Nordre Aker Budstikke

Nesten en drukningsulykke i sommer:

– Utrolig at det ikke er en livbøye på denne badeplassen

Brekkedammen har vært veldig godt besøkt i sommer. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

I sommer holdt det på å gå veldig galt, da Oskar (4) forsvant med elva mot dammen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.08.2018 kl 12:47

BREKKEDAMMEN: I sommer opplevde familien marerittet, mormor tok med seg barnebarna en tur ned til Brekkedammen:

– Vi satt her på fjellet, et sekund ubevoktet øyeblikk, så så jeg plutselig Oskar (4) ute i elva. Jeg rakk ikke tenke så mye. Jeg kastet meg ut i elva etter han, forteller Gerd Steine (78), som også hadde med seg Oskars storesøster Maria (8) ned til Akerselva - her kan du lese hele saken.

Det ble en veldig dramatisk og alvorlig situasjon ved og i elva, heldigvis kom blant annt Hans Christian til unnsetning, og fikk Oskar på land - les også oppfølgingssaken her, med intervju blant annet av redningsmannen.

Mormor Gerd Steine fortalte til lokalavisa at hun nok kommer til å ta med barnebarna til elva på nytt, men det var en forferdelig opplevelse å se at at Oskar seilte avgårde med strømmen i elva, i sommer. På andre siden av elva henger en livbøye. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA/ARKIV

– Utrolig

Kjelsåsbeboer Frode Hellum var i kontakt med lokalavisa i etterkant av hendelsen, og lurer på hvorfor det ikke er noen livbøye på den populære badeplassen.


– Jeg synes det er utrolig at det ikke er en livbøye eller flere på denne badeplassen. Skulle vel egentlig bare mangle? Det er en livbøye på andre siden av dammen, men det hjelper jo ikke hvis den som skal kaste ut livbøyen er på sydsiden av dammen.

Sier Hellum, som også var i kontakt med Tryg, som har plassert ut tusenvis av livbøyer rundt omkring i Norge.

Brekkedammen på Kjelsås. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Tryg ville gjerne gi Hellum en livbøye direkte, så han kunne sette opp denne ved dammen. Men det er Bymiljøetaten som forvalter Brekkedammen og badeplassen.

Sjekker

– Det blir sjekket i morgen tidlig, om det er livbøyer på Brekkedammen. Skulle det ikke være noen der vil vi få hengt ut umiddelbart, sier Rune Halvorsen, kontrollingeniør i Bymiljøetaten i Oslo kommune, til lokalavisa onsdag.


LES OGSÅ: Rask reaksjon av kommunen torsdag morgen - nå er det livbøye på begge sider.

Dette er en livbøye, og som etterlyses ved Brekkedammen, på sydsiden. Foto: TRYG

Trygs badevettregler

1. Bruk redningsvest, i båt, på brygge og nær vann
2. Lær å svømme
3. Før du går uti, forsikre deg om at du kan komme opp igjen
4. Bad helst sammen med andre
5. Stup bare der det er dypt
6. Svøm langs land
7. Svøm ikke under brygge eller foran stupebrett
8. Dytt ikke andre ut i vannet og dukk aldri noen under vann
9. Hold deg på land hvis du føler deg kald eller uvel
10. Rop på hjelp bare hvis du er i fare - aldri ellers!

Første livbøye utplassert i 1952.

2018: Over 40 000 livbøyer langs kyst og vann i hele Norge.

Livbøyen er et norsk produkt, produsert i Ålesund

Medvirkning fra vekstbedrifter i produksjonen av bøyen: Livbøyen gir arbeid til mennesker med behov for varig tilrettelagt arbeidsplass som setter på reflekser og maler på de sorte Tryg-bokstavene.

Hver livbøye har en fadder som er ansvarlig for tilsyn og vedlikehold:

Livbøyefaddere: kommuner, havnevesen, båtforeninger, bedrifter, borettslag/velforeninger, skoler, privatpersoner

Tryg er opptatt av å utbre kunnskap om bruk av livbøyen. Livbøyen brukes på kurs i regi av både Redningsselskapet og Norges Livredningsselskap.

Livbøyen er en viktig beredskapsgjenstand som skal henge tilgjengelig for allmennheten. Livbøyer tildeles derfor primært til offentlige steder.

Dessverre skjer det en del tyveri og hærverk på livbøyene. Det kan være
fatalt om livbøyen ikke er klar til bruk når ulykken er ute, det er derfor viktig at alle har respekt for livbøyene og gjerne tar seg tid til å henge livbøyene på plass igjen om de finner den slengt på bakken med knuter på tauet.

Livbøyen har har blitt en del av det mange i Norge forbinder med en kai, et fergeleie, en strand; «alle» kjenner livbøyen.

Livbøyene bidrar hvert år til å redde liv.

Kilde: Tryg

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...