Nordre Aker Budstikke

Varsler alternativt Tåsen senter-forslag

Fotomontasjen av nybyggene (til venstre i bildet) viser hvordan forslagsstiller mener planforslaget deres vil se ut i omgivelsene. Søndre Tåsen gård, hvor det foreligger et annet utbyggingsforslag, ses midt i bildet. Foto: Neptune Properties / Tåsen Utvikling (Illustrasjon)

Plan- og bygningsetaten er likevel ikke fornøyd med forslaget til nytt Tåsen senter. Blant annet forutsettes det mer trafikksikre overganger i Tåsenkrysset, og sykkelvei i Nordbergveien.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.11.2018 kl 08:36

TÅSEN: Tåsen Utvikling/Neptune Properties skal bygge nytt Tåsen senter, med handelsområdet og nye boliger både på sentersiden, og på feltet øst for t-banelinja langs Tåsenveien.

Planene har vært oppe i årevis, og blitt justert flere ganger. Et endelig, revidert planforslag ble lagt frem av utbygger i oktober. Det innebæerer blant annet bebyggelse i høyder fra 3 til 4 etasjer mot småhusbebyggelsen i øst, og fra cirka 5-6 til 8 etasjer mot den eksisterende høyblokka på Tåsen senter. Det foreslås ca. 120 leiligheter på sentersiden, og 30-50 på den andre siden av T-banen (der seniorsenteret ligger i dag).

Her kan du lese Nordre Aker Budstikkes omtale av forslaget.

Plan og bygg ikke fornøyde

I forrige uke kom meldingen om at Plan- og bygningsetaten (PBE) mener forslaget ikke følger de føringene som er gitt tidligere i prosessen. Etaten melder derfor at de muligens vil fremme et alternativt planforslag.

I et brev (ekstern lenke til dokument) til Arcasa Arkitekter og Tåsen Utvikling går det frem hva PBE ønsker endret.


PBE ønsker at Tåsenveien og turdraget i nordøst tas med i planavgrensningen. Dagens regulering av Tåsenveien tillater bare kjøreadkomst til 10 boenheter, ifølge PBE. Tåsenveien må derfor omreguleres til kjørevei med fortau, og PBE krever også en utvidet trafikkanalysefor å avklare hvor stor del av Tåsenveien som krever omregulering og hvordan overgang mot turdrag i nord og Blåsbortveien skal opparbeides.

Slik presenteres byggene øst for t-banen. Området som her ses til venstre, er del av planområdet rundt Søndre Tåsen gård, som Solon Eiendom har søkt om å omregulere til blokkbebyggelse. Foto: Arcasa Arkitekter (illustrasjon)/Tåsen Utvikling AS/ Plan- og bygningsetaten

For å sikre sammenhengen for turveien som går langs Tåsenveien til Blåsbortveien, ønsker PBE at det ryddes i reguleringsbestemmelsene for denne. «Dagens situasjon for gående og syklende langs turveien og i krysset Tåsenveien/Blåsbortveien er uoversiktlig langs denne strekningen,» skriver PBE.

«Etter samråd med EBY og BYM mener derfor kommunen at det er en fordel å få regulert inn turveiforbindelsen over friområdet som gangvei og at den opparbeides, men at opparbeidelse av turveiforbindelsen ikke vil kreve større inngrep,» skriver etaten videre.

LES OGSÅ: Tåsenaksjonen arrangerer informasjonsmøte søndag 25. november

Trafikksikkerhet og sykkelvei

PBE mener også at det økte antallet boliger, og flere familier med barn, vil kreve en utbedring av kryssingsforholdene av veien ved Tåsenkrysset – Kaj Munks vei/Nordbergveien – mellom Tåsen senter og Tåsen skole. Dette er en del av rekkefølgebestemmelsene for prosjeket.

«Ved endringer i krysset vil dette kreve omfattende analyser og undersøkelser. Kommunen ser derfor at opparbeidelse av Tåsenkrysset bør være sikret opparbeidet før det gis igangsettelsestillatelse til felt A,» skriver PBE. (Felt A er Tåsen senter-siden av prosjektet).

I rekkefølgebstemmelsen ligger det også at sykkelvei i Nordbergveien må være opparbeidet.

«Forslaget vil øke trafikk og mengden myke trafikanter i området. Kommunen ser det som viktig at planforslaget er med på å sikre trygge og gode forbindelser til og fra sentere også i Nordbergveien. Planforslaget ligger inntil Nordbergveien og er påvirket og vil påvirke trafikk og bruk av sykkelvei i Nordbergveien,» skriver PBE.


Hovedinngangen til senteret vil ha et ganske annerledes uttrykk enn i dag. Foto: Arcasa Arkitekter (illustrasjon)/Tåsen Utvikling AS/ Plan- og bygningsetaten

For lite lys

PBE mener også at forslagsstillers planforslag ikke oppnår kravet til «solbelyste uteoppholdsarealer i Felt A». De mener også at torget ikke fyller Kommunedelplan for torg og møteplassers krav til «solbelyste arealer ved høst- og vårjevndøgn». Det vises også til at et uteareal som er illustrert som uteservering vil virke for «privatiserende», og dermed ikke kan fylle kvalitetskravet om solfylte arealer i kommunedelplanen.

For høyt

PBE mener at forslagets høyder og utnyttelse bør reduseres for å oppnå gode solforhold i Felt A og tilpasses områdets karakter i Felt B (øst for t-banelinja. Her bør byggehøydene tilpasses småhusområdet, ifølge PBE). Tåsen er i Kommuneplanen fra 2015 et prioritert stasjonsnært området hvor det kan tillates høyere utnyttelse. I tidligere reguleringer for stasjonsnære områder, som ble regulert i perioden 2002-2005, er utnyttelsen satt til maks 150 prosent BRA, ifølge PBE, som skriver:

«Planforslaget som er innsendt til offentlig ettersyn har en utnyttelse på ca 175%. Høyder og utnyttelse er derfor større enn hva det legges opp til i mange andre prioriterte stasjonsnære områder.»

Bebyggelsen sett ovenfra. Småhusene som er markert i hvitt øverst i bildet, på oversiden av Tåsenveien, er området rundt Søndre Tåsen gård, der en annen utbygger har kjøpt flere tomter og ønsker å omregulere fra småhus til blokker. Foto: Arcasa Arkitekter (illustrasjon)/Tåsen Utvikling AS/ Plan- og bygningsetaten


Videre skriver de:

«Vi vurderer at den foreslåtte plasseringen av ny bebyggelse, og utnyttelsen som er skissert virker som dominerende i krysset Tåsenveien/Nordbergveien og på Tåsenveien med friområdet forbi planområdet. PBE mener derfor at det er viktig å videreføre opplevelsen av friområdet som et sammenhengende grøntdrag i planforslaget og at forslaget viderefører områdets struktur og høyder og vil redusere høydene i vårt forslag til i større grad å samsvare med områdets karakter.»

Bebyggelsen sett fra Nordbergveien. Langs Tåsenveien, øst for t-banen, er det foreslått bygget helt opp til Blåsbortveien. I dag står Tåsen seniorsenter omtrent midt på området. Foto: Arcasa Arkitekter (illustrasjon)/Tåsen Utvikling AS/ Plan- og bygningsetaten

PBE påpeker også at seniorsenteret ikke er sikret i bestemmelsene, og at det ikke er kvalitetskrav til omsorgsboligenes innhold, størrelse og fellesarealer.

Vil komme tilbake med informasjon

Plan- og bygningsetaten har invitert forslagsstiller til et møte mandag 19. november for å redegjøre for sitt alternativ. I en e-post til Nordre Aker Budstikke skriver Geir Inge Juriks, eiendoms- og akkvisisjonsdirektør i Neptune Properties, at de vil vente med å uttale seg til møtet er avholdt.

At PBE varsler at de vil fremme et alternativt forslag ser de foreløpig på som en rutinemessig uttalelse, skriver han.

Lokale protester

Det foreligger nå tre større utbyggingsforslag på Tåsen. Ved siden av Tåsen senter, har Stolt Eiendom foreslått å bygge boligblokk i Nordbergveien 10, ved Tåsenkrysset, og Solon Eiendom ønsker å bygge ut området rundt Søndre Tåsen gård. Det siste har særlig vakt oppsikt lokalt, og har møtt protester også fra lokalpolitikerne.

Da saken var oppe i bydelsutvalget nylig, kalt leder for Berg Nordberg Sogn Tåsen vel, Henning Iversen, at de foreslåtte utbyggingene vil gjøre Tåsen «mørk, tett og farlig».

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Nordre Aker Budstikke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...