Nordre Aker Budstikke

Ragnhild (78) og Finn (80):

– Veldig overrasket over at ikke flere gjør dette!

Ragnhild og Finn Lund i Kjelsåsveien er svært fornøyde med installeringen av solcellepaneler på taket. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Ekteparet kutter strømregningen med flere tusen kroner i året, etter at de i fjor installerte solcellepaneler på taket.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2020 kl 08:07

KJELSÅS: Ekteparet Ragnhild N. (78) og Finn Bjørnar Lund (80) har bodd i Kjelsåsveien i mange år. I fjor bestemte de seg for å investere i solcellepaneler på taket - mot vest. Det ble en totalkostand på 108.000 kroner for rundt 30 kvadrat fordelt på 19 solcellepaneler. Med støtte fra Enova havnet sluttsummen for ekteparet likevel på «bare» 89.000 kroner. Det mener de to er en svært god investering.

Kuttet strømutgiftene med én tredel

– Panelene har en forventet levetid på 30 år. Vi er veldig overrasket over at ikke flere gjør dette - det er ikke mange tak med solcellepanel vi ser rundt omkring på Grefsen og Kjelsås når vi er ute på tur. Tenk alle de potensielle solcelle-boligene i åsen her oppe - vestvendte med store tak. For vår del har dette gitt resultater over all forventning, forteller paret over en kaffe i den hyggelige stua i Kjelsåsveien.

– Fra april til nå har vi betalt 0 kroner i strøm! Bare på ett år regner vi med å ha spart 8000 kroner i strømutgifter, det er rundt 1/3-del av totale strømutgifter på ett år for oss. Det synes vi er veldig bra, særlig også med tanke på at det ikke har vært en optimal sommer for oppsparing av strøm via solcellene, legger Finn til. Han scroller opp på iphonen og viser frem hvordan han kan følge med på watt og historikken daglig og gjennom de siste månedene.

Finn viser frem «strømskapet» til solcellepanelene, på utsiden av husveggen. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Selv om det ikke har vært en optimal sommer med tanke på naturlig strøm fra sola, så sitter de igjen med 500 i pluss per oktober, overskuddsstrøm selger de, til blant annet selskapet Tibber.


– Så klart vi får strømutlegg i vinterhalvåret - huset har mest el-varme. Noen hundrelapper har også gått med til nettleie for den strømmen vi har brukt når panelene ikke har fått lys nok, legger han til.

Spesielt opptatt av klimasaken

Ragnhild og Finn er godt voksne, men også spesielt opptatt av å ta vare på miljø og klima, sistnevnte er også styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon.

– Installering av solcellepaneler er så klart et bidrag til fellesskapet og klimasaken. Men vi mener også at installering av solcellepaneler er med på å gi boligen en verdiøkning.

Ragnhild og Finn er opptatt av klimasaken, sistnevnte også styremedlem i Besteforeldrenes klimaaksjon, forteller at også hagen er tilrettelagt for blant annet humler og bier. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Finn legger til at hvis noen i nabolaget vil vite mer om solcellepanel og eventuell installering, så kan de bare sende han en e-post.

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...