Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Kampanje mot vold i nære relasjoner:

– Unnskyld. Tårevåte øyne. Det kommer aldri til å skje igjen!

Alle har retten på et liv uten vold, og retten til å ikke være redd, sier psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen. Foto: ILLUSTRASJON/ARKIV

– Det er anger der. Men det er bare et tidspørsmål før det smeller igjen. Et menneske som bruker vold mot andre er et menneske med store problemer i forhold til normal menneskelighet, sitt eget følelsesliv, kontrollbehov og aggresjon, sier psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 28.10.2015 kl 22:49

NORDRE AKER: Hvor lite skal du finne deg i? Det spør politiet om i sin nye kampanje mot vold i nære relasjoner.

Mange lever med vold i flere år før de kontakter politi eller hjelpeapparat. Målsettingen er at flere voldsutsatte skal søke hjelp og komme ut av den voldelige situasjonen.

Alle har rett til å leve et liv fritt for vold, og målet er å gjøre terskelen for å søke bistand lavere, skriver regjeringen.no.

– Vi håper at kampanjen skal motivere flere til å anmelde til politiet, men også til å be andre om hjelp i en vanskelig livssituasjon, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

LES OGSÅ: Nordre Aker Budstikke møtte Anders Anundsen på jobb i Nydalen: – Jeg svømte på dypt vann. Det skal jeg innrømme

Rett til et liv uten vold

Grefsen-psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen. Foto: PRIVAT

Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen fra Nordre Aker arbeider med politiet i noen sammenhenger.

– Politiets kampanje handler jo om hvor lite du egentlig skal finne deg i når det gjelder vold og psykisk plaging i nære relasjoner. Alle har retten på et liv uten vold, og retten til å ikke være redd!

Vold og psykisk plaging skjer overalt.

– I kjæresteforhold, i norske familier med etnisk norsk opprinnelse, i norske familier med annen etnisk bakgrunn. Det skjer også på jobb og alle tenkelige og utenkelige steder. Kanskje får man mot til å bryte ut ved hjelp av noen du kan stole på? spør Skaun Knutsen.

LES OGSÅ: Norges hundeekspert: – Jeg stoler mer på bikkja enn på folk!

Økonomisk mishandling

– En kreativ og slem måte å holde deg nede på er, for uten vold og psykisk plaging, også økonomisk mishandling. Økonomisk mishandling er at du ikke får noen midler til å kunne ha et eget liv eller noen form for handlefrihet. Det at du holdes innendørs er også en form for mishandling, sier psykologen.

Han beskriver mennesker som bruker vold eller psykisk plaging for å holde andre nede, som mennesker som ofte er gode til å gi andre skyldfølelse eller de er gode på å si at nå skal de skjerpe seg.

Kommer til å skje igjen

– Unnskyld. Tårevåte øyne. Det kommer aldri til å skje igjen. Det er anger der. Men det er bare et tidspørsmål før det smeller igjen. Et menneske som bruker vold eller psykisk plaging mot andre er et menneske med store problemer i forhold til normal menneskelighet, sitt eget følelsesliv, kontrollbehov, aggresjon og det å forstå hvordan det denne gjør påvirker andre, ifølge Skaun Knutsen.

Sjalusi

– Et menneske vil aldri kunne bli kvitt sin egen sjalusi ved å slå andre. Noen kaller det kulturforskjeller. Et kulturargumentet som er gammeldags og for lengst utgått på dato!

Det handler om å komme seg videre for begge parter.

– Den som plager andre og slår vet at det er feil. Det er gode muligheter for å få hjelp for mishandleren også, og lære å håndtere eget mørke, oppfordrer Skaun Knutsen.

Kontaktinformasjon (alle telefonnumrene er døgnåpne):

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsen:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...