Nordre Aker Budstikke

Var dette hovedstadens første personalbarnehage?

Barnehagen feirer 75-årsjubileum. Takket være fru Schjelderup, som ga mødrene mulighet til å jobbe.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2017 kl 13:14

TÅSEN: Nydalen Barnehage i Maridalsveien 292 må definitivt være en av Oslos mest idylliske barnehager. Med et stort og hvitt flere århundre gammelt hus, omkranset av en herlig, frodig hage med blant annet spennende gamle trær å klatre i.

– Nygård - i middelalderen kirkegods under Nonneseter Kloster, kjøpt av Christian Ancher 1752. Hovedbygningen oppført 1801, Nydalen Compagnie eier 1873, Kristiania kommmune 1905, utparsellert fra 1910.

Står det på plakett på husveggen.

Men det er nye hus på tomta også - til og med grillhytte har de der.

Buss har de også, i hagen i Nydalen Barnehage. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Tøyse og tulle

Amanda, Tuva og Hege har mye på hjertet. Blant annet at Amanda er bjørn i barnehagen, det betyr en av de eldste, og klar for skolestart til høsten.

Tuva derimot, var lei av å være ekorn.

– Jeg var ekorn kjempelenge, men nå er jeg gaupe! forteller hun stolt.

Akkurat som Hege.


HØR BARNA ØVER SEG TIL Å SYNGE PÅ JUBILEUMSFESTEN:

Jentene forteller i sola at det er veldig fint å være barn akkurat her.

– Her kan vi tøyse, tulle og leke masse i denne kjempefine store hagen!

Det er Oslo kommune som eier eiendommen, og som blir leid av den foreldredrevet Nydalen Barnehage, med plass til 32 barn.


Maleri av Laila Roll Schjelderup. Malt av Agnes Hiorth i 1965.

Lang historie

Men lokalavisa er ikke på besøk bare for å se på det fine huset og den fine hagen, men for å snakke om jubileumet og historien.

For det er ikke hvilken som helst barnehage heller. Men muligens en av Oslos aller første barnehager.

Historiene starter for 75 år siden. Gunnar Schjelderup var en stor industrileder i Norge på 1900-tallet. Han ble etter hvert leder av Christiania Spigerverk.

– Han var en pioner når det gjaldt å trekke de ansatte med i beslutningene, og han var politisk aktør da nye grenseoppganger mellom stat, arbeiderbevegelse, bedrift og samfunn ble trukket opp i årene mellom 1935 og 1950, fra historien.

Laila Roll Schjelderup

Men, dette handler vel så mye om kona til Gunnar, nemlig Laila Roll Schjelderup. Som det derimot ikke er så lett å finne mye informasjon om. Men hun var etter sigende en driftig kvinne, og åpnet personalbarnehage for de ansatte på Spigerverket.

Heldigvis har vi Historelaget Kjelsås-Grefsen-Nydalen til å utdype nærmere.

– Laila Roll (1897-1972) ble som nevnt gift med Gunnar Schjelderup, som var direktør og den største eieren av Christiania Spigerverk. Laila Roll Schjelderup var sosialt interessert og preget miljøet på Spigerverket. Blant annet ved å stå bak barnehagevirksomhet og støtteordninger for vanskeligstilte familier, forteller Finn Geiran i historielaget.

– Ved krigsutbruddet i 1940 sørget hun også for å evakuere barn og mødre til spikerverksarbeiderne til Spigervekets nybygde feriested Sjeggelia ved Lysern, der hun også hadde sørget for mat og sanitetsutstyr på forhånd, kan Geiran videre fortelle.

Flyttet

Barnehagen ble først startet i en villa i Nydalsveien 3. Her var den helt til eiendommen ble overtatt og rundkjøringen ved Badebakken skulle lages.

Barnehagen het en lang stund Nydalsveien barnehage, men da den ble flyttet til Maridalsveien 292 - gamle Nygård med hus tilbake til 1600 - 1700 tallet, ble navnet byttet til Nydalen barnehage, i 2001.

Det er nydelig vær og glade barn i full vigør i hagen til gamle Nygård, denne torsdagen.

Leder i Nydalen Barnehage, Inger Øyen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Forskjell på vondt og farlig

– Det er heldigvis ikke noe vanskelig å fylle opp barnehagen. Ved siste opptak var det 53 søkere til seks plasser. Men alle i nærmiljøet er hjertelig velkomne til å søke. Vi har også stabile og voksne ansatte, og mer 50 prosent dekningsgrad på pedagogisk personale, forteller leder Inger Øyen, som selv har vært i barnehagen i snart 18 år.

Og her får barna selvfølgelig lov til å klatre i de fine trærne i hagen.

– Det er viktig å lære barna forskjell på hva som gjør vondt og hva som er farlig. Barn som får leke med utfordringer, får bedre motorikk, leker mer konsentrert, føler seg utfordret og blir bedre til å ta riktige beslutninger senere i livet, legger hun til.

Stor fest

Men nå skal det snart bli fest.

– 20. juni, fra klokken 17.00 - 20.00 inviterer vi til jubileumsfest - 75 år. Vi ønsker å be alle store og små som har vært knyttet til barnehagen gjennom mange år, barn og foreldre.

– Vi skal også ha hoppslott i hagen her. For eksempel kommer også en 9. klassing, som tidligere har gått i barnehagen her, med bandet sitt og underholder. Har vi glemt å inviter noen, ta kontakt. Vi spretter kakene rundt klokken 18.00 frister hun.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...