Høyre:
Gratis skolefritidsordning må være inntektsbasert
Til høsten blir det gratis skolefritidsordning også for 1. klassingene i Nordre Aker: – Vi risikerer at det blir med det ene året for mange når de går videre i 2., 3. og 4. klasse fordi foreldrene rett og slett ikke har råd, mener Saida Begum fra Høyre.
Publisert: 04.02.2019 kl 15:35
Sist oppdatert: 06.03.2019 kl 18:17
BERG: Mandag i forrige uke var oppvekstbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) på besøk hos Aktivitetsskolen (AKS) på Berg skole, der det er nesten 100 prosent oppslutning om skolefritidsordningen.
«Er det mulig å høre med politikerne om de legger opp til gratis AKS også i Nordre Aker? Stadig flere bydeler i Oslo har dette nå, mens det i vår bydel koster noe over 3000 kroner i måneden. Betaler gladelig for tilbudet selv, men vet også at det i vår bydel er barn hvor foreldre synes denne utgiften kan bli noe krevende. Med en såpass stor deltakelse som på Berg, er det heller ikke bare-bare å holde barn utenom.» skrev en far og leser på mail til Nordre Aker Budstikke, i etterkant av saken.
I saken sa også byråden at det i bydeler som har høy deltagelse fra før, kan være ekstra vanskelig å være blant de barna som er utestengt på grunn av foreldrenes økonomi.
- Derfor er det så viktig at byrådet nå utvider ordningen til alle 1. klassinger i hele byen, inkludert i Nordre Aker, sa Thorkildsen, som pekte på at Høyre har foreslått en ordning som hun mener vil frata tusenvis av unger gratis AKS, og som vil sende en regning på 22.000 kroner per barn til småbarnsfamiliene.
- Det er mye penger for mange. Valgkampen vil derfor både handle om å beholde det vi allerede har oppnådd, og om å utvide til flere trinn i bydeler som Nordre Aker.
HER KAN DU LESE HELE SAKEN FRA FORRIGE UKE
Under 550.000 i årsinntekt
Nå svarer Høyre på byrådens uttalelser:
– Jeg vil gi honnør til alle som har gitt av seg selv og stått på for at AKS-tilbudet på Berg har blitt til det det er i dag. Dessverre ser vet vi at AKS-tilbudet varier for mye fra bydel til bydel og mellom de ulike skolene. Mange steder bør kvaliteten bli bedre. Derfor foreslo vi å sette av 20 millioner kroner ekstra i budsjettet for inneværende år for å gi AKS-tilbudet et løft, men vi fikk dessverre ikke flertall for det, sier Saida Begum, fraksjonsleder for Høyre i Kultur- og utdanningskomiteen.
Hun forteller at hun er enig med leseren som selv gladelig betaler det AKS koster, men er bekymret for alle småbarnsforeldre i bydelen som sliter med stram økonomi.
– Det forteller meg at Oslofolk er rause, og bryr seg om de som ikke har det så greit. I Nordre Aker bor mange som har god økonomi. Tall vi har fått fra byrådet viser at nesten 80 prosent av barna på småtrinnet i bydelen, altså 1.-4. trinn, bor i en husholdning med over 1 million kroner i inntekt. Mange betydelig mer, og det er flott. Samtidig er det over 200 skolebarn på småtrinnet i Nordre Aker hjemmehørende i en husholdning med samlet årsinntekt under 550.000 kroner i året. Over 320 barn bor i husholdninger med under 750.000 å rutte med. Da sier det seg selv at det kan bli svært krevende for foreldrene å betale både for AKS og alt annet barn som vokser ut av sko og klær i rekordfart trenger, sier Begum videre.
– Ukritisk
– Dessverre har vi et byråd som ikke prioriterer de med stram økonomi. Jeg mener de starter i feil ende når de ukritisk sponser gratis AKS til alle med barn som starter i 1. klasse til høsten - uavhengig av om foreldrene tjener 200.000 i året eller to millioner. Fordi byrådets tilbud kun gjelder det første skoleåret i Nordre Aker, risikerer vi at det blir med det ene året for mange når de går videre i 2., 3. og 4. klasse fordi foreldrene rett og slett ikke har råd.
Begum og Høyre mener dette er urettferdig og usosialt.
– Derfor foreslo vi for 2019 at alle barn på 1.-4.trinn fra husholdninger med under 550.000 skulle få gratis AKS og de med mellom 550-750 skulle få sterkt reduserte satser. Hvilken modell vi ender opp med i fremtiden har vi ikke bestemt - men at det vil være viktig for Høyre å sikre et godt AKS-tilbud i Oslo og at ingen barn må gå alene hjem når alle vennene blir igjen på skolen fordi foreldrene har dårlig økonomi. Jeg er helt enig i at det kanskje kan være ekstra vondt å ikke ha råd til å sende barna på AKS når man bor i en del av byen hvor "alle andre" gjør det.
– Inntektsgradert
Begum fortsetter:
– Vi mener at det beste er å starte med en inntektsgradert ordning som kommer de som trenger det mest til nytte. Blant de med krevende økonomi i Nordre Aker finner vi noen som er direkte fattige - men det kan også være aleneforsørgere hvor den som barna bor hos kanskje jobber i et typisk omsorgsyrke eller i butikk. For dem er gjennomsnittsinntekten ifølge SSB under 550 tusen i året - så for dem vil vår modell være til stor hjelp.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!