Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

Teodors ferd til Mount Everest:

– Vanvittig vakker utsikt!

Fantastisk utsikt: Teodor fra Ullevål i Himalaya. Foto: PRIVAT

Høydesyke og tynn luft til tross; Teodor Glomnes Johansen og Jostein Hult har satt kursen mot 6000 meters høyde, på vei mot Mount Everest.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 09.04.2015 kl 17:01

ULLEVÅL/HIMALAYA: – Vi har holdt et jevnt høyt tempo, forteller Teodor Glomnes Johansen.

Ullevål-gutten skal denne våren bestige Mount Everest, og Nordre Aker Budstikke følger ekspedisjonen hver uke!

Høydesyke

– Vi merker høyden på kroppen, sier Teodor. Søndag passerte de 4000 meters høyde, og det merket særlig Jostein.

– Jostein ble høydesyk ved 4000 meter, med tung hodepine og kvalme. Vi hadde et ganske vondt døgn, og var bekymret for turen videre. Men heldigvis, dagen etterpå våknet han og var i fin form igjen, forteller Teodor til Nordre Aker Budstikke, på telefon fra Himalaya.

– Vi har begge kjent på høyden. Oksygennivået er lavt, og det merkes.

Sakte fart

I løpet av de kommende dagene står toppen Pokalde, på 5800 meter, for tur.

– Med bare halvparten av oksygennivået i lufta, sammenliknet med Oslo, må vi gå ekstremt sakte, og holde én til to kilometer i timen for å unngå høydesyke, sier Teodor.

Bestigningen av topper før de setter kurs mot selveste Everest, er for å akklimatisere kroppen. Etter Pokalde skal de bestige Island Peak, på 6189 meter. Dette er den høyeste toppen de skal opp på før Mount Everest.

– Island Peak har en egg på toppen, der vi virkelig får testet utstyret før Mount Everest.

Fantastik stjernehimmel

– Det er deilig å være på tur. Om kvelden er det vanvittig stjerneklart. Vi kikker opp på Karlsvogna, som her er opp ned i forhold til sånn vi ser den i Norge. Utsikten mot Mount Everest er veldig vakker!

LES OGSÅ: Teodor har landet på verdens skumleste flyplass!

Her kan du følge Teodors bevegelser i Himalaya på kart!

Daglig blogg

Her er Teodors egen blogging, dag for dag. Den kan du følge på ekspedisjonens Facebook-side:

3. april: Namche Bazar 3400 m (Hviledag)
«Rolig dag i Namche. Vi dro på en liten "hike" opp til et utsiktspunkt på ca. 3750 m. På toppen ble vi møtt av Ama dablam, og langt i det fjerne - MT. EVEREST! Det er en ubeskrivelig følelse å se fjellet igjen. Det er så useriøst høyt!

Jeg prøver å ikke bli for gira. Det er fremdeles mange dager til vi skal være i Mt. Everest Basecamp. Her gjelder det å holde fokus og ikke bli sliten eller syk før den tid.»

4. april: «Turen gikk fra Namche Bazaar til Debuche (3820moh). Det var med en vond smak i munnen at jeg gikk oppover en drittbakke på ca. 400m. Det var nemlig her diaréen tok meg i fjor. En bakke på 400 m. 5 ganger på do.

I år gikk det heldigvis bedre, og vi har kommet oss et steg nærmere Everest!»

5. april: Dingboche (4410 m.o.h.)
«Første gang over 4000 m, nærmere bestemt 4410m.

Nå har vi altså passert 4400m. De neste 38-55 dagene vil vi forhåpentligvis ikke befinne oss lavere enn dette igjen. Vi skal bli værende her i to dager fremover, hvor vi i morgen går en tur opp til en topp på ca. 5000m, før det blir hviledag dagen etter.

Usikker på hva denne toppen heter, men dersom du vil få en herlig utsikt over Ama Dablam (av mange sagt å være verdens vakreste fjell) så er dette fjelltoppen å stå på.

Jeg er også godt fornøyd med Jostein og meg selv. Vi er flinke til å være nøye på å drikke vann i høyden. Dette er noen av vann-reglene vi følger:

- Drikke mellom 5-6 liter vann per døgn
- Ca 2 dl vann hver gang vi stopper gåingen
- 2 dl vann etter hver gang vi har vært på do
- Ca 2 dl vann hver gang vi våkner om natten
- Passer på å ha varmt vann når vi legger oss. Da er ikke drikken kald når vi våkner om natten.»

6. april: «På tross av store mengder vann og snegletempo i går ble det en tung kveld for Jostein med tung hodepine og kvalme. Vi fryktet det verste og det så ut til at det ventet et par hviledager til sengs, men mer feil er det vanskelig å ta. Kl. 7 i dag morges var formen på topp igjen og matlysten tilbake. Vi la ut på aklimatiseringstur som fullt lag og hadde en herlig dag. Jostein tok det litt ekstra rolig og nøyde seg med 4700 m, mens resten kjørte på helt opp til 5000.

Hele Himalaya åpenbarte seg og fjellfølelsen har virkelig kommet for å bli. Alle er spente på de kommende dagene hvor vi virkelig skal opp i høyden til Pokalde og Island peak på respektive 5800 og 6189 m.o.h. Så lenge helsa er god blir dette helt fantastisk!»

7. april: «Vi befinner oss fortsatt i Dingboche, og i dag har vi brukt morgenen til klatretrening på 4365 moh. Formen er god!

I morgen begynner freden mot Chukhung (4730moh). Chukhung vil være vårt knutepunkt når vi i løpet av de neste 10 dagene skal bestige Pokalde (5806 m.o.h.) og turens høyeste mål før Everest, Island Peak (6189 m.o.h.)!»

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...