Nordre Aker Budstikke

Vet du hvor Arild er?

Arild Stavrum, forfatter, blant annet av fotballkrimmen Golden Boys, og fotballtrener. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Disen? Grefsen? Årvoll? Nordre Åsen? Forfatter og fotballtrener Arild Stavrum lurer også på hvor han er.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.03.2016 kl 13:07

NORDRE ÅSEN/DISEN/LOFTHUS: «De var barndomsvenner og hadde vokst opp sammen i Lofthusveien. Stort sett hver gang de møttes i voksen alder kranglet de om veien lå på Grefsen eller på Årvoll»

– He, he, ja jeg husker godt jeg overhørte den diskusjonen, den måtte med i boka. Det var sterke meninger om hvor er hvor, gliser Arild Stavrum, fotballtrener og forfatter av Golden Boys, der vi møtes inne på Svetter'n like før vinterferien.

LES OGSÅ: Til min gamle far: Jeg er imponert!

Fra boka til Arild Stavrum, Golden Boys. Foto: PRIVAT

Mer krim?

Boka kom ut for noen år siden, og har gått unna i flere opplag. En fotballkrim, om en skruppelløs fotballagent, rykter om milliardbeløp som ikke lar seg spore, fotball-talenter som dumpes, og et skittent spill som stadig blir farligere.


Det blåser godt på toppene i Norges Fotballforbund om dagen også. Kanskje kommer en ny fotballkrim?

LES OGSÅ: Her heter det Fisut!

Men altså tilbake til lokalmiljøet, og hvor er hvor. Stavrum er selv fra Kristiansund, og det er lokaldebatter der også. Ikke minst i forhold til nabo Molde. Men nå bor Arild på Ryen. Eller kanskje ikke.

– Artig at folk er så opptatt av hvor grensene går innad i lokalmiljøet. Nå bor jeg ved Ryen, og der også er det ulike meninger om hvor vi egentlig bor. Solfjellhøgda? Kværneråsen? Ekeberg eller hva?

– Forskjellig bakgrunn

Det var ikke forfatterskapet, men fotballen som først fikk Arild til Nordre Åsen og Disenområdet. Den tidligere fotballspilleren, ble selv trener for A-laget til Skeid i 2007 til 2010.


– Det var en fin tid, og det kom opp mange veldig bra spillere. Blant annet Mos, Castrati, André Hansen, og Dawda Leigh, mimrer Stavrum.

Han fortsetter.

– Masse historie å snappe opp i idrettsmiljøene, i fotballgarderoben kommer det opp mye. Idretten samler jo folk fra alle lag og med forskjellig bakgrunn, så mye variert!

Det er stille og rolig i den hyggelige kafeen i Svetter'n-bygget, på Disen. Altså vi tror vi er på Disen ihvertfall. Så langt. Den staselige bygningen er også velhuset til Grefsen og Disen vel, fra mange år tilbake - les historien om Svetter'n her.

Vi er ikke på Disen

Vi har god tid, kaffen smaker godt og skravla går.


Så tikker en melding inn fra vellets - altså Grefsen-Disen Vel - Gudveig Henryette Aaby inn på telefonen.

«Bare så dere vet det - altså Svetter'n ligger ikke på Disen.»

Men på Nordre Åsen. For Gudveig, som også er medlem i historielaget, forholder seg til det veldig mange andre gjør også: Historisk forankring. Hvilke tomter som er skilt ut fra hvilke gamle gårder. Og Svetter'n ligger på en av tomtene til gamle Nordre Åsen gård.

Gårds- og bruksnummer

Fra historielagets egen omtale av saken i lagets På jakt og på vakt.

– Disen har gårdsnummer 86, Åsen 79, Kjelsås 72, Vestre Grefsen 73, Østre Grefsen 75, Storo 76, Lillo 77, Brekke 59, og Nydalen på deler av de gamle Nygårdjordene har nummer 58.


Så egentlig bare å sjekke - hvilket gårdsnummer er det på den eiendommen du bor?

LES OGSÅ: Hvor er Grefsen og hvor er Kjelsås?

Nordre Åsen

Tilbake til fotballen igjen. Skeid, som gammel Torshovklubb og egentlig sogner til Sagene bydel, spiller på Nordre Åsen og Skeidbanen.

Første skikkelig kamp på Skeidbanen - mellom Skeid og mannskapet på HMS Devonshire, 1932. Det ble lett match for Skeid, de slo matrosene 9 - 1. Foto: JUBILEUMSBOKA TIL SKEID

– Nordre Åsen er et nabolag i bydel Nordre Aker i Oslo, beliggende helt sør i strøket Grefsen. Det er oppkalt etter Nordre Åsen gård ettersom det ligger på de gamle jordene til nordøstdelen av denne, og har dermed historisk ingenting å gjøre med Grefsen-gårdene som ellers har dominert strøkets areal. Nabolaget anses kun som Grefsen på grunn av at Gjøvikbanen og senere Ring 3 har delt det fra sitt opprinnelige strøk, ifølge wikipedia.no.

Som skriver videre.

– Nordre Åsen avgrenses av Trondheimsveien i sør, Ring 3 i vest, Kjelsåsveien - begge sider - i nordvest til krysset med Lettvintveien/Lofthusveien, deretter Lofthusveien i nord, og i øst Haraldsheimveien. Det grenser dermed til Sinsen i sør, Storo i vest, Grefsen i nord, Lofthus i nord-øst og Disen i øst.

Disse gutta spiller i Skeid, men hvor ligger Nordre Åsen banen? (bildet forøvrig fra Norway Cup). Foto: NORDRE AKER BUDSTIKKE/ARKIV

Veien Åsensvingen er den eneste gaten nabolaget har for seg selv.

LES OGSÅ: Hva skjedde? Fra steinalderen til Storo

Søndre Åsen i Sagene

Derimot ligger Søndre Åsen i Sagene bydel.

– Sagene bydel består av strøkene Bjølsen, Iladalen, Sagene, Sandaker, Torshov, Åsen (Søndre Åsen) og mesteparten av Storo. I sørøst inkluderer også bydelen ett kvartaler av strøket Grünerløkka.

Plan- og bygningsetaten har et eldre kart hvor den har delt inn de forskjellige områdene. Gudveig forteller videre.

– Dårlige kilder

– Kart er kjent for å være dårlige kilder fordi det sjelden er fagfolk som leser korrektur på dem. At kommunen kaller to steder Disen, er helt feil. Disen er Disen til høyre på kartet. Disen gård ligger der, den har aldri vært delt.

Gudveig fortsetter.

– Grensene ser heller ikke helt greie ut. Jeg vil tro at både hele Lachmanns vei og områdene til høyre for den sett fra byen, samt Trollvann og Grefsenkollen hører til Grefsen. og Åsen er ikke nevnt!

Kommunen ved Plan- og bygningsetaten har utarbeidet kart, med inndelinger i området. Foto: PLAN- OG BYGNINGSETATEN

LES OGSÅ: Disen gård har en lang, men også ganske skummel historie!

Lofthusveien

Tilbake til fotballkrim og Lofthusveien. Hvor ligger Lofthusveien egentlig. Årvoll eller Grefsen?

– Lofthusveien ligger på Disen, i hvert fall nederste delen av den, mener Gudveig.

Nordre Aker Budstikke regner ikke med at siste ord om hvor er hvor verken er sagt eller skrevet.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...