: Hva bruker du rommet til? Hvor stort er rommet du skal lyssette? Er det vinduer eller andre lyskilder i rommet? Hvilke farger er det i rommet? Hvilken form har rommet? Hva slags lys trenger du?

Vi lar daglig leder ved Christiania Belysning på AMFI Ullevaal, Aina Anine Lanton Torp (36), selv besvare spørsmålene hun stiller, for å bevisstgjøre folk hvordan de får den beste belysningen.

Christiania Belysnings butikk på AMFI Ullevaal.

– Generelt bør man ha lys i minst to ulike høyder: fra taket og fra en vegglampe, bordlampe eller stålampe. Med bare en lyskilde blir lyset fort flatt. En ting mange gjør feil når det gjelder belysning, er at de legger opp til for få lyspunkter. Med flere lyskilder, samt dimmebrytere, er det lettere å skape liv i rommet og variere belysningen etter behovet, sier Aina - og poengterer hvor viktig det er at du er din egen sjef.

– Jeg vil anbefale å la trender være til inspirasjon, men ikke være styrt av disse. Finn din egen stil og smak, noe du selv trives i og med, sier butikksjefen.

Merk deg de ulike lysene

Bla i galleriet øverst på siden for å se noen av lampene fra Christiania Belysning.

Lyseksperten forteller det gjerne skilles mellom tre forskjellige typer belysning;

GRUNNBELYSNING: hovedbelysningen i rommet. Denne kommer gjerne fra taket, bør spre lyset godt, kunne dimmes og ikke være blendende.

ARBEIDSLYS: retningstyrt lys, er til for å fylle en konkret arbeidsoppgave. Her er LED, som generelt er et litt hvitere lys, veldig funksjonelt. Det gir også veldig lite varmeutvikling.


HYGGELYS: er til for å skape stemning. Her brukes ofte litt varmere lyskilder som også bør kunne dimmes. Dette er en type belysning som gjerne er ekstra aktuell på denne tiden av året, når det er mørkt og kaldt ute og vi tilbringer mye tid inne.

Bordlamper, som disse, er en fin måte å skape stemningslys i rommet på, sier Aina.

Fallgruver

Hos Christiania belysning på AMFI Ullevaal finner du klassiske så vel som moderne lamper som dekker de forskjellige funksjonene og behovene. Ved siden av utvalget av det som kanskje er like så viktig som selve lampen(e), lyspærer!

– Det hjelper ikke om lampen i utgangspunktet er fin, hvis den har feil pære. Den må både dekke behovet knyttet til funksjon og type belysning man ønsker og/eller trenger - og den må fremheve lampen på riktig måte, sier Aina,

– Hva er den største feilen folk gjør når de mislykkes i forsøket på å få en god og fin belysning?


– Mange gjør nok en del feilkjøp fordi man ikke har en helhetlig plan. Det er viktig å tenke gjennom behovet før man setter i gang. Også må man ikke nøle med å spørre om hjelp, enten fra oss i butikken, eller fra en lyskonsulent som kommer på hjemmebesøk. Mange blir klar over det egentlige behovet først når de begynner å snakke med oss om det, sier 36-åringen - og legger til en annen klassisk tabbe i forsøket på å få en lekker belysning.

«Make it or break it»!

– For eksempel plasseringen av spotter. Spotter kan gi både grunnbelysning og punktbelysning, men blir de plassert feil vil de fort blende og ikke gi den belysningen man har behov for, selv om det ikke var galt produkt i utgangspunktet, sier Aina som er én av fire ansatte på Christiania belysning Ullevaal.

Aina og Gerd ønsker deg velkommen til Chirstiania Belysning på AMFI Ullevaal.

– Vi oppmuntrer gjerne kundene våre til å ta med plantegning og/eller bilder av rom de trenger å belyse. Dette gir oss en mulighet til å komme med konkrete råd og forslag, legge en liten plan sammen med kunden.

– Belysning er utrolig viktig for både trivsel og interiør og mange synes det er vanskelig å få det til riktig eller sånn som de ønsker. Belysningen kan være «make it or break it»! Vi brenner for å hjelpe med nettopp dette, sier Aina.


Se mer hos Christiania Belysning!

Gå til AMFI Ullevaals nettsider!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...