Eierne om kulturhus-ønsket:
– Urealistisk drøm

Selv om søknaden om bruksendring til leiligheter er trukket, er det lite som tyder på at det blir kulturhus på John Colletts plass. Foto: Karl Andreas Kjelstrup (Arkivfoto)
Eierne av Vestgrensa 2 gir ikke opp håpet om å bygge hybelleiligheter i bygningen. Samtidig vurderer de andre muligheter.
Publisert: 03.04.2019 kl 07:50
Sist oppdatert: 03.04.2019 kl 10:48
ULLEVÅL: – Vi ble forundret over innstillingen fra saksbehandler hos Byantikvaren. Vi hadde forut for dette med oss representanter for Byantikvaren på en forhåndsvisning av prosjektet vårt. Da virket de meget positive til våre skisserte planer for forbygget.
Dette sier Martin Edd Traaseth, som sammen med Pål Gundersen eier Kinobygningen, Vestgrensa 4 og mesteparten av Niels Henriks Abels vei 2.
BAKGRUNN: Har trukket studentbolig-søknaden i kinobygget
Traaseth sier at han skjønner at det er sterke ønsker om å lage et kulturhus for nærområdet.
– Vi har derimot registrert at verken vellet eller bydelen har kommet med en bærekraftig plan for hvordan et kulturhus skal driftes og finansieres. Årlig må det være cirka tre millioner kroner i leieinntekter fra de to øverste etasjene for at investeringen i bygget skal være regningssvarende, sier han, og legger til:
Satt på vent
– Eiendommen Vestgrensa 2 trenger sårt en omfattende rehabilitering som vi hadde håpet å igangsette, men det betyr at det må legges en økonomisk plan for eiendommen. I tillegg må de to øverste etasjene rehabiliteres samt at Oslo kommune må sette av årlige driftsmidler for å drive et kulturhus da det blant annet kreves ansatte.

Illustrasjon av kinobygget. Legg merke til at det er søkt om å åpne med vinduer i leilighetene ut mot balkongen i andre etasje. Foto: Skapa AS/Vestgrensa Eiendom
Han forteller at de har tidligere hatt dialog med representanter som driver kommersielle kulturhus i sentrum.
– Ingen av de ville drive her ut fra begrunnelsen at det er for få mennesker i området. Vi som eiere har ikke kapasitet til å drifte det, sier han og legger til:
– Jeg tror det er en urealistisk drøm, for å være helt ærlig. Det er meget vanskelig å realisere et slikt prosjekt så lenge ingen vil ta regningen for å drifte det.
Planene om å oppgradere eiendommen blir nå satt på vent inntil videre.
Han peker videre på at det er andre lokaler i området som kunne være aktuelle for kulturelle formål.
– Det er jo flere skoler i nærmiljøet som er tomme om kveldene, sier han.
Traaseth forteller at Kinobygningen foreløpig bare blir stående som det er. Det ligger an til at de to øverste etasjene i første omgang blir brukt til lagervirksomhet.
Helsehus
– Vellet har gjennom påvirkning av Byantikvaren og bydelen forsinket det som kunne blitt et fint og nyttig alternativ for studenter som vil bo nær universitetet på Blindern, sier han, og fortsetter:
– Vi har mange andre prosjekter, og legger dette inntil videre på is. Vi kommer til å utrede andre alternativer for benyttelse av etasjene. Et helsehus med private leger, spesialister og et medisinsk laboratorium er et alternativ vi ser på. Vi kommer til å kjempe videre for å få gjennom vår opprinnelige idé om hybelhus for studenter da det er et stort behov for nettopp dette i området. Vi er forundret over at vellet ikke ønsker studentene velkommen i nærområdet. Det er jo studentene som er fremtiden vår, og de trenger gode bomuligheter, sier Traaseth.
Denne saken ble først publisert i Hagebybladet, og gjengis i Nordre Aker Budstikke med tillatelse.
Meld deg på nyhetsbrev
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!