Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Vi får det minst like gøy som dem som bruker én million

Line Vinje og Hanna Knutsen på High Society 2016, mener samholdet og vennskapet arbeidet med russebussen har skapt, er viktigere enn å ha den heftigste bussen i byen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Det er mulig å være bussruss, selv om man bestemmer seg et halvt år før russetiden starter, og ikke vil bruke mer enn noen tusenlapper på bussprosjektet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 23.04.2016 kl 17:01

NORDRE AKER/GRORUDDALEN: Fredag var russefeiringen 2016 offisielt i gang.

Dagen før, torsdag kveld, tok Nordre Aker Budstikke turen til et jorde ved en søvnig togstasjon på Romerike. Der fant vi en nesten ferdig russebuss, tilhørende 22 Oslo-jenter.

En av få ting High Society har fått ekstern hjelp til er dekorering av utsiden på bussen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Flere satser på lavbudsjett-buss

På utsiden står en graffitimaler og sprayer på de siste gullstripene. Inni legger jentene møysommelig på speilfolie i taket. Et par irritasjonsutbrudd får vi høre i det vi går om bord. Folien krøller seg.

– Vi får si at det egentlig skal forestille vann, ler en av jentene.

– Nå skal vi male gulvet og gjøre ferdig folien i taket. Og vaske. Så er vi klare, oppsummerer Line Vinje.

F.v: Rebecca Askildsen, Hedda Marie Foss, Andrine Olafsen, Gro Oleivsgard, Line Vinje, Kamilla Pedersen Berger og Hanna Knutsen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Sammen med 21 jenter, primært fra Nordre Aker og Groruddalen, er hun et levende bevis på at det går an å lage en riktig så fet russebuss, litt på sparket, med senkede skuldre og et svært overkommelig budsjett.

Nordre Aker Budstikke har allerede fortalt om Kjelsås- og Nordberg-guttene på «Brinkmanship 2016», som har laget russebuss på lavbudsjett. Cirka 12.000 kroner hver har guttene brukt på bussen sin.

Jentebussen «High Society 2016» har ikke engang gravd så dypt i sparegrisen.

– Vi startet med en målsetting om å bruke 5-7000 kroner hver, forteller Hanna Knutsen. Helt realistisk var det likevel ikke, fant de ut, og har endt opp på 10.000 hver.

Ny russebuss

Bussen deres, som debuterer som russebuss i år, ble kjøpt for 120.000 kroner. Den har før dette kjørt som turbuss på Vestlandet, og jentene håper det skal hjelpe dem i å unngå de største tekniske overraskelsene eldre russebusser ofte kan by på.

Navnet vitner kanskje om en "fabulous" livsstil, men for russejentene på High Society er det ikke stort pengebruk som definerer en bra russetid. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

– Vi skal ikke ta den med på landstreff, for eksempel, for å unngå slitasje og spare utgifter til drivstoff, forklarer Line.

Det meste om bord har jentene utført selv. Grunnet, lagt panel og malt, og ikke minst trukket om setene.

– Men det var mye vanskeligere enn vi hadde trodd. Det første setet vi trakk om måtte vi kaste etterpå. Det ser kanskje ikke helproft ut, men det er gøy å ha gjort det selv, sier Gro Olavsgard.

LES OGSÅ: Oslo kommune setter på festbremsen: Se listen over stedene det blir ulovlig med russefeiring i mai

Interiøret har jentene stått for selv. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Foreldrehjelp

Mens Nordre Aker Budstikke er på besøk, er en av fedrene med og hjelper til.

– Vi har, med hjelp fra foreldre, gjort nesten alt selv. Det eneste vi har satt bort er sånt som vi ikke kan få til på egenhånd. Hjelp med monteringen av seter, elektrisitet og dekorering på utsiden, oppsummerer jentene.

– Det er gøy å sitte om bord i en buss og vite at vi har gjort det meste selv.

– Vi har vært veldig realistiske med tanke på kostnader og budsjett, sier Hanna, og forteller at de for eksempel har fått to sanger til «bare» 20.000 kroner. Håpet er at salget av bussen skal dekke utgiftene de har hatt. Kanskje kan de sitte igjen på plussiden.

Jentene er derfor skeptiske til dem som bruker én million på russeferingen.

– Det er én måned, og definitivt ikke verdt det.

– Vi kommer nok til å ha det like gøy som dem som bruker én million. Om ikke bedre. Til syvende og sist er det opplevelsene vi sitter igjen med som er det viktigste, sier Rebecca Askildsen.

F.v.: Andrine Olafsen, Gro Olavsgard, Rebecca Askildsen, Hanna Knutsen, Line Vinje, Hedda Marie Foss, Kamilla Pedersen Berger og Hedda L'orange. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

LES OGSÅ: Dette har du neppe sett før: Russegutta er konger av campingplassen!

Bestemte seg i november

De 22 Oslo-jentene fant sammen først i fjor høst. Da var de tre jentegjenger som hver for seg hadde vært med på ulike bussprosjekter fra førsteklasse, men som tidlig havarerte. Ingen av dem ville bruke 50.000 kroner hver på russebuss, og de fleste hadde slått fra seg busstanken, inntil noen av jentene begynte å snakke sammen på tvers. Litt tilfeldig fikk de samlet seg, og først i februar ble bussen anskaffet.

Jentene går på skole på Nydalen, Bjerke, Wang, Treider og Akademiet, og de fleste kjente hverandre ikke fra før. Jobben med bussen har imidlertid skapt nye vennskap og en ny stor venninnegjeng som vet hvor de har hverandre. Forventningne til russetiden er derfor kjempehøye.

– Jeg tror det blir veldig gøy. De fleste har vært med på å rulle før, men det blir nok annerledes å gjøre det i vår egen buss! sier Line, som forteller at det er viktig for dem at også søsken og foreldre får være med.

I mai blir det nemlig foreldrerulling, og flere søskenrullinger.

– Vi skal ha aktiviteter for alle. Og foreldrene er kjempegira. En av mødrene hadde lagt ut en huskeliste til de andre i facebook-eventet, blant annet om å ta med matpakke, ler jentene.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

En av få tingn High Society har fått ekstern hjelp til er dekorering av bussens utside. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

For noen blir russefeiringen en dyrekjøpt affære. Se denne NRK-dokumentaren om hva 2015-russen mener om pengebruken, ett år etter:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...