Nordre Aker Budstikke

USBL startet på Kjelsås

På dugnad: Jens Borge på dugnadsarbeid i 1950/1951. – Det ble mye jobb og lite søvn, kan Jens fortelle. Foto: Utlånt

I 1951 sto de første USBL-husene, Ungdommens Selvbyggerlag, ferdige i Lyngåsveien – på Kjelsås. Beboer Jens Borge (89) var selv med på å bygge boligene for 56 år siden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 10.08.2006 kl 12:09

Grefsen: Tidligere trykkeriarbeider Jens Borge og kona Bergljot (88) bor fortsatt i Lyngåsveien 11 B. For 55 år siden var de splitter nye leilighetene klare, og ekteparet flyttet inn med "jentene" - Gerd på 4 år og Unni på 2 år. Det er lenge siden barna flyttet ut, men herr og fru Borge har blitt boende.

– Vi trives godt her ennå vi, og har ikke tenkt til å flytte med det første, forteller Jens. Bergljot er helt enig.

Jens var selv med på å bygge USBL-boligene i Lyngåsveien 11. Gjennom dugnadsinnsats fikk bidragsyterne betalt pr. time. Når et visst antall timer var opparbeidet – var leiligheten betalt ned. Og det var ikke få timer som ble nedlagt som en investering i ny bolig. I tillegg hadde de fleste full jobb ved siden av.

Bergljot og Jens Borge har bodd i USBL-boligen i Lyngåsveien i 55 år, og har ingen planer om å flytte. Foto: Kristin Tufte Haga

Mye jobb - lite søvn

Vi sitter i den koselige stua til det spreke ekteparet på snart 90 år. Diplomer og premier på veggene forteller om et aktivt liv – med blant annet mange års erfaring som turnere på høyt nivå.


Jens har tatt vare på skriverier og annet fra oppstarten til USBL i Lyngåsveien, og plukker frem gamle, gule avisartikler. Mandag 17. juli 1950 kunne Morgenposten fortelle følgende:

"I Lyngåsveien 11 på Kjelsås arbeider brunbarkete menn med bare overkropper så svetten siler. Det er her Ungdommens Selvbyggerlag har satt i gang reisingen av sine 14 leiligheter, bestående av fire 4-mannsboliger og en 2-mannsbolig. ..

- Selv er jeg her mest om dagen. Jeg antar 6 – 8 timer i gjennomsnitt. Jeg har mitt arbeide om natten.

- Når sover De da?

Det blir så som så med søvnen, men hva gjør man ikke når man er husløs og sårt trenger noe å bo i." sa Jens til avisen.


- Jeg arbeidet til rundt fire om morgenen på trykkeriet. I tredje etasjen over trykkeriet var det senger hvor vi kunne slenge oss nedpå etter arbeidet. Da vi på formiddagen ble vekket av vaskehjelpen, var det rett opp til dugnadsjobben på Kjelsås, forteller Jens.

Unge viljer<

Da familien Borge flyttet inn i den nye leiligheten for 55 år siden, ble de også intervjuet.

Under tittelen "Unge viljer viser veien" skrev Morgenposten følgende – lørdag 20. oktober 1951:

"Det er intet mindre enn et eventyr, det tiltaket som Ungdommens Selvbyggerlag har gjennomført ved dugnadsarbeid på ett år... For å ta rotasjonsassistent Jens Borge som eksempel så har denne mannen i løpet av ett år utført 1450 dugnadstimer på byggefeltet utenom sin vanlige arbeidstid!... Dugnadsarbeidet er avregnet etter 3 kr timen. Innskuddene på selvbyggerleilighetene er taksert til 3800 kr…for leilighetene på 80 kvm. Med en prektig, kombinert spisestue og salong, soveværelse og barneværelse og bod betaler man 125 kr pr.. måned."

– Bergljot og jeg satt igjen med 800 kroner i overskudd etter at leiligheten var betalt. Noe av overskuddskuddspengene ble investert i et flott stort gulvteppe, forteller Jens.

Stor bolignød

Morgenposten fra 1951 forteller videre:

"Larvik-parketten i stuegulvet hos Jens Borge skinner som et speil. I stuen er det kamin med ventil inn til soveværelset…Ellers er det elektriske panelovner i alle rom.

- Vi har ennå til gode å bo her den første vinteren.... Men isolasjonen er så grundig at det nok ikke skal være noen fare for at vi ska fryse. …Man kan gjerne si det slik at byggemåten Ungdommens Selvbyggerlag har benyttet er en forsterkning av Selvaagprinsippet." sa Jens den gangen.

Ved siden av full jobb på trykkeriet – pluss overtid – arbeidet Jens gjennom "USBL-året" til sammen langt over 100 timer per uke.


– Men hvordan maktet dere å jobbe så mye utenom det vanlige arbeidet?

– Vi var ganske så mange etter krigen som var ivrige etter å skape noe. Det var stor mangel på boliger, og dette var en mulighet til rett og slett å få seg et eget sted å bo. USBL hadde tomtene og vi hadde arbeidskraften. I tillegg ble selve byggejobben ledet av profesjonelle fagfolk, i regi av boligbyggelaget. At ting fungerte er jo disse husene et godt eksempel på, sier Jens.

Forskjellig bakgrunn

"- Stort sett er jeg bra fornøyd. Arbe går unna – en ser framgangen fra dag til dag. …Vi har f. eks. en del kontorfolk – og de er jo ikke akkurat vant til å grøfte. Men i hovedsaken er det viljen det kommer an på, og den har de alle mann. Så får det ikke hjelpe om det blir støle rygger og vannblemmer i hånden. Vi setter dem sammen med fagfolk, og så lærer vi dem simpelthen opp. De både vil og kan lære."

Kvinnene på kontoret

Men hva med kvinnene? Var de med på dugnadsjobben?

Morgenposten forteller videre:

"- Nei, de graver ikke og de støper heller ikke – men de er likevel med og bygger. Selvbyggerlagets kontorarbeid utføres også på dugnad. Og om kveldene sitter kvinnene på kontoret i Torgata 9 og legger time til time…"

Fint liv i Lyngåsveien

Både Jens og Bergljot synes de har hatt et fint liv så langt i Lyngåsveien. Naturlig nok bor fortsatt ikke alle førstegangsinnflytterne der lenger. Men flere av etterkommerne har etablert seg i USBL-boligene.

– På 50-årsdagen for USBLs første ferdige boliger - i 2001 - fikk vi en stor bukett med røde roser fra USBL. Bergljot og jeg er nok de eneste igjen fra den opprinnelige dugnadsgjengen, som fortsatt bor her. Vi trives og har det godt i Lyngåsveien. Her bor folk i alle aldre. Dette er et rolig boområde med mange hyggelige mennesker, forteller Jens og Bergljot.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...