Etterlyser rydding:
– Vi må nok akseptere at trær kan falle over både strømnett, veier og stier
Markabeboer mener at det må ryddes bedre rundt bygg, veier og linjetraséer.
Publisert: 16.04.2020 kl 07:55
Sist oppdatert: 16.04.2020 kl 09:10
MARIDALEN/OSLO: Meteorologisk institutt sendte ut gult faresvarsel for mandag denne uka, noe som innebærer moderat fare for kraftige vindkast på Østlandet.
Også Oslo-politiet meldte om mange henvendelser om falne trær og andre gjenstander som løsnet i vinden.
Det blåser kraftig i distriktet vårt nå. Politiet får mange henvendelser, både om falne trær og andre gjenstander som løsner i vinden. Dersom det er fare for liv og helse, ring 110 for å melde om dette. Politiet vil kunne bistå brann og redningsetaten ved akutte faresituasjoner.
— OPS Politiet Oslo (@oslopolitiops) April 13, 2020
441 strømkunder var strømløse i Oslo mandag ettermiddag. Hele Maridalen og store deler av marka var strømløst, ifølge Hafslund Nett.
Her kan du lese hele saken fra mandag:
Jan Ole Bjørnholt bor på Sørbråten i marka. Han skrev blant annet følgende som kommentar til saken, mandag kveld:
«En stor takk til mannskapet fra Hafslund Nett (journ. anmerkning, nå Elvia AS). Dere gjør en kjempe god jobb, når trærne først har falt. Imidlertid er det på høy tid at Hafslund Nett, Bymiljøetaten, Brann og redningsetaten med flere relevante instanser setter seg ned og utreder preventive tiltak. I flere år nå, har det vært betydelige trefall … Flaks hittil, at det ikke har kostet liv. Det er et voldsomt etterslep på hogst og trepleie i byen og bynære områder med ferdsel og bebyggelse. Ekstremvind vær vil fortsette … Få ned overmoden barskog. Minst 20 meter fra veier, bygg og linjer … Etter tørkesommeren er det også massevis av tørkeskadde og døde trær. De er en fallrisiko, og må ned».
Altfor omfattende
Nordre Aker Budstikke sendte innspillet til Bymiljøetaten og Elvia AS, tidligere denne uka. Knut Johansson, seksjonssjef Nordmarka i Bymiljøetaten, har svart:
– Det er selvsagt kjedelig når trær faller på uønskede steder og med uønskede konsekvenser. Netteier er ansvarlig for å utføre såkalt sikringshogst for å ta vekk trær som utgjør en stor fare for strømnettet, men skal de ta ned alle trær som på en eller annen måte kan skade strømnettet blir dette alt for omfattende både praktisk og kostnadsmessig. Konsekvensen blir at netteier rydder i henhold til standardiserte regler, og vi opplever jo ikke så ofte strømbrudd, ifølge Johansson.
– Trærne i vår region blir vanligvis rundt 25-35 meter høye. Skal vi fjerne alle trær som står innenfor denne avstanden til ledninger, stier, veier, løyper og alle områder hvor folk ferdes og oppholder seg så blir det ikke mye skog igjen. Så for marka sin del så må vi nok akseptere at trær kan falle over både strømnett, veier og stier, og rydde når det skjer. Og de som ferdes i marka må jo også være oppmerksomme på hendelser som kan oppstå ved sterk vind, ekstrem nedbør og andre forhold som er litt utenom det hverdagslige.
– Ikke samfunnsøkonomisk
Morten Schau, kommunikasjonssjef i Elvia AS, uttaler seg også:
– Hvis vi skal ha trefallsikre linjetraseer kreves det at det må være et ryddebelte på 20 meter på hver side av linjene. Altså 40 meter brede traseer. Det vil neppe være samfunnsøkonomisk å etablere slike traseer. Hafslund Nett har totalt 14.413 kilometer i Oslo, Akershus og Østfold med luftlinjer, og det vil ikke være praktisk gjennomførbart med 40 meter ryddebelter.
Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke
Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!