Nordre Aker Budstikke

– Verdens kuleste sommerjobb!

Programmerer: F.v. Harald Vinje og Eirik Skærseth sykler hver dag sammen fra Voldsløkka ned til Youngstorget for i videreutvikle sitt online- dataspill. Foto: MINA HAUGLI

– Det er gøy å føle seg litt som en gud, en som kan bestemme alt av lover og regler!, sier Eirik Skjærseth (22) og Harald Vinje (21), som nå lager sitt eget dataspill.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 05.07.2017 kl 08:36

NORDRE AKER: I kontorlokaler til IT-konsulentbedriften Blank skal de to gutta sitte seks uker i sommerferien og programmere sitt eget gratis online- dataspill.

Idéen om det nye spillet fikk de allerede i fjor sommer, men sommerstipendet hos Blank fikk de vite om ved juletider.

– Dagen vi fikk vite at vi fikk stipendet var det julebord med klassen. Da ringte jeg Eirik og sa vi måtte på polet, for i kveld skulle det feires! forteller Harald Vinje.

– Vi gikk fra å jobbe med spillet uten betaling, til å få kontorlokale, profesjonell hjelp, gratis lunsj OG betaling! Det kunne ikke bli noe bedre, dette er verdens kuleste sommerjobb! legger Eirik Skjærseth til.

Idéen

De to guttene studerer datateknologi ved NTNU i Trondheim og er på sitt andre og tredje år. Begge er aktive i linjeforeningen, og det var på Linjeforenings-kontoret det hele startet.


– På kontoret satt vi ofte i pauser og spilte et spill som heter Supersmash, som er et spill hvor opptil åtte kan sloss mot hverandre på en liten bane. Også spillet League of Legends. Vår idé blander elementer fra disse to - slossing på en større bane, sett ovenfra, forklarer guttene.

Sol: Her er spillet guttene sitter og videreutvikler i sommerferien. Grafikken er ikke ferdig utviklet. Foto: MINA HAUGLI

Dermed oppstod idéen til spillet Sol, eller Smash of Legends, som var det opprinnelige navnet. Gutta har droppet det lange navnet, og nå er det kun Sol som gjelder.

Ferdig versjon i sommer

I ferien skal de jobbe dedikert med Sol, og de håper å få ut en ferdig førsteversjon som folk kan laste ned å spille i løpet av sommeren.

– Vi håper å få første versjonen på en ekstern server, slik at man kan koble seg på spillet hvor som helst. Når det er mulig, vil vi spre budskapet i blant annet sosiale medier, forteller de videre.


For guttene er det langt fra å tjene penger på spillet som er hovedmotivasjonen.

– Hovedsakelig gjør vi dette for læringens skyld. Det å få prøve seg på et omfattende prosjekt, som er utfordrende, og sette seg inn i mye ny teknologi, det er det som motiverer oss. Det er kun en ekstra bonus om folk synes spillet er morsomt, sier Harald og Eirik.

Spillutviklere: F.v. Eirik Skjærseth (22) og Harald Vinje (21). Foto: MINA HAUGLI

De fortsetter.

– Det er gøy å føle seg litt som en gud, en som kan bestemme alt av lover og regler i spillet! Vi har ikke brukt noen ferdige spillmotorer, men bygd opp hele spillet fra bunnen av.

Kan alltids forbedres

Den 7. august er gutta ferdige med sommerjobben hos Blank. Da har de et avslutningsmøte hvor de presenterer alt de har jobbet med og resultatene. Men de er langt fra ferdige med spillet av den grunn.

– Vi har ikke et sluttidspunkt for Sol. Vi vil videreutvikle og jobbe med spillet så lenge vi synes det er gøy. Man kan alltid forbedre spillet, og vi håper vi kan holde på med det hele neste år, avslutter guttene.

De har også hvert sitt tips til andre som ønsker å begynne med programmering av spill:

– Er du mellom 10-15 år og interessert i spillutvikling, så se på et program som heter Scratch på nettside med samme navn, anbefaler Harald.


– Søk etter gamemaker på Google, og gå inn på programmet med samme navn. Det funket bra for meg, forteller Eirik.

LES OGSÅ:

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...