Nordre Aker Budstikke

Utvidelsen av denne skolen er utsatt, og ny Nordre Aker-skole er tatt ut av planperioden

Engebråten skole skal utvides til en U8-skole (i dag U5, men med drift som U7), men det vil stå ferdgi først i 2026. I mellomtiden opprettholdes paviljongene. Skolen skal også ta i mot elever fra Berg frem til Voldsløkka skole er ferdig, og det reguleres inn en fremtidig barneskole her, som tomtereserve. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Skolebehovsplanen 2023-2031 er sendt ut på høring. Ferdigstillelse av Engebråten skole er utsatt ett år, og ny Frysja skole er tatt ut av planperioden.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.05.2021 kl 12:10

NORDRE AKER: Skolebehovsplanen – planen for utvidelser, rehabiliteringer og bygging av nye skoler i Oslo – ble onsdag sendt på høring. Planen som rulleres annet hvert år skulle ha blitt sendt ut i fjor, men ble utsatt på grunn av koronapandemien. Fordi pandemien har påvirket kommunens økonomi, er enkelte prosjekter utsatt etter skjøvet på, opplyser Utdanningsetaten. De understreker likevel at alle elever i Oslo er sikret skoleplass framover.

I planen, som gjelder fra 2022 til 2031 foreslås en ny ungdomsskole på Ensjø og det legges til rette for økt kapasitet flere steder i byen. Etaten ønsker å regulere inn en ungdomsskole med seks klasserekker på Smedstad skoles tomt og en barneskole på Engebråten skoles tomt, for å sikre fremtidig kapasitet. Det jobbes for å sikre tomter til flere nye skoler og det utredes for økt kapasitet flere steder i Oslo, både for grunnskolen og den videregående skolen, skriver Utdanningsetaten.

Selv om skolebehovsplanen ble utsatt i fjor, ble et par av prosjektene som opprinnelig skulle inn i planen, lagt fram i forbindelse med budsjett for 2021. Dette gjelder ny ungdomsskole på Økern, og rehabilitering og utvidelse av Midtstuen skole.

Nordre Aker

For område 7, som er Nordre Aker, kan vi lese at utvidelsen av Engebråten ungdomsskole nå er planlagt ferdigstilt i 2026. Prosjektet er avhengig av detaljregulering, står det videre. Inntil utvidelsen er ferdig, sikres det plass til elevene ved å beholde dagens midlertidige paviljonger ved skolen.


Den skal etter planen utvides med én klasserekke til U8. Ferdigstillelse først i 2026, er ett år senere enn siste skolebehovsplanen rullerte. Det skal imidlertid rustes opp paviljong ved Engebråten skole slik at skolen har kapasitet til å ta imot elever fra Berg som starter på 8. trinn til skolestart 2021 og 2022, i påvente av at ny ungdomsskole på Voldsløkka står ferdig i 2023. Berg-elevene som starter på Engebråten skal fullføre hele skoleløpet sitt der.

I forbindelse med detaljregulering for Engebråten skole foreslår Utdanningsetaten i tillegg, som nevnt over, å regulere inn en barneskole på tomten, som en «framtidig tomtereserve».

I 2017 kjøpte Oslo kommune Frysjaveien 31 til skoleformål. Det lå inne i rekkefølgebestemmelsene for de store utbyggingene i den nye Frysjabyen at kommunen måtte sikre seg en skoletomt før utbyggingen av boliger kunne starte. Opprinnelig var skolen for 840 elever, med flerbrukshall, planlagt ferdig i 2021, men dette ble raskt foreslått utsatt. Begrunnelse var at behovet ikke var så stort så raskt som først antatt. I forslaget til skolebehovsplan som nå er lagt frem går det frem at skolen ikke lenger prioriteres i inneværende planperiode, som går til 2031.

Oslo kommunen kjøpte Frysjaveien 31 (Møller-tomta) i 2017, og ny skole ble foreslått ferdigstilt til skolestart 2021. Det har imidlertid vist seg dyrt å kjøpe ut leietaker tidligere, samtidig mener kommunen at behovet for skoleplasser er lavere enn først anslått. Prosjektet forskyves derfor i utgangspunktet til etter 2031. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

I Nordre Aker er det også tidligere vedtatt at en ny byomfattende 8-13-skole for 270 elever, med flerbrukshall, skal stå ferdig i 2030. Den er enn så lenge planlagt lokalisert til tomta der Sogn videregående skole lå.

Skolekapasitet i Nordre Aker:

Voldsløkka

I tillegg til planene i Nordre Aker, vil også den vedtatte, nye ungdomsskolen på Voldsløkka (i bydel Sagene) med kapasitet for 720 elever, påvirke skolekapasiteten i bydelen.

Den skal dimensjoneres med åtte klasserekker og etableres med flerbrukshall, kulturfunksjoner og mottaksgrupper. Skolen er planlagt ferdigstilt til skolestart 2023, og vil ta imot elever fra Berg, Bjølsen og deler av Tåsen skoler.

Egen høring vedrørende skoletilhørighet vil gjennomføres høsten før Voldsløkka skole åpner. Fram til den nye skolen åpner, vil elevene fra Berg skole som nevnt over sogne til Engebråten skole. Elever fra Fernanda Nissen og Lilleborg skoler, som starter på 8. trinn høsten 2023, vil også sogne til Voldsløkka skole. Året etter åpner Bentsebrua skole og vil ta imot elever fra Fernanda Nissen og Lilleborg skoler som starter på 8. trinn fra og med skolestart 2024.

Omfattende prosesser

Utdanningsetaten skriver at dessverre er mange av de pågående skoleprosjektene i Oslo forsinket av ulike årsaker. Mange skoleprosjekter er en del av store områdeutviklinger som det tar lang tid å legge planer for:

 • Flere av prosjektene enn før krever regulering og reguleringsprosessene tar lenger tid enn forutsett
 • Behovet for nye skoleplasser kommer hovedsakelig i tett by og utbyggingsområder, og det er færre tilgjengelige tomter og tomtene er mindre
 • Sentralt i Oslo er det store krav til utnyttelsen av tomtene slik at skoleprosjektene ofte blir en del av større prosjekter hvor det bygges for flere formål samtidig
 • Mange prosjekter skal møte andre behov, for eksempel idrett, kultur eller barnehage, dette krever mye tidkrevende samordning i kommunen

– Alle barn i Oslo vil få skoleplass. Det vil bli nødvendig med midlertidige løsninger, noen elever må kanskje gå på en annen skole enn nærskolen og noen skoler vil måtte vente lenger på rehabilitering enn ønskelig. Utdanningsetaten har forståelse for at dette vil skape usikkerhet og bli krevende for barn, foresatte og skolenes ansatte. Det jobbes intenst med å sørge for nok elevplasser og at skolebyggene er i god nok stand i årene framover, sier avdelingsdirektør for avdeling for skoleanlegg, Bjørg Novang i en pressemelding.

Et av de store prosjektene som er forsinket er den nye videregående skolen i Myntgata. Det er et stort behov for videregående-plasser i Oslo, og derfor etableres skolen midlertidig under navnet Vika videregående skole, allerede fra skolestart høsten 2021.

Alle forslagene, og hele Skolebehovsplanen som nå er på høring, kan leses her (ekstern lenke).

Høringen pågår fa 19. mai til 1. september. I denne perioden er det mulig for publikum å sende inn høringsinnspill og Utdanningsetaten oppfordre til at alle gir sin mening.


Hva er skolebehovsplanen?

Skolebehovsplanen er en samlet framstilling av alle planlagte og foreslåtte byggeprosjekter i Osloskolen, både utvidelser og rehabiliteringer. Den legges ut på høring annethvert år, men i fjor ble den utsatt på grunn av koronapandemien. Pandemien har også påvirket kommunens økonomi. Planen som legges fram nå, har i tillegg til forsinkelsene foreslått at noen prosjekter utsettes for å redusere investeringsvolumet for skoleanlegg i kommende periode.

Fakta om Osloskolen og skolebehovsplanen:

 • 181 skoler
 • Ca. 95.000 elever og lærlinger
 • Ca. 17.000 ansatte
 • 2-3 milliarder kroner i årlig investering til skoleanlegg
 • Et nytt prosjekt foreslås i årets plan
 • Det foreslås etablering av 720 nye elevplasser i Skolebehovsplan 2022-2031
 • Det er 33 grunnskoleprosjekter og åtte videregående skoleprosjekter i planen
 • Det er vedtatt etablering av 8700 elevplasser i grunnskole. 1600 av disse forventes etablert etter planperioden
 • For den videregående skole er det vedtatt etablering opp mot 3000 elevplasser, men en del av prosjektene er under planlegging og endelig antall er derfor ikke avklart

Kilde: Utdanningsetaten, Oslo kommune

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...