Nordre Aker Budstikke

– De fleste vil merke svært lite til eiendomsskatten

ULTIMATUM: Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen, og partiets BU-lederkandidat, forsvarer valgløftet om eiendomsskatt. Johansen sier det er uaktuelt for ham å være byrådsleder uten Aps eiendomsskattmodell. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

– Høyre driver skremselspropaganda om eiendomsskatten, sier Raymond Johansen (Ap), som lover 3000 nye barnehageplasser og 500 flere ansatte i eldreomsorgen i Oslo.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.09.2015 kl 00:42

NORDRE AKER: – Vanlige folk taper aller mest på eiendomsskatten til Arbeiderpartiet. Det er ikke alle som har masse til overs for å betale eiendomsskatt til Raymond Johansen, sa bystyrerepresentant og nestleder i Nordre Aker Høyre, Kristoffer Gustavsen, til Nordre Aker Budstikke i august.

Høyre, og bystyrerepresentant Kristoffer Gustavsen, mener det er knyttet mye usikkerhet til Aps eiendomsskatt. Foto: GRY LUNDE (ARKIVFOTO)

Han viste til at halvparten av boligeierne i Nordre Aker blir ilagt eiendomsskatt med modellen Arbeiderpartiet går til valg på, mot om lag en femtedel av Oslo som helhet. I snitt vil de som rammes av eiendomsskatt i Nordre Aker måtte ut med 6900 kroner i året.

I følge Gustavsen vil studenter, enslige og de som har kjøpt bolig for lenge siden tape på eiendomsskatten. Den vil skape usikkerhet for familieøkonomi og feriebudsjetter.

Les hele saken om eiendomsskatt med Kristoffer Gustavsen (H) her.

– Eiendomsskatt er et solidaritetsløft

– Eiendomsskatt er ingen sykdom, fnyser Arbeiderpartiets byrådslederkandidat, og kaller kritikken fra Høyre for «det reneste vås».

– Høyre driver skremselspropaganda. Eiendomsskatten er et solidaritetsløft. Oslo trenger sårt et løft i eldreomsorgen og flere barnehageplasser. Vår løsning for å finansiere dette er gjennom eiendomsskatten. Høyre vil gjøre det samme ved å effektivisere, sier Johansen, og fortsetter:

– Realiteten er at Oslo vil få 15.000 flere eldre i alderen 80 til 89 år i årene fremover. Det stiller oss foran gigantiske utfordringer. Det vi ber om er at de som har sterkest rygg bidrar litt mer til fellesskapet.

Lover barnehager og eldresatsing

Johansen lover at inntektene fra eiendomsskatten, som vil utgjøre i overkant av 300 millioner kroner det første året, og nær tre milliarder i løpet av valgperioden, øremerkes disse områdene.


– Jeg lover at vi skal opprette 3000 nye barnehageplasser, og få 500 nye årsverk inn i eldreomsorgen, sier han.

De fleste vil merke lite

Raymond Johansen sier han med egen skattemodell selv vil måtte betale 177 kroner i måneden i eiendomsskatt for huset sitt på Lindeberg.

– Mener du at det er snakk om så små beløp at ingen vil ha problemer med å betale det?

– Det er helt sikkert noen som vil oppleve det vanskelig å betale. Og det har jeg veldig respekt for. Men skal vi være ærlige med oss selv, så er dette noe de aller fleste vil merke svært lite av. Det er forstemmende at dette er det eneste Høyre snakker om, etter 18 år ved makten i Oslo, og ikke hvordan de vil utvikle denne byen videre, sier Johansen.

Gustavsen peker på at mange har høye lån på boligen sin, og at de dermed vil betale skatt på verdier som i realiteten tilhører banken.


– Det argumentet holder ikke mål i det hele tatt, sier Johansen, som mener det ikke er uvanlig i Norge å skattlegge belånte verdier.

LES OGSÅ: 375 boliger eler ny skole på Voldsløkka?

– Moderat modell

– Her er det snakk om at noen skal betale litt. Vår modell er moderat. I Høyre-styrte Bergen er for eksempel bunnfradraget på eiendomsskatten én million. I vår modell er den fire millioner, som gjør at langt færre vil måtte betale, sier Johansen, og peker på at svært mange norske kommuner har eiendomsskatt.

– Mange betaler eiendomsskatt uten å blunke for landstedet i Kragerø eller hytta i Trysil. Og vi innfører det ikke for moroskyld, men for å løse samfunnsutfordringer. Hele vårt samfunn er bygd opp rundt at noen betaler litt ekstra for fellesskapet, sier han.

Hvis ikke SV ønsker Arbeiderpartiets modell, så får de heller stemme på Stian Berger Røssland (H) som byrådsleder

Johansens ultimatum

Høyre mener det er helt uvisst hvem som må betale eiendomsskatt og hvor mye de må betale, med Arbeiderpartiet i byråd, fordi samarbeidspartneren SV ønsker en langt strengere beskatning.

– Hvis vi ikke får innført Arbeiderpartiets modell for eiendomsskatt, så kommer ikke jeg til å være byrådsleder i Oslo. Det er et ultimatum, som det er viktig for meg å fortelle til velgerne, og som jeg setter min politiske prestisje i. Hvis ikke SV ønsker Arbeiderpartiets modell, så får de heller stemme på Stian Berger Røssland (H) som byrådsleder, sier Johansen.

– Er det ikke farlig å avlyse politikken til en mulig samarbeidspartner allerede før valget?

– Nå er det sånn at Arbeiderpartiet har rundt 30 prosent oppslutning, og SV har fire. Vi forhandler ikke bort vår viktigste lovnad til velgerne. Rødt er dessuten stort sett enige med oss om eiendomsskatten sier Johansen.

Nordre Aker og eiendomsskatten

– Hvordan vil Nordre Akers innbyggere få igjen for eiendomsskatten de må betale?

– De vil få det i kraft av styrking av eldreomsorgen og full barnehagedekning.

– Men Nordre Aker har tilnærmet full barnehagedekning?

– Det kommer an på hvordan du definerer det. For barn født mellom 1. januar og 31. august er det full dekning. Men de som føder etter 1. september faller utenfor hovedopptaket. 1300 barn har søkt plass og ikke fått det. Vi er også ambisiøse og ønsker å få ut kunnskap om barnehagene til familier med innvandrerbakgrunn som i dag ikke benytter seg av det, sier Johansen.

LES OGSÅ: Aps ordførerkandidat garanterer gjenåpning av Bråtenalleen barnehage

Nordre Aker Arbeiderpartis BU-lederkandidat, Bente M. Larsen, peker på et konkret tilfelle hvor partiet vil opprette flere barnehageplasser i Nordre Aker, som det sittende byrådet har sagt nei til.

– Vinner Arbeiderpartiet valget vil prosjekteringen av ny kommunal barnehage i Bråtenalleen starte, og familier på Lillo/Grefsen vil få et tilbud om en barnehage i sitt nærområde. Det er en klar etterspørsel etter en barnehage i dette området etter at den forrige barnehagen brant ned i 2011, sier Larsen.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...