Nordre Aker Budstikke

«Skal oljenasjonen Norge dure videre? Det gir ingen mening»

Stortingskandidatene Marit Kristine Vea og Ola Elvestuen på Sognsvann. Her sammen med lokalpolitiker i Nordre Aker, May-Brith Døssland. Foto: Marit Vea, Venstre

MENINGER: Vil du ha mer miljøpolitikk må du stemme på et miljøparti.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.08.2021 kl 10:23

Mandag kom enda en FN-rapport, som bekrefter det vi egentlig vet: Klimaendringene er her og nå, og tidsvinduet for å forhindre de mest dramatiske konsekvensene er i ferd med å bli veldig, veldig lite.

Verden er på full fart mot 2-3 graders oppvarming. Med en slik oppvarming vil menneskeheten stå overfor dramatisk mat- og vannknapphet, betydelig havnivåstigning, enda hyppigere og større hetebølger, skogbranner, flommer og tropiske stormer, med påfølgende økonomiske tap og nye flyktningestrømmer. Forskerne legger ikke noe imellom, dette kommer til å skje – i våre barns ungdomstid. Med mindre vi endrer kurs.

Budskapet er ikke nytt. Hovedkonklusjonene i dagens rapport er de samme som da den første FN-rapporten om klima ble lagt frem – i 1988 - for 33 år siden. Likevel har utslippene steget i en rasende fart.

I år er det valg, og noe av det vi Venstre mest er klimaapatien vi fremdeles ser hos de store partiene. Hvor er Erna og Jonas? Hvor er kriseledelsen når FN roper «kode rød»?

«Denne rapporten må bli dødsstøtet for kull og fossil energi, før de ødelegger planeten,» uttalte FNs generalsekretær António Guterres, etter å ha mottatt klimarapporten. Hva svarer Arbeiderpartiet og Høyre? «Fortsatt vekst på sokkelen», skriver Høyre i sitt partiprogram. «Stabilt aktivitetsnivå», sier Arbeiderpartiet. Oljenasjonen Norge skal med andre ord dure videre. Det gir ingen mening når vi vet at det allerede er funnet mer olje enn det som kan forbrennes dersom vi skal klare å stanse temperaturøkningen på 1,5 grader. Dessuten vil det ikke være noe marked for den norske oljen dersom verden lykkes i klimaarbeidet. Fortsatt oljeleting er dermed uklok politikk, både for økonomien og for klimaet. Nå må heller de store pengene og de kloke hodene settes inn i fremtidens grønne næringer.


Vi er stolte av alt Venstre har fått til i klimapolitikken de årene vi har hatt makt. Klima og miljø har vært vår viktigste sak, og derfor er Norge nå på rett vei i nesten alle sektorer. Vi har kuttet utslipp fem år på rad, og utslippene har gått ned med 10 prosent siden 2010. Med Venstre ved rattet er biltrafikken i ferd med å bli helelektrisk. Norge har siden 2015 gått fra 0 til 70 ferger med batteripakker installert. Vi har mangedoblet støtten til kollektivtrafikk i byene. Vi har satt i gang en vindkraftsatsing til havs som skal gjøre Norge til en ledende havvindnasjon, og vi har sørget for at naturperlene Lofoten, Vesterålen og Senja forblir oljefrie. I vår la vi frem planen for å kutte 55 prosent av våre utslipp de neste ni årene. For selv om klimanyhetene er alvorlige, så vet vi at det er mulig å snu trenden.

Årets valg må bli et klimavalg. Vi håper alle som kjenner på engstelse og mismot etter å ha lest de siste klimaoverskriftene bruker stemmen sin til å si at NÅ må det skje. NÅ må vi gjøre det som skal til, og omstille hele økonomien, inkludert olje- og gassektoren. For selv om Erna og Jonas ikke vil lytte til klimakunnskapen, så må de lytte til velgerne. Venstre har vist at vi leverer på våre klimaløfter. Hvis vi blir større kan vi gjennomføre enda mer, enda raskere. Ingen kan ikke omgjøre fortidens feil, men vi kan gjøre det rette fra nå av. Godt valg!

Nyhetsbrev:

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...