Nordre Aker Budstikke

Nordre Aker Budstikke

– Vi har lykkes med å gjenskape Grefsenkollens sjel

FØR OG NÅ: Grefsenkollens uteservering i dag, og slik den fremsto som serveringssted i Ringnes-regi tidlig på 1900-tallet. Foto: UTLÅNT FRA GREFENKOLLEN

«Rullatorer, treningsjenter og fintfolk» finner veien til solveggen på Grefsenkollen en onsdag ettermiddag. Igjen har Grefsenkollen blitt mer enn bare et stopp på turen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2016 kl 17:47

GREFSENKOLLEN: Det har også blitt selve målet for mange. Ikke bare for titusenvis gjennom OverOslo-festivalen hvert år i juni, og med quiz og intimkonserter i OverOslo-baren ellers i året.

Den nye uteserveringen trekker nemlig stadig flere mennesker. Det ble spesielt tydelig i pinsen.

– Vi har hatt en fantastisk rekordhelg, oppsummerer Lars Petter Fosdahl, på Grefsenkollen og OverOslo.

Tatt på senga

– I 2013 startet vi forsiktig med noen få bord, vi har gradvis økt antallet og nå i år har vi cirka 250 sitteplasser ute. På helgedager/røde dager er det mer eller mindre fullt fra klokken 12 til 18. Vi holder åpent helt til 23 på kvelden, så på fine dager er det mange som tar med seg solnedgangen også, sier Fosdahl.

Han anslår han at besøket til uteserveringen har blitt doblet hvert eneste år siden 2013.


– I fjor ble vi tatt litt på senga av det store besøket, så vi har doblet både antall sitteplasser, og kapasitet på pizzaovn og kasser, sier han, og legger til:

– Vi har lykkes med å gjenskape Grefsenkollens sjel som et sted for alle – hele året, sier han og viser til bildet som er tatt onsdag ettermiddag:

Rullatorer, treningsjenter og fintfolk i skjønn forening.

Alle slags folk finner i dag veien til Grefsenkollen. Besøket til uteserveringen har doblet seg hvert år siden starten i 2013. Foto: GREFSENKOLLEN

Bratt bakke

Og selv på dager hvor himmelen ikke er like blå som i dag, er det fyr i pizzaovnen. Utetak, varmelamper og tepper hjelper på, forklarer Fosdahl. Baren er også åpen. Siden bussen bare går opp til Grefsenkollen på søndager er det en god grunn til det:


– Man skal aldri komme til Grefsenkollen og møte stengte dører. Til det er bakken for bratt, sier Fosdahl med et smil.

LES OGSÅ: Ingebjørg Bratland åpner OverOslo, og har åpningsreplikken klar til Tom Jones

Startet som ølstue

At det serveres forfriskninger fra det staselige bygget på Grefsenkollen er ikke nytt.

Restauranten på Grefsenkollen ble bygget i 1926, etter tegninger av Sverre Poulsen. Det var Ringnes Bryggeri som stod for byggingen, og første åpningsdag var 10. mai 1927.

Men det er ikke nytt at Grefsenkollens uteservering var populær. Slik så det ut tidlig i forrige århundre. Foto: GREFSENKOLLEN


Fra historikken på restaurantens nettsider, fortelles det at vei til toppen først kom i 1930. Så stien, som i dag er kjent som Akebakken, ble ryddet og tømmer og materiell fraktet til toppen med hester.

I 1930 ble restauranten gitt i gave til Oslo kommune – mot at det bare skulle serveres produkter fra Ringnes Bryggeri.

LES MER OM GREFSENKOLLENS HISTORIE: Fra bryggeri-stue i marka til vinbar og oktoberfest

Stedet ble et populært utfartssted, og det ble også arrangert danseaftener flere dager i uken for ungdommen, som brukte kjelke for å komme seg ned igjen om kvelden. «Disse turene har ned gjennom årene ikke minst vært populære blant byens unge, forelskede par», står det i boka Oslomarka fra 1938.

I dag drives Grefsenkollen Restaurant av Det Virkelig Gode Liv.


LES OGSÅ: Nykommeren OverOslo-festivalen vokser, mens veteranen Norwegian Wood krymper

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...