Nordre Aker Budstikke

Halvparten av alle boliger i Nordre Aker får eiendomsskatt

MOT EIENDOMSSKATT: Bystyrerepresentant Kristoffer Gustavsen (H) er skeptisk til at halvparten av alle Nordre Aker-boliger blir skattalgt hvis Arbeiderpartiet får det som de vil. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det kan bli utfallet med Arbeiderpartiets forslag til eiendomsskatt. – Er det ikke dyrt nok å bo i Oslo? spør bystyrerepresentant for Høyre, Kristoffer Gustavsen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.09.2015 kl 13:36

NORDRE AKER: Oslo er den eneste av de større byene i Norge som så langt ikke skattlegger bolig.

Arbeiderpartiet foreslår eiendomsskatt for boliger med en antatt markedsverdi over fem millioner kroner. Dette omfatter 57.000 osloboliger, én av fem boliger totalt, skriver Dagens Næringsliv. I Nordre Aker, og de øvrige bydelene vest i Oslo, er regnestykket imidlertid et annet.

LES OGSÅ: Hett boligmarked i Nordre Aker: Trenger ikke annonere en gang

Halvparten må betale

Kristoffer Gustavsen er nestleder i Nordre Aker Høyre, og kandidat til bystyret. Foto: GRY LUNDE (ARKIVFOTO)

– Vanlige folk taper aller mest på eiendomsskatten til Arbeiderpartiet. Det er ikke alle som har masse til overs for å betale eiendomsskatt til Raymond Johansen. Én av fem vil få eiendomsskatt med Arbeiderpartiets løsning, men i Nordre Aker må 50 prosent betale, sier Kristoffer Gustavsen, bystyrerepresentant og nestleder i Nordre Aker Høyre.


LES OGSÅ: Bare Kristoffer (24) representerer Nordre Aker i bystyret

Nordre Aker har 17.199 boliger. Halvparten av disse, som må betale eiendomsskatt etter Arbeiderpartiets forslag, vil i snitt måtte ut med 6900 kroner i året, viser beregninger foretatt av Dagens Næringsliv.

Høye boligpriser i Nordre Aker gjør at mange flere må betale eiendomsskatt her enn øst i Oslo. Bare i bydelene Vestre Aker (60 prosent) og Ullern (53 prosent) vil flere få skatt på boligene sine enn i Nordre Aker. Til sammenlikning vil bare tre prosent av boligene i Bydel Sagene bli ilagt eiendomsskatt. Eiendomsskatten vil tilføre kommunen 330 millioner kroner ekstra i året.

Raymond Johansen er Arbeiderpartiets byrådslederkandidat. Foto: ANITA BAKK HENRIKSEN (ARKIVFOTO)

– Men tror du ikke de som har boliger til 6-10 millioner har råd til å betale 500-1000 kroner mer i måneden i eiendomsskatt?


– Jeg er sikker på at mange klarer noen tusen ekstra i året, men noen tusen i året er for mange ganske mye. Det er snakk om folks trygge hjem, og for en familie kan dette bety at ferie-budsjettet krymper, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: Boligprisene øker mer i Nordre Aker enn i Holmenkollen

– Ap fører velgerne bak lyset

Både SV og Rødt ønsker en mer omfattende modell enn Arbeiderpartiet. For mens Ap vil skattlegge bolig med to promille av antatt verdi i 2016, og øke dette til tre promille fra 2017, går SV inn for dobbelt så høye satser.

– Johansen fører velgerne bak lyset, og er arrogant nok til å si at eiendomsskatten utgjør det samme som SATS-medlemskapet hans. Sannheten er at vi ikke aner hvor mye vanlige folk skal betale. Når Johansen skal samarbeide med Rødt og et SV som kjemper mot sperregrensen kommer de garantert til å kreve enda mer, sier Gustavsen, som oppfordrer partiene på venstresiden til å bli enige om eiendomsskatten før valget.

LES OGSÅ: Dette er en historisk Høyre-delegasjon


Til Osloby sier Johansen at «Ap er størst», og at «kjøttvekten rår».

– Her er det avgjørende hvem som er størst. Vi har tro på å få gjennom vår politikk. Å legge skatten på vårt nivå vil være viktig for oss, sier byrådslederkandidaten.

– Et typisk «Raymond Johansen-svar». Men alle vet at rundt forhandlingsbordet, så kan det skje veldig mye. Vi aner fortsatt ikke hvor mye vi skal betale, og vet ikke hvilke boliger som blir skatteobjektene til Raymond Johansen. Det eneste vi vet er at Nordre Aker rammes hardt, sier Gustavsen.

Skattelgger bankens penger

– Arbeiderpartiet tror at alle utfordringer kan løses med høyere skatt. Men for familier som allerede har problemer med å få endene til å møtes, er ikke mer skatt løsningen. Vanlige folk trenger mer makt over sin egen økonomi, sier Gustavsen.

Og siden de aller fleste har boliglån, vil eiendomsskatten ramme helt feil, mener han.


– Lånet er jo banken sine penger som du betaler tilbake. Og da er det en skatt som privatpersoner må betale på bankens penger. Studentene taper, enslige taper, og de som har en bolig de kjøpte for lenge siden taper på Arbeiderpartiets eiendomsskatt.

I en spørreundersøkelse utført av Respons Analyse for Aftenposten i sommer, sier 33 prosent av innbyggerne i Oslo at de er positive, og 38 prosent negative til å betale eiendomsskatt.

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Påmeldingsfrist er 6. september.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...