– Vi er absolutt ikke våkne nok når vi lager mat på komfyren

Mer enn 500 utrykninger skjer hver år i Oslo på grunn av tørrkok på komfyren Foto: OBRE

– Det går ikke en dag uten at OBRE er ute på hjul grunnet matlaging, sier Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat. Nordre Aker havnet på «tørrkok-toppen» i fjor.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 30.11.2016 kl 14:47

NORDRE AKER: Følger du nødetatene på Twitter ser du ofte at brannvesenet må rykke ut på grunn av tørrkok på komfyrer. Vi tok kontakt med etaten for å finne ut av hvor stort dette problemet egentlig er.

Branninspektør Sigurd Folgerø Dalen kan bekrefte vår mistanke om at antallet utrykninger på grunn av tørrkok er i økning.



Tallene for 2014 og 2015 viser at det rykkes klart mest ut til sentrumsbydelene. Men i 2015 gjorde antallet utrykninger i Nordre Aker et hopp, og bydelen landet på den tvilsomme andreplassen i 2015, med 39 tørrkok-utrykninger. Tilsammen 67 i hele perioden.

Direktebobling

Bydeler som Frogner (80) og Sagene (85) ligger på toppen av listen, og det er ikke nødvendigvis fordi man i sentrumsbydelene slumser mye mer under matlagingen.

Svært mange av de eldre bygårdene i Oslo er nemlig direkte koblet opp med brannvarsling rett til OBRE, og dermed blir det en del utrykninger til tørrkoktilfeller som ikke er dramatiske. I Nordre Aker er for eksempel et stort antall studentboliger koblet til brannvesenet på denne måten.

I deler av byen hvor de fleste husstander ikke er koblet direkte opp mot OBRE, blir det færre utrykninger på grunn av tørrkok.

Mange branner på kjøkkenet

39 prosent av boligbrannene startet i 2015 på kjøkkenet. Foto: OBRE



I de fleste tilfellene av tørrkok ordner de kokkelerende opp selv, men det betyr ikke at tørrkok ikke er farlig.

– Vi har en del tilfeller som utvikler seg videre til husbranner og i verste fall til dødsbranner. Det er jo kjøkkenet som er den store synderen når det gjelder brann, sier Folgerø Dalen. I 2015 startet 39 prosent av boligbrannene på kjøkkenet, og denne trenden ser ut til å fortsette i 2016.

– Det går ikke en dag uten at OBRE er ute på hjul grunnet matlaging, så samfunnet har en del å gå på, sier han og vektlegger samtidig at det er mye å gå på rundt vedlikehold av alarmanlegg, hvor tekniske feil og mangler ved alarmanlegget er en av årsakene til at brannalarmanlegg utløses.

– I sum står automatiske brannalarmer for cirka 4000 utrykninger i året. Av disse gjelder brannhindrende tiltak på komfyren rundt 500, da inkludert de som varsler oss på vårt nødnummer 110, sier branninspektøren.

På Facebook har OBRE lagt ut noen tall for første halvår 2016, der det kommer frem at de fra januar til juni hadde 222 utrykninger til tørrkok i Oslo, mot for eksempel 129 i 2012. I hele 18 prosent av tilfellene var det faktisk ikke folk hjemme, til tross for at det var full fart på matlagingen på komfyren.

Av disse 222 tilfellene var bare 19 av tørrkokerne personer over 70 år.

Sovner eller glemmer

Branninspektøren ramser opp tre kategorier tørrkok:

  • Personer som sovner under matlaging.
  • Personer som har forlatt boligen med komfyrplater på, hvor kjeler, stekepanne eller andre objekter blir gjenglemt på en varm komfyrplate.
  • Personer som er våkene og tilstede under matlaging, men hvor godt stekt mat aktiverer brannalarmanlegg som er direktekoblet til 110-sentralen.

Så langt i 2016 har OBRE ved 61 tilfeller aktivt reddet ut personer ved tørrkok, viser statistikken.

– Hvem er det som glemmer maten på komfyren? Er eldre mennesker og fulle studenter som sovner fra matlagingen etter en fuktig tur på byen, gjengangere?

– Nei, det er ikke sånn! Tørrkokere er et tverrsnitt av befolkningen, sier Folgerø Dalen.

– Men det er klart at mange av de alvorligste tilfellene gjelder de som er mest utsatt, og da snakker vi om for eksempel eldre mennesker og rusede mennesker.

Forebyggende tiltak:

Han avslutter med å gi oss følgende tips til forebyggende tiltak:

  • Vær våken og tilstede når man lager mat!
  • Ikke lag mat i sterkt alkoholpåvirket tilstand. Spis nattmaten ute, eller ta deg en brødblings når du kommer hjem!
  • Sørg for god utlufting i de tilfeller hvor røykvarsler eller brannalarmdetektor er plassert nære komfyren.
  • Installer komfyrvakt på komfyren, slik at strømmen kuttes ved for høy overflatevarme. Komfyrvakten reduserer sannsynligheten for omfattende tørrkok og komfyrbranner betraktelig.
  • Sørg for god opplæring av hvordan brannalarmanlegget i bygget fungerer, og hvordan det best kan vedlikeholdes. Her slurves det voldsomt, og etaten rykker ut til et stort antall tilfeller som skyldes tekniske feil og svakheter på brannalarmanlegget. NB! Det er eiers ansvar, ofte via et styre, å legge til rette for en slik opplæring i borettslag og sameier.

Det har i høst vært en lang rekke branner og branntilløp i Nordre Aker. Link til sakene finner du like nedenfor på siden.

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...